BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτεται ο Δρυμός με πάνελ

Μια «μαύρη τρύπα», αρχικής επιφάνειας 1.300 έως 1.500 στρεμμάτων, με προοπτική μάλιστα, να μεγαλώσει κι άλλο, ετοιμάζεται να «ανοίξει» στον κάμπο των 25.000 στρεμμάτων του Δρυμού, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, η επενδυτική «φρενίτιδα» για τα φωτοβολταϊκά, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στη γειτονική Άσσηρο.

18-19_pin__1_

Λεωνίδας Λιάμης

10
3

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας, µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να παραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Η εξέλιξη έχει θορυβήσει τις τοπικές κοινωνίες και τους επαγγελµατίες αγρότες, καθώς διαβλέπουν κινδύνους που ξεπερνούν τον απλό διωγµό των αγροτικών καλλιεργειών κι ακουµπούν το ευρύτερο µικροκλίµα της περιοχής και τις επιπτώσεις που θα έχει στη διαβίωσή τους. «Πέρα από το ό,τι χάνουµε παραγωγική γη, µας ανησυχεί και το µέλλον. Γιατί αλλιώς είναι να έχουµε µια επιφάνεια καλυµµένη µε καλλιέργειες που δροσίζουν το περιβάλλον και αλλιώς να τη γεµίσουµε µε αυτούς τους µαύρους καθρέφτες, οι οποίοι βάσει µελετών αυξάνουν έως και 5 βαθµούς Κελσίου τη θερµοκρασία όπου τοποθετούνται», εξήγησε στην Αgrenda ο παραγωγός και κατ’ επάγγελµα αγρότης Κώστας Χατζηπαραδείσης.

Ο ίδιος δεν κρύβει πως ο κόσµος λόγω ανέχειας παραχωρεί τη γη και το επιχείρηµά τους δεν καταρρίπτεται εύκολα, διότι ως τώρα παίρνουν 25 ευρώ το στρέµµα ως ενοίκιο και δεν µπορούν να αγνοήσουν τα 200 ευρώ. Όπως τονίζει, «δυστυχώς βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος», καθώς µε βάση το σχέδιο αντιµετώπισης των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η λεκάνη του Λαγκαδά είναι η δεύτερη πιο απειλούµενη περιοχή στη χώρα µε ερηµοποίηση, µετά τη Θεσσαλία. Ανησυχία για την ταχεία απώλεια καλλιεργήσιµων εκτάσεων, υπέρ των φωτοβολταϊκών πάρκων, εκφράζει και ο Γιώργος Κούτλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ασσήρου. «Έχουν κατασκευαστεί ήδη πάρκα σε έκταση πάνω από 1.000 στρέµµατα και έχουν δεσµεύσει ήδη άλλα περίπου 2.000 στρέµµατα, που θα αρχίσουν να στήνουν το καλοκαίρι», εξηγεί.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

04-05-2021 01:08Κωνσταντινος Γ.

Ξεκινώντας από τα βασικά, οι αγρότες αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό για τον απλό λόγο ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από φ/β δεν καθορίζονται από την ελεύθερη αγορά αλλα κατα κύριο λόγο από επιδότηση. Συνεπως υπάρχει στρεβλωση την οποια κακώς δε συνυπολογιζουν όσοι βλέπουν ως φυσιολογική την προτίμηση των 200 ευρω σε σχέση με τα 25 απο τον ιδιοκτήτη γης. Επιπλεον αν μιλάμε για παραγωγική γη, τότε πρόκειται για επιδοτούμενη στρεβλωση εις βάρος της πρωτογενούς παραγωγής και διατροφικης ασφαλειας της χώρας. Τωρα αυτό για την έρημοποίηση και τις αυξημένες θερμοκρασίες είναι πάρια-μαντολες, η αγροτική δραστηριότητα επιβαρύνει σαφώς το περιβάλλον (εκτός αν πρόκειται για βιολογική καλλιεργεια) και η ερημοποιηση οφείλεται στην υπεραρδρευση χαρην παλι της αγροτικής δραστηριοτητος. Τουλάχιστον για την ερημοποιηση θα υπάρξει όφελος από τον περιορισμό της αγροτικής δραστηριοτητος.

Απάντηση

28-04-2021 21:40farmer

εχω και εγω ενα κτημα στην περιοχη και εννοειται οτι το νοικιασα!!!απο το να παρακαλάω να παρω κάθε χρόνο τα λιγοστά λεφτά του ενοικίου σαφώς και είναι καλύτερη επιλογή η ενοικιαση για φωτοβολταικα!πρεπει επιτέλους οι φιλοι μας οι αγρότες να ξυπνήσουν και να καταλάβουν ότι ανα πάσα στιγμή μπορει να βρεθούν χωρίς η για τον οποιαδήποτε λόγο!η εποχή της αβεβαιότητας έιναι εδώ!

Απάντηση

28-04-2021 14:42Γιαννης

Και εγώ αγροτης είμαι αλλά κακά τα ψέμματα όταν από 25€ ενοίκιο σου δίνουν 200€ λογικό να δεχτείς. Ο καθένας κοιτάει να καλύψει τις υποχρεώσεις του όποτε μη λέμε και παράλογους όσους κάνουν τέτοιες κινήσεις. Από τη στιγμή που το αγροτικό εισόδημα δεν αφήνει περιθώρια κέρδους ώστε να ανταγωνιστεί τέτοιες επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα φωτοβολταϊκά.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία