BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Με στόχο το πρώτοεξάμηνο 2025 τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από 10.000 ευρώ

Ορίζοντα ενεργοποίησης το πρώτο εξάµηνο του 2025 για τα νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία αγροτικών εκµεταλλεύσεων της ΚΑΠ, έθεσε η µονάδα Παρεµβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των διαχειριστικών αρχών.

nea-xrhmatodotoika-ergaleia

Γιώργος Κοντονής

346
0

Όπως ανέφερε ο αρµόδιος προϊστάµενος, ∆ηµήτρης Παππάς, αυτή την περίοδο πραγµατοποιείται η επεξεργασία του 1ου παραδοτέου σχετικά µε τη µελέτη αναγκών του αγροτικού τοµέα, από την οποία ουσιαστικά θα «γεννηθούν» τα νέα αυτά εργαλεία. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ οι χρηµατοδοτικές ροές προς τα νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία που θα συνδυάζονται µε κάποιο Μέτρο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται να ξεπερνάνε τα 50 εκατ. ευρώ.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 983 της Agrenda

 

Παράλληλα 10 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε περίπου 200 παραγωγούς που θα είναι νέοι αγρότες που δεν θα ενταχθούν στην πρόσκληση του 2024, αλλά τηρούν τα σχετικά κριτήρια και είναι πρόθυµοι να επωµιστούν δανεισµό (εγγυηµένο έως το 80% του κεφαλαίου) που θα αγγίζει τα 50.000 ευρώ, µε το δέλεαρ προσφοράς πριµ πρώτης εγκατάστασης αντίστοιχου ποσού, δηλαδή έως 50.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα πιλοτικό Ταµείο, το οποίο αναµένεται να λειτουργήσει µε τη λογική «first come first served», δηλαδή µε χρονική προτεραιότητα στις αιτήσεις. Το εργαλείο αυτό αναφέρεται στο Στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ µε το όνοµα «Εργαλείο εγγύησης πρώτης ζηµίας χαρτοφυλακίου µε ανώτατο όριο για Νέους Γεωργούς».

Η επιδότηση επιτοκίου  για τα δάνεια του ΤΑΑΕ

Παράλληλα, αναµένεται να ενσωµατωθεί η επιδότηση επιτοκίου για τα πρώτα πέντε χρόνια διάρκειας δανεισµού στα πλαίσια του Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Tο σχέδιο είναι να καλύπτει το ΠΑΑ επιτόκιο ύψους 5%. Για παράδειγµα αν το δάνειο εκταµιευτεί µε επιτόκιο 5,5% ο δικαιούχος θα πληρώνει τόκο 0,5%, ή αν εκταµιευτεί µε επιτόκιο 7% θα πληρώνει τόκο 2%. Σηµειώνεται εδώ πως από το Ταµείο αυτό µπορούν να ζητήσουν δάνειο που ξεκινάει από τα 10.000 ευρώ µέσω των συνεργαζόµενων τραπεζών τόσο όσοι συµµετέχουν σε προγράµµατα όσο και όσοι κάνουν µόνοι τους επενδύσεις.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία