BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Επιπλέον έσοδα από τα φωτοβολταϊκά αγροτών με το σχήμα net billing

Tο σχήµα net-billing (ταυτοχρονισµένος συµψηφισµός), που διαδέχεται το net-metering (ενεργειακός συµψηφισµός), έρχεται να εισάγει η υπουργική απόφαση που τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

epipleon-esoda-apo-net-billing

Γιώργος Κοντονής

744
0

Πρόκειται για ένα πλαίσιο το οποίο ουσιαστικά αποζηµιώνει τους αυτοκαταναλωτές ενέργειας για την πλεονάζουσα παραγωγή η οποία θα γίνεται στην τιµή εκκαθάρισης της χονδρεµπορικής αγοράς τις ώρες έγχυσης στο ηλεκτρικό δίκτυο, αναλόγως µε την ισχύ του σταθµού. O αυτοπαραγωγός που κατέχει λοιπόν σταθµό παραγωγής ΑΠΕ θα µπορεί να συνάπτει διµερείς συµβάσεις αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για την πλεονάζουσα ενέργεια για τις περιπτώσεις του ταυτοχρονισµένου συµψηφισµού που πληρώνεται από την αγορά. Αντίστοιχα, ο προµηθευτής ή ο Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) θα µπορεί να εγγυάται σταθερή τιµή πώλησης για την πλεονάζουσα ενέργεια.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 973 της Agrenda


Κίνητρο για µπαταρίες

∆εδοµένου ότι οι τιµές της αγοράς ενέργειας τις απογευµατινές ώρες είναι υψηλότερες, η εφαρµογή του net-billing δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (µπαταριών), µεγιστοποιώντας το οικονοµικό όφελος. Επιπλέον η αποθήκευση θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστηµα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιµο ηλεκτρικό χώρο, αναφέρει το ΥΠΕΝ.

Σύµφωνα µε την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που έχει τεθεί σε διαβούλευση:

«Στην περίπτωση του ενεργειακού συµψηφισµού ή του ταυτοχρονισµένου συµψηφισµού, δικαίωµα ένταξης έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευµατίες ή µη) ή νοµικά πρόσωπα δηµοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται ο σταθµός παραγωγής είτε έχουν τη νόµιµη χρήση αυτού (π.χ. µέσω µίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου».

Είναι ενδεικτικό παράλληλα ότι δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να καρπώνονται εκείνοι τη διάθεση της πλεονάζουσας παραγωγής ή να εγγυώνται σταθερή τιµή πώλησης στους πελάτες τους.

Σύµφωνα µε το ΥΠΕΝ, µε την εισαγωγή του net-billing στην αυτοπαραγωγή, διορθώνονται οι όποιες στρεβλώσεις υπήρξαν µε τα προηγούµενα µοντέλα που εφαρµόστηκαν, καθώς ο ταυτοχρονισµός της παραγωγής ενέργειας µε την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγµατικό κόστος της ενέργειας που συµψηφίζεται, χωρίς να εµφανίζονται ελλείµµατα στην αγορά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία