BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Επενδύσεις σε θερμοκήπια με ειδικό ενδιαφέρον για νέους, Θεσσαλία και Έβρο

Μέχρι και το 70% της επένδυσης για νέες μονάδες θερμοκηπίων, θα επιδοτεί το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνέχεια των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

40-43_03_3

Λεωνίδας Λιάμης

242
0

Τις βασικές πτυχές του νέου προγράμματος που θα φθάνει σε πρώτη φάση τα 300 εκατ. ευρώ, παρουσίασε ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς στη Λάρισα.

Στην ίδια εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ανακοίνωσε το νέο χρηματοδοτικό πλάνο «Πειραιώς Greenhouse», το οποίο θέτει ως στόχο τον διπλασιασμό των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η προκήρυξη του προγράμματος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπολογίζεται περί τα τέλη του 2024.

Όπως μάλιστα εξήγησε ο υπουργός, η επιδότηση θα καλύπτει κατά βάση το 50% της επένδυσης. Ωστόσο, για τους πλημμυρόπληκτους της Θεσσαλίας και τους πυρόπληκτους του Έβρου η επιδότηση θα φθάνει το 60%. Για τις δύο αυτές περιοχές το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να φθάσει ακόμα και 70% όταν πρόκειται για νέους αγρότες, που θα ενισχυθούν με 10% επιπλέον.

Στις αµέσως επόµενες ηµέρες, πιθανώς µέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, θα βγει σε δηµόσια διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων η προκήρυξη, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για το νέο µέτρο που θα αφορά σε «Σχέδια Βελτίωσης» για τον θερµοκηπιακό τοµέα.

Στόχος είναι η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα µήνα, έως τις 15 Νοεµβρίου και να ακολουθήσει προς το τέλος του 2024 η κανονική πρόσκληση η οποία έχει εξασφαλισµένους πόρους από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ και αναµένεται να κινητοποιήσει άλλα 300 εκατ. ευρώ, µέσω δανεισµού, που θα αντιστοιχεί στο 35% και ίδιας συµµετοχής των επενδυτών, που θα καλύψει το υπόλοιπο 15%.


Τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση του σχεδιαζόµενου νέου µέτρου στήριξης των επενδύσεων στα θερµοκήπια, περιέγραψε στην Agrenda ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Κώστας Τσιάρας, στο περιθώριο ενηµερωτικής εκδήλωσης µε θέµα: «Η επόµενη µέρα των θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα», που οργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, στις 9 Οκτωβρίου στη Λάρισα, παρουσία πλήθους κόσµου. Εκεί, ο CEO της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ανακοίνωσε το νέο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα «Πειραιώς Greenhouse».

Έως και 70% η επιδότηση για Νέους σε Θεσσαλία και Έβρο

Όπως µας εξήγησε ο υπουργός στην επικείµενη πρόσκληση το µέγιστο ποσό της επιδότησης ως ποσοστό θα καλύπτει το 50% της επένδυσης. Για τους πληµµυρόπληκτους της Θεσσαλίας, ωστόσο, όπως και για τους πυρόπληκτους του Έβρου θα ανέρχεται στο 60%, διότι θα προβλέπεται ένα επιπλέον 10% ως bonus στήριξής τους, ενώ µπορεί να φτάσει και το 70% σε αυτές τις δύο περιοχές, αν πρόκειται για νέους αγρότες, που θα ενισχυθούν µε ένα +10% στο ποσοστό επιδότησης.

«Το µέγιστο ποσό που θα µπορεί να δοθεί ως επιδότηση σε επένδυση θα είναι τα 500.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Τσιάρας και διευκρίνισε πως στο ΥπΑΑΤ έχουν «τρέξει» ένα σενάριο, ως πιλότο, µε τρεις διαφορετικές εκδοχές κατασκευής θερµοκηπίου 10 στρεµµάτων. Στην πρώτη, όπου η εγκατάσταση είναι απλή σε επίπεδο ενσωµάτωσης τεχνολογίας, το κόστος έχει προσδιοριστεί στα 180.000 ευρώ, στη δεύτερη µε medium επίπεδο τεχνολογίας το κόστος πάει στα 380.000 και στην high tech εκδοχή, µε τεχνολογία υδροπονίας, ο πήχης µπαίνει στα 1,1 εκατ. ευρώ.

Με βάση αυτούς τους υπολογισµούς, στόχος του µέτρου είναι σε πρώτη φάση να προστεθούν άλλα περίπου 25.000 στρέµµατα µε θερµοκήπια ή +50% στις υφιστάµενες θερµοκηπιακές υποδοµές που καλύπτουν βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ κοντά στα 50.000 στρέµµατα και µεταγενέστερα, σε 4-5 χρόνια, µε µια νέα προκήρυξη να προστεθούν και άλλα 25.000 στρέµµατα, διπλασιάζοντας τις σηµερινές εκτάσεις σε θερµοκήπιο.

«∆εν θα είχε λογική να διπλασιάσουµε άµεσα τις θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις, γιατί ταυτόχρονα πρέπει να ανοίξεις την αγορά για τα προϊόντα που θα παραχθούν από αυτές», επισήµανε ο κ. Τσιάρας.

«Από εργάτες γης, σε επιχειρηµατίες του πρωτογενούς τοµέα»

Νωρίτερα στην τοποθέτησή του µέσα στην αίθουσα της εκδήλωσης ο κ. Τσιάρας αφού προσδιόρισε τις αδυναµίες που διακρίνουν τη γεωργία µας -όπως ο µικρός κλήρος, η µη ανανέωση του αγροτικού δυναµικού, το υψηλό κόστος παραγωγής- και µειώνουν την ανταγωνιστικότητά της, τόνισε ότι µε την προωθούµενη παρέµβαση στόχος είναι οι γεωργοί να εξελιχθούν από εργάτες γης, σε επιχειρηµατίες του πρωτογενούς τοµέα.

Χαρακτήρισε, επίσης, στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ να στηριχθεί ο κλάδος, καθώς όπως ανέφερε «το µέλλον της αγροτικής παραγωγής περνά από την ενίσχυση των θερµοκηπιακών καλλιεργειών». Θύµισε δε, πως η Ολλανδία που είναι πρότυπο για την ανταγωνιστικότητά της έχει 120.000 στρέµµατα µε θερµοκήπια, όταν η Ελλάδα έχει περί τα 50.000 στρέµµατα. «Η διαφορά είναι χαοτική» είπε ο κ. Τσιάρας και µεταξύ άλλων υπογράµµισε ότι µε τις θερµοκηπιακές καλλιέργειες στόχος είναι:

  • Αύξηση της παραγωγικότητας ανά µονάδα επιφάνειας, έως και κατά 10 φορές.
  • Λιγότερες απαιτήσεις σε νερό και λίπανση.
  • Εξοικονόµηση ενέργειας λόγω δυνατότητας χρήσης αγροβολταϊκών στις οροφές των θερµοκηπίων.
  • Χαµηλότερο κόστος παραγωγής.
  • Μεγαλύτερη αντοχή στις συνέπειες της κλιµατικής κρίσης.

Προτεραιότητα σε επενδύσεις από αγρότες φυσικά πρόσωπα

Η ΕΘΕΑΣ  ζητά έμφαση σε υδροπονία και γεωθερμία

της Μαρίας Γιουρουκέλη

Το παράθυρο ευκαιρίας που διαφαίνεται θερµοκηπιακή γεωργία και εν γένει στον πρωτογενή τοµέα βρίσκεται στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πλάνων πολυσχιδών επιχειρηµατιών και συνεταιριστών που κοιτούν κατ’ µέτωπο τι κάνουν χώρες όπως η Ολλανδία αλλά και οι γείτονες µας στα ανατολικά.  Μάλιστα, το ∆.Σ. της ΕΘΕΑΣ σε πρόσφατη συνεδρίαση του αποφάσισε ενόψει της έναρξης της διαδικασίας, να θέσει στον διάλογο τις πρώτες προτάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στόχος των οποίων είναι να ληφθούν εξ υπαρχής υπόψη στον σχεδιασµό των µέτρων, ώστε να τύχουν καλύτερης αξιοποίησης από τους αγρότες και τους συνεταιρισµούς. Στις προτάσεις αυτές, λήφθηκαν υπόψη στοιχεία που ανακοινώθηκαν ενδεικτικά, για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στα θερµοκήπια, από πόρους του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-27, που προορίζονται για τους αγρότες µε βάση τη νέα ΚΑΠ. Η ΕΘΕΑΣ λοιπόν προτείνει ως βασικούς άξονες της υλοποίησης τα εξής:

  • Επειδή πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν αγροτικές εκµεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης) πρέπει να υπάρξει ποσόστωση στους δικαιούχους και το 60% των κονδυλίων πρέπει να αφορούν αγρότες κατά κύριο επάγγελµα και οµάδες παραγωγών και συνεταιρισµούς, κάτι αντίστοιχο που έγινε σε κάποια µέτρα του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.
  • Να υπάρξει ισοµερής χωρική κατανοµή, σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι κατάλληλες για εγκατάσταση θερµοκηπίων, µε έµφαση σε περιοχές γεωθερµίας και µειωµένης ανάγκης σε θέρµανση. Η έµφαση στη γεωθερµία που είναι πλούσια η χώρα µας, θα οδηγήσει και σε προϊόντα πολύ χαµηλής εκποµπής CO2 ή µηδενικής, που είναι το ζητούµενο για προϊόντα, όπως τα κηπευτικά και τα φρούτα από την κατανάλωση και τις εξαγωγές.
  • Να δοθεί έµφαση στη χρήση των υδροπονικών µεθόδων καλλιέργειας, ώστε να εξασφαλισθεί και η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων, η ποιότητα των παραγόµενων προϊόντων, όσο και η µικρότερη κατανάλωση νερού, παράλληλα µε το πλεονέκτηµα που έχουν αυτές οι εγκαταστάσεις στην αξιοποίηση εδαφών χαµηλής παραγωγικότητας.
  • Να αξιολογηθεί ειδικότερα για τις οµάδες παραγωγών και τους συνεταιρισµούς, όσον αφορά την απασχόληση, αφού 100 στρέµµατα σύγχρονων θερµοκηπίων δηµιουργούν απασχόληση για 32-35 άτοµα.


∆ιανοµή δηµόσιας αγροτικής γης

Η διανοµή γαιών για αγροτική χρήση, να συνδυαστεί µε τις επενδύσεις για τα θερµοκήπια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση σε γη χαµηλής παραγωγικότητας, λέει η ΕΘΕΑΣ ενώ θα πρέπει το µέτρο να συνδυαστεί µε την προστιθέµενη αξία που θα δηµιουργηθεί για τους Έλληνες κατασκευαστές θερµοκηπίων, που είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής τεχνολογικής στάθµης υποδοµή, προσαρµοσµένη στο µεσογειακό περιβάλλον. Σύµφωνα µε την ΕΘΕΑΣ, πρέπει:

  • Να υπάρξει ποσόστωση 60-70%, για την κατανοµή τους σε νέους αγρότες, οµάδες παραγωγών και συνεταιρισµούς, για παραγωγική ανάπτυξη, όσο και ειδικότερα για τους νεοεισερχόµενους για τη δηµιουργία βιώσιµων µονάδων.
  • Να υπάρξει ειδική πρόνοια για αγρότες µε κτήµατα που συνορεύουν µε δηµόσιες γαίες, ώστε να δηµιουργούν καλύτερης κλίµακας µεγέθη αγροκτηµάτων.
  • Να υπάρξει πρόνοια για την οργανωµένη εγκατάσταση ΑΠΕ από αγρότες, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Οµάδες και Συνεταιρισµούς, σε εκτάσεις χαµηλής παραγωγικότητας, ώστε να σταµατήσει η δέσµευση για ΑΠΕ εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας, που αποτελεί σπατάλη φυσικού πόρου. 
Το «Πειραιώς Greenhouse» νέο εργαλείο στήριξης για θερμοκήπια

Ολοκληρωμένη υποστήριξη και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Τράπεζα Πειραιώς για τους επενδυτές

του Λεωνίδα Λιάμη

«Το µέλλον της γεωργίας είναι συνδεδεµένο άρρηκτα µε την αειφορία, την αξιοποίηση της καινοτοµίας και της τεχνολογίας. Τα θερµοκήπια ως παραγωγικός τοµέας περιλαµβάνουν και τα τρία αυτά στοιχεία», τόνισε στο χαιρετισµό του ο διευθύνων σύµβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ενώ σηµείωσε ότι ο εκσυγχρονισµός υφιστάµενων υποδοµών και η δηµιουργία νέων σύγχρονων θερµοκηπίων αποτελεί πλέον στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς σε κλαδικό επίπεδο.



Από αριστερά: ο Agricultural Retail Banking Senior Director, Γ. Χανιωτάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Ν. Κατσούλας, ο CEO της Alagro, Ν. Μουτεβελής, ο CEO της Brite Solar, Δρ. Ν. Κανόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Πειραιώς, Α. Αλεξάνδρου

«Στην Πειραιώς αναγνωρίζουµε τη σηµασία στήριξης των υγιών και των βιώσιµων επενδύσεων στον κλάδο των θερµοκηπίων και έχουµε δεσµευτεί να διασφαλίσουµε ότι οι πελάτες και οι συνεργάτες µας θα έχουν τη χρηµατοδοτική στήριξη που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αυτές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι για αυτό η Πειραιώς δηµιούργησε ένα νέο Πρόγραµµα εξειδικευµένων χρηµατοδοτήσεων, το «Πειραιώς Greenhouse». Όπως εξήγησε στόχος του «Πειραιώς Greenhouse» είναι να παρέχεται ολοκληρωµένη υποστήριξη και ευέλικτα χρηµατοδοτικά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε παραγωγού και επενδυτή».

Στόχος ο διπλασιασµός των θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων σε 5 έτη

Επιχειρώντας µια αποτύπωση της υφιστάµενης κατάστασης στη χώρα σε σχέση µε τις θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις ο διευθύνων σύµβουλος της Πειραιώς τόνισε ότι σήµερα στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, στη Θεσσαλία, υπάρχουν µόνο 628 θερµοκηπιακές µονάδες παραγωγής, συνολικής επιφάνειας 1.726 στρεµµάτων, από το σύνολο των 48.000 στρεµµάτων θερµοκηπίων ολόκληρης της χώρας µας. «Φιλοδοξία µας είναι να πολλαπλασιάσουµε αυτές τις µονάδες και σε ορίζοντα πενταετίας να διπλασιάσουµε το σύνολο των στρεµµάτων θερµοκηπίων σε όλη τη χώρα», ανέφερε.



«Στόχος του «Πειραιώς Greenhouse» είναι να παρέχεται ολοκληρωμένη υποστήριξη και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε παραγωγού και επενδυτή», ανέφερε ο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

Υποστήριξε ακόµη ότι «η επόµενη ηµέρα των θερµοκηπίων απαιτεί συνέργειες σε όλο το εύρος της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Από τους παραγωγούς και επενδυτές, έως τους προµηθευτές, τους ερευνητές και τις τεχνολογικές εταιρείες. Είναι κρίσιµο να δηµιουργήσουµε ένα δίκτυο συνεργασιών που θα προάγει ανταλλαγή γνώσης και την καινοτοµία».

Σε άλλο σηµείο της οµιλίας του τόνισε πως στόχος του εκσυγχρονισµού θα πρέπει να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσµατικότητας, σε συνδυασµό πλέον και µε την ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής, φέρνοντας ως παράδειγµα ότι για την παραγωγή ενός κιλού µαρουλιού απαιτούνται 250 λίτρα νερού στον ανοιχτό αγρό και µόνο 20 λίτρα νερού στο θερµοκήπιο.

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τα δάνεια της Πειραιώς στον αγροτικό τοµέα

Ως προς το ευρύτερο αποτύπωµα του χρηµατοπιστωτικού ιδρύµατος στον αγροτικό τοµέα της Ελλάδας, ο κ. Μεγάλου υπογράµµισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο µε τα δάνεια προς αγρότες να διαµορφώνονται σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

«Η καθαρή πιστωτική επέκταση για το πρώτο εννεάµηνο του 2024 ανέρχεται στα 300 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ ιδιαίτερη προσπάθεια κάνουµε στην ενίσχυση της νέας γενιάς στις αγροτικές περιοχές» είπε και θύµισε ότι το 2023 τα δάνεια προς νέους αγρότες προσέγγισαν το 50% της νέας χρηµατοδότησης του πρωτογενούς τοµέα της Πειραιώς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Μεγάλου στη δηµιουργία του Κέντρου Αριστείας Αγροδιατροφής AgriFood Center of Excellence (CoE), -µε πρώτο έργο τις θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις- που έχει ως στόχο του τη συντονισµένη δράση της Τράπεζας, ώστε να εξυπηρετήσει όλους τους µετέχοντες στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τοµέα, από την παραγωγή και τη µεταποίηση έως το χονδρικό και λιανικό εµπόριο. Σύντοµο χαιρετισµό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου.

Σε 4-5 µήνες η ολοκληρωµένη στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Πρότυπο αγροτικού οικοσυστήµατος χαρακτήρισε τη Θεσσαλία, από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ∆ηµήτρης Κουρέτας, τονίζοντας ότι ο πρωτογενής και ο δευτερογενής της τοµέα συµβάλλουν στο 30% του τοπικού ΑΕΠ, όταν στο σύνολο της χώρας είναι στο 13%. Επίσης, εξήρε την ποιότητα των προϊόντων της περιοχής, σηµειώνοντας, µεταξύ άλλων, πως έχουν κατατεθεί, ήδη, 7 φάκελοι για ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, έπονται άλλοι 6 σύντοµα και άλλοι 3 έως το τέλος του 2025.

«Η ολοκληρωµένη στρατηγική µας για τον πρωτογενή τοµέα της Θεσσαλίας θα ξεδιπλωθεί µέσα στους επόµενους 4-5 µήνες. Έχουµε ετοιµάσει ένα σχέδιο στο οποίο εργάζονται 80 άτοµα», ανέφερε ο κ. Κουρέτας, αποδίδοντας την έως τώρα καθυστέρηση στο γεγονός ότι «όλο το προηγούµενο διάστηµα είχαµε να ασχοληθούµε µε την ανασυγκρότηση της περιοχής, την πανώλη, τα κουνούπια και άλλες κρίσεις, που δοκίµασαν τη Θεσσαλία».

Μονόδροµος τα θερµοκήπια για αύξηση και διασφάλιση παραγωγής

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε ο Senior Director, Agricultural Retail Banking της Πειραιώς, Ιωάννης Χανιωτάκης, ως συντονιστής της συζήτησης τόνισε πως στο περιβάλλον που έχει διαµορφωθεί από την κλιµατική κρίση και τον ανταγωνισµό από χώρες όπως η Ισπανία, αλλά και η Πολωνία και η Τουρκία, οι οποίες επενδύουν δυναµικά στο χώρο αυτό, οι θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις είναι επιβεβληµένες για την αύξηση της παραγωγικότητας, µε λιγότερες εισροές και την προστασία της παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα στο σηµείο αυτό είπε πως στη χώρα µας υπάρχουν περί τα 1 εκατ. στρέµµατα κηπευτικά σε ανοικτές καλλιέργειες και λιγότερο από 50.000 στρέµµατα µέσα σε θερµοκήπια, που σηµαίνει πως οι προοπτικές είναι µεγάλες.

Τα πολλαπλά πλεονεκτήµατα της θερµοκηπιακής καλλιέργειας ανέλυσε στην τοποθέτησή του ο καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Νίκος Κατσούλας. Όπως ανέφερε σε µια καλλιέργεια στους ανοικτούς αγρούς η παραγωγή τοµάτας µπορεί να φτάνει τα 8-10 κιλά ανά τετραγωνικό µέτρο, σε ένα θερµοκήπιο στα 27 έως 30 κιλά και σε ένα υδροπονικό θερµοκήπιο µε πρόσθετες τεχνολογίες δροσιµού κλπ, στα 60-70 κιλά το τ.µ. Επίσης, η αποτελεσµατικότητα στη διαχείριση του νερού είναι 3 µε 5 φορές µεγαλύτερη, απαντώντας έτσι και στην κλιµατική αλλαγή, ενώ µειωµένες είναι και οι εισροές σε λίπανση και φυτοπροστασία (σ. σ. έως και πάνω από 80% όπως ειπώθηκε), διότι το περιβάλλον µέσα στο θερµοκήπιο είναι ελεγχόµενο, ως προς τις ασθένειες και τους εχθρούς, γεγονός που βελτιώνει την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων.

«Εργοστάσιο» το υδροπονικό θερµοκήπιο

Στα οφέλη της υδροπονικής µεθόδου καλλιέργειας των κηπευτικών αναφέρθηκε ο Νίκος Μουτεβελής, διευθύνων σύµβουλος της Alagro, σηµειώνοντας µεταξύ άλλων πως µετατρέπει το θερµοκήπιο σε ένα εργοστάσιο παραγωγής τροφίµων, καθώς διασφαλίζει σταθερή ποσότητα και ποιότητα παραγωγής, µεγαλύτερη µετασυλλεκτική διάρκεια ζωής και όλα αυτά βοηθούν, όπως είπε, στην αύξηση της τιµής των προϊόντων και στη µείωση του κόστους παραγωγής. «Είµαστε σε µια καµπή της ιστορίας για τη γεωργία στη χώρα µας και έχουµε όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσουµε µπροστά», επισήµανε µεταξύ άλλων.Την τεχνολογία των αγροβολταϊκών, που έχει αναπτύξει η εταιρεία του Bright Solar, ανέλυσε ο διευθύνων σύµβουλος της, Νίκος Κανόπουλος. Σύµφωνα µε όσα ανέφερε πρόκειται για µια καινοτοµία που επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση γης για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ενέργειας, χωρίς να επηρεάζει η µια δραστηριότητα την άλλη. «Στα θερµοκήπια η ενέργεια αντιπροσωπεύει το 28% του λειτουργικού τους κόστους, µε τα αγροβολταϊκά µετατρέπουµε τα θερµοκήπια σε ενεργειακά αυτόνοµα, µηδενίζοντας αυτό το κόστος», υποστήριξε και πρόσθεσε πως η τεχνολογία έχει εφαρµογή και σε ανοικτό αγρό.

Καταλύτης για την ανάδειξη κρυµµένης αξίας τα θερµοκήπια

Στη σηµασία της θερµοκηπιακής καλλιέργειας, που µπορεί να παίξει το ρόλο καταλύτη και να αναδείξει την κρυµµένη αξία σε µια παραγωγική διαδικασία προϊόντων, αναφέρθηκε ο ανώτερος διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, καθώς όπως είπε όχι µόνο περιορίζει τις επιπτώσεις αναπάντεχων γεγονότων σε µια καλλιέργεια, αλλά φέρνει µεγαλύτερο έσοδο, µε µικρότερες δαπάνες και άρα υψηλότερο κέρδος, γεγονός που καθιστά και από τραπεζική οπτική την επένδυση βιώσιµη και επιλέξιµη χρηµατοδοτικά. Ο ίδιος διευκρίνισε πως το ενδιαφέρον της τράπεζας δεν αφορά µόνο σε νέες επενδύσεις, αλλά και στον εκσυγχρονισµό υφιστάµενων και επειδή, όπως εκτίµησε δεν θα αργήσει η προκήρυξη, οι ενδιαφερόµενοι να σπεύσουν να έρθουν σε επαφή µε τα στελέχη της Τράπεζας, ώστε να γίνει έγκαιρα η προετοιµασία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία