BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Λιγότερη χαρτούρα και υψηλότερα κίνητρα για τα καινούρια αρδευτικά

Με ισχυρότερα κίνητρα και λιγότερη γραφειοκρατία, σχεδιάζουν οι διαχειριστικές αρχές το νέο επενδυτικό πρόγραµµα που θα αφορά επενδύσεις σε καινούργια συστήµατα άρδευσης στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις.

micro-drip-watering-time__1_

Γιώργος Κοντονής

0
3

Λιγότερη χαρτούρα και υψηλότερα κίνητρα για  καινούρια αρδευτικά  στο χωράφι, οριζόντια  η επιδότηση στο 70%

Πρόκειται για ένα Μέτρο το οποίο φιλοδοξείται να διορθώσει τα «κακώς κείµενα» της αντίστοιχης προκήρυξης του ΠΑΑ όπου σηµειώθηκε πολύ µικρή συµµετοχή, λόγω κυρίως των πολλών απαιτήσεων για τη δηµιουργία φακέλου. Παράλληλα, στόχος είναι αυτή τη φορά το Μέτρο αυτό να έρθει και να «κουµπώσει» µε το πρόγραµµα των Σχεδίων Βελτίωσης που θα επιδοτήσει νέες φυτεύσεις δενδροκαλλιεργειών, ώστε να µπορέσουν οι παραγωγοί να καλύψουν τα κόστη της στάγδην άρδευσης.

Ποσοστό ενίσχυσης

Πιο συγκεκριµένα, αυτήv τη φορά, η επιδότηση προβλέπεται να είναι οριζόντια για όλους κα ανεξαρτήτως περιφέρειας να ορίζεται στο 70%. Πρόκειται για ένα αρκετά γενναίο ποσοστό ενίσχυσης, σε σχέση τουλάχιστον µε την περασµένη προγραµµατική περίοδο που έφτανε 50-60%. ∆ικαιούχοι ∆ικαιούχοι της παρέµβασης δύναται να είναι φυσικά πρόσωπα, νοµικά πρόσωπα, συλλογικά σχήµατα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (οµάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισµοί και ενώσεις αυτών). Θα πρέπει οι εν δυνάµει δικαιούχοι να δηλώνουν κατ’ ελάχιστο κύκλο εργασιών (πωλήσεις προϊόντων) από αγροτική δραστηριότητα στη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος, ποσό που δεν υπολείπεται του 30% της ίδιας συµµετοχής (µέσος όρος φορολογικών δηλώσεων τελευταίας τριετίας).

Προϋποθέσεις στήριξης

Η στήριξη των ανωτέρω επενδύσεων θα είναι επιλέξιµη εφ’ όσον: έχει εκτιµηθεί εκ των προτέρων ότι συνεπάγεται δυνητική εξοικονόµηση ύδατος ανάλογα µε τις τεχνικές παραµέτρους της υφιστάµενης εγκατάστασης ή υποδοµής, µέσω της επένδυσης που επηρεάζει συστήµατα υπόγειων ή επιφανειακών υδάτων των οποίων η κατάσταση έχει κριθεί λιγότερο από καλή στο σχετικό σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταµού για λόγους σχετιζόµενους µε την ποσότητα των υδάτων, επιτυγχάνεται πραγµατική µείωση της χρήσης ύδατος που συµβάλλει στην επίτευξη καλής κατάστασης των εν λόγω υδατικών συστηµάτων, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, επενδύσεις στη χρήση υδάτων από ανάκτηση ως εναλλακτική παροχή νερού µόνο εάν η παροχή και η χρήση του νερού αυτού συµµορφώνεται µε τον Kανονισµό (ΕΕ) 2020/741 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου. 

Η παροχή της στήριξης γίνεται µέσω µη επιστρεπτέας ενίσχυσης στη βάση καταβληθεισών δαπανών από τον δικαιούχο.

Όσον αφορά στη στήριξη υπό µορφή επιχορήγησης, επιλέξιµες δαπάνες δύναται να είναι οι ακόλουθες:

1. Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση καινούριου µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού µε στόχο την εξοικονόµηση ύδατος: Αρδευτικά συστήµατα α) στάγδην άρδευσης και β) µικροκαταιονισµού (σταθεροί µικροεκτοξευτές τοπικής άρδευσης). Στην υποκατηγορία αυτή δύνανται να περιλαµβάνονται και µηχανισµοί συλλογής του εξοπλισµού, καθώς και αγωγοί µεταφοράς νερού από το σηµείο υδροληψίας στο αγροτεµάχιο.

2. ∆εξαµενές συλλογής ύδατος (όπως πλαστικές, µεταλλικές κ.λπ.) που δεν απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστηµάτων της εκµετάλλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται από τα όµβρια ύδατα που κυρίως προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων της εκµετάλλευσης.

3. Μηχανολογικός εξοπλισµός, που αποσκοπεί στην ανακύκλωση υδάτων στην εκµετάλλευση και θα έχει ως αποτέλεσµα την υποκατάσταση και άρα εξοικονόµηση αντίστοιχης ποσότητας νερού από φυσική υδροληψία.

4. Ολοκληρωµένες λύσεις άρδευσης.

5. Γενικές ∆απάνες όπου περιλαµβάνεται κάθε δαπάνη λήψης υπηρεσιών που συνδέονται άµεσα µε την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Ενδεικτικά, στις γενικές δαπάνες περιλαµβάνονται οι αµοιβές για τη σύνταξη και την υποβολή αίτησης στήριξης και αιτήσεων πληρωµής, οι αµοιβές για την εκπόνηση των αναγκαίων µελετών και την έκδοση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Στις γενικές δαπάνες περιλαµβάνονται επίσης η δαπάνη τοποθέτησης της προβλεπόµενης επεξηγηµατικής πινακίδας και η δαπάνη τοποθέτησης υδρόµετρου.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

23-08-2024 21:26ΡΟΖΑΡΙΟ

ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ γεια σε όλους Είμαι Έλληνας Αγρότης και αντιμετώπισα πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά χάρη στον ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ κατάφερα να συνέλθω από τις οικονομικές μου δυσκολίες.Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες επικοινωνήστε με το ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ και θα βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας. Απλώς με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 45.000 € που μου έκανε πραγματικά καλό. Email: sofia070177@gmail.com ΣΗΜΕΙΩΣΗ Εάν δεν είστε από την Ελλάδα , μείνετε μακριά. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

23-08-2024 20:10Γιάννης

Τό 2180 θά τρέξει σίγουρα έκαναν ροιδο τά προηγούμενα ήμουνα νοιος και γέρασα και ακόμα ζητάνε νά τούς προσκομίσεις μέχρι και συγχωροχάρτι από τόν παπά τής ενορίας καί εν τώ μεταξύ οι γεωτρήσεις στερεύουν και όλοι δουλεύουν με ράμπα και κανόνι σέ λίγο ούτε για νά πιούμε δεν θά υπάρχει νερό αυτά τά προγράμματα έπρεπε να τρέχουν με χίλια με συνοπτικές διαδικασίες και όχι να σού βγάζουν τό λάδι με την χαρτουρα έχω έγκριση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και σκέφτομαι να κάνω πίσω με όλα αυτά πού ζητάνε

Απάντηση

23-08-2024 12:25Ματθαίος Μπουγιούκας

Πότε περιμένουμε τό συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία