Με δεδομένο το γεγονός ότι ο νέος προϋπολογισμός αξιολογείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως μια ευκαιρία επιδίωξης οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, που ενισχύεται από κοινοτικά κονδύλια αλλά και ευελιξία ως προς την δημοσιονομική πολιτική, πάγια αιτήματα του αγροτικού χώρου -που αποδεδειγμένα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων όταν η συνθήκη καλεί σε ενίσχυση της παραγωγικότητας- έρχονται ξανά στο προσκήνιο και χρήζουν ευνοϊκής ρύθμισης.
Ένα εξ αυτών των αιτημάτων, είναι και η ανάγκη δημιουργίας ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού από την πώληση παλαιού αγροτικού εξοπλισμού το οποίο θα συμψηφίζεται ισόποσα με την αξία αγοράς του καινούργιου μηχανήματος, καθώς και η αύξηση του ποσοστού απόσβεσης των γεωργικών μηχανημάτων. Το αίτημα να είναι αφορολόγητο το έσοδο από την αντικατάσταση του µεταχειρισµένου µηχανήµατος και αυτό της αύξησης της ετήσιας απόσβεσης των γεωργικών µηχανηµάτων έχουν επανειλημμένα τεθεί και από τον ΣΕΑΜ τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και σε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, η εισήγηση αφορά στη δημιουργία ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού, από το έσοδο της πώλησης του παλαιού παγίου, το οποίο θα συμψηφίζεται ισόποσα με την αξία αγοράς του καινούργιου μηχανήματος, μειώνοντας έτσι την αποσβέσιμη αξία του. Παράλληλα, προκειμένου να έχει η ευελιξία αυτή ουσιαστικό αποτέλεσμα, αξίζει να συνοδευτεί και με αύξηση του ποσοστού απόσβεσης των γεωργικών μηχανημάτων, από 10% ετησίως στο 20%, που συνεπάγεται και μείωση του χρόνου απόσβεσης από τα 10 στα 5 έτη.
Διαβάστε επίσης: Μέχρι 3.100 ευρώ ανά κιλοβατώρα επιδότηση φωτοβολταϊκών στο πρόγραμμα άρδευσης που πήρε ΦΕΚ
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες, όχι μόνο δεν υφίστανται τέτοιου είδους αντικίνητρα, αλλά αντίθετα, αυξάνεται το ποσοστό της ετήσιας απόσβεσης μέχρι και του ποσοστού του 100%, υπό προϋποθέσεις.
Νωρίτερα φέτος, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εμπόρων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, έθεσε εκ νέου το αίτημα αυτό, ενώ παράλληλα τα στελέχη τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν τεθεί υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης, χωρίς ωστόσο αποτελέσματα. Τον περασμένο Μάιο λοιπόν, υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, είχε συμφωνήσει με τις θέσεις και προτάσεις του Συνδέσμου και δεσμεύθηκε να προβεί στην αναγκαία μελέτη και τροποποίηση του σχετικού άρθρου της φορολογικής νομοθεσίας.