BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Από 3.000 ευρώ το κόστος επένδυσης για αυτόνομα φωτοβολταϊκά

H επιλογή αυτόνοµου φωτοβολταϊκού συστήµατος σε συνδυασµό µε υδατοδεξαµενές για τις ανάγκες άρδευσης αποµακρυσµένων αγροτεµαχίων από το δίκτυο του ∆Ε∆∆ΗΕ, θεωρείται υπό προϋποθέσεις µία καλή εναλλακτική λύση έναντι της εγκατάστασης γεννήτριας πετρελαίου. Ειδικά τώρα που αναµένεται να βγει στον αέρα η πρόσκληση του Μέτρου 4.1.2 για επιδότηση ολοκληρωµένων αρδευτικών συστηµάτων, δείχνει ακόµα πιο συµφέρουσα, καθώς η εγκατάστασή τους µπορεί να επιδοτηθεί σε ποσοστό µεταξύ 40-80% για τα φυσικά πρόσωπα αγρότες.

18_8

Γιώργος Κοντονής

8
1

Το κόστος για την εγκατάστασης ενός τέτοιου «πακέτου» ξεκινά περίπου από τα 3.000 ευρώ για αντλίες ισχύος 0,5-3 ίππων που χρησιµοποιούνται συνήθως σε µικρές εκτάσεις µε δενδροκαλλιέργειες. Τα κόστη αυξάνονται ανάλογα την ιπποδύναµη της αντλίας. Να σηµειωθεί εδώ ότι το Μέτρο 4.1.2 επιδοτεί κόστη έως 10.000 ευρώ για τα φωτοβολταϊκά συστήµατα, ως εκ τούτου, µία γεώτρηση µε αντλία περίπου 10 ίππων θα µπορούσε να εξυπηρετηθεί από το µέτρο αυτό.

Το «πακέτο» τώρα που συνήθως απαρτίζει µία εγκατάσταση αυτόνοµου φωτοβολταϊκού,  αποτελείται από: Φωτοβολταϊκά πάνελς, ηλιακό ινβέρτερ αντλίας, τις απαραίτητες καλωδιώσεις, ασφαλιστική διάταξη AC/DC, βάσεις φωτοβολταϊκών, χειριστήριο µε οθόνη. Αν προστεθούν και µπαταρίες το κόστος φυσικά ανεβαίνει. Σηµειώνεται εδώ ότι για αυτόνοµο φωτοβολταϊκό µε σταθερές βάσεις, το µέγιστο κόστος που επιδοτείται από το πρόγραµµα είναι 2.800 ευρώ ανά kW. Αν το σύστηµα αξιοποιεί και trackers (ιχνηλάτες), το επιλέξιµο κόστος ανεβαίνει στα 3.100 ευρώ ανά kW. Σηµειώνεται εδώ πως τα παραπάνω επιλέξιµα κόστη είναι µεγαλύτερα από εκείνα που δικαιολογούσαν τα Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 4.1.3) που είχαν προκηρυχθεί το 2017.

Παράλληλα, θα πρέπει ο αγρότης να υπολογίσει και ένα έξτρα κόστος που αφορά τη χρήση δεξαµενής για την αποθήκευση του νερού, ώστε αυτή να χρησιµοποιείται για το πότισµα όταν δεν έχει ήλιο. Το νερό αντλείται, κατά τις ώρες της ηλιοφάνειας και αποθηκεύεται σε δεξαµενές.

Για τσιµεντένιες δεξαµενές νερού που δεν απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστηµάτων της εκµετάλλευσης, το κόστος που επιδοτείται µπορεί να φτάσει τα 105 ευρώ ανά κυβικό µέτρο, σύµφωνα µε το θεσµικό πλαίσιο του Μέτρου 4.1.2. Όσον αφορά τις χωµάτινες δεξαµενές που απαιτούν και εργασίες εκσκαφών κ.α, τα κόστη που καλύπτονται από το πρόγραµµα ξεκινούν από τα 1.700 ευρώ για δεξαµενές έως 50 κ.µ και και µπορούν να φτάσουν τα 63.000 ευρώ για δεξαµενές έως 19.000 κ.µ.

Νέος κύκλος Αναπτυξιακού το Δεκέμβριο

Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται µια προκήρυξη του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηµατικότητα» και «Επιχειρηµατικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», που υποστηρίζουν έργα του πρωτογενή τοµέα προϋπολογισµού από 50.000 ευρώ και άνω. Αγορές τρακτέρ, αλωνιστικών, παρελκόµενων, αρδευτικών δικτύων, φωτοβολταϊκών σταθµών και οποιαδήποτε προσπάθεια καθετοποίησης της παραγωγής είναι επιλέξιµες δράσεις προς ενίσχυση, µε ύψος επιδότησης έως 55% των δαπανών.

Εφόσον οι συζητήσεις που γίνονται ανάµεσα σε κύκλους µελετητών ευσταθούν, η επίσηµη ανακοίνωση δροµολογείται για τον ∆εκέµβριο. Όπως εξηγεί στο Agronews.gr ο Ντίνος Μπλιάτσος, το ενδεχόµενο επαναπροκήρυξης είναι «99,9% βέβαιο». Μένει ωστόσο να φανεί ο βαθµός κατά τον οποίο µια τέτοια κίνηση θα επηρεαστεί από το κλίµα που διαµορφώνει η έξαρση του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας και των συνεπαγόµενων µέτρων προστασίας, σε επίπεδο προϋπολογισµού αλλά και χρονοδιαγράµµατος. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ το πλαίσιο του νέου αυτού κύκλου δεν θα αποκλίνει από τους προηγούµενους, αν και υπάρχουν πιέσεις ώστε να ενταχθούν στο καθεστώς που διέπει τον κλάδο της αγροδιατροφής και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τοµέα των ζωοτροφών, που µέχρι τώρα δεν δικαιούνταν αντίστοιχα επίπεδα επιδότησης. Υπενθυµίζεται ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα επιδότησης έργων του πρωτογενή τοµέα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, κάτι που αφορά ιδιαίτερα σε µεγάλες κτηνοτροφικές µονάδες και θερµοκήπια µε τεχνολογίες συµπαραγωγής ενέργειας.

Επιπλέον, µερίδα µελετητών αναµένει τη διευκόλυνση µικρότερης κλίµακας επενδύσεων από αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις, δεδοµένου ότι έως τώρα επιδοτούνται έργα κόστους άνω των 100.000 ευρώ, µε εξαίρεση την πρόβλεψη για τους συνεταιρισµούς που µπορούν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-11-2020 08:42ΑΛΕΧΙΣ ΓΟΥΛΙΑΡΜΗΣ

Θα ηθελα να ενημεροθω γιατι με ενδιαφερει μια τετοια επενδηση.6937822652 ΑΛΕΞΗΣ ΓΟΥΛΙΑΡΜΗΣ!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία