BACK TO
TOP

Special Reports

20250220_183055

Ζωηρή και πολυθεματική ήταν η συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της «Εκδήλωσης Δικτύωσης του προγράμματος Αγροανέλιξη», το απόγευμα της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου, σε διαμορφωμένο χώρο του Open Farm Agora, μεταξύ καθετοποιημένων παραγωγών και δημοσιογράφων με καλή κατανόηση του αγροτικού επιχειρείν. Από μια τέτοιου περιεχομένου κουβέντα δεν θα γινόταν να απουσιάζει η Agrenda.

40-41_01_33

Με ιδιαίτερο ζήλο και προσήλωση, ο Χάρης Φωτόπουλος παρακολουθούσε τους γονείς του, Μιχάλη και Μαρία, να ασχολούνται µε τα µελίσσια της οικογενειακής επιχείρησης «Μέλι Ταΰγετου». Από νεαρή ηλικία είχε διαπιστώσει την κλίση του προς την µελισσοκοµία, µε την αµέριστη φροντίδα που απαιτεί η µέλισσα ως ζωντανός οργανισµός να τον συνεπαίρνει µέχρι και τώρα, καθώς όπως έχει αναφέρει ο ίδιος «πέρα από ζωή, φέρει και ψυχή»

40-41_03_11

Κοντεύουν 20 χρόνια από τότε που ο Νικόλαος Μπάρλας µαζί µε τη σύζυγό του, Αθανασία Λαγοπάτη, και τη µητέρα του Ελένη, αποφάσισαν να αφιερωθούν στην ορεινή ελαιοπαραγωγή, η οποία, αν και δίνει εξαιρετικά ποιοτικό πρώτη ύλη, τείνει να εκλείψει. Σηµείο καµπής για την οικογενειακή επιχείρηση «Barlas Mountainous Olive Groves» ήταν το 2016, όταν άρχισε η µετάβαση του ελαιώνα από συµβατική σε βιολογική καλλιέργεια, ακολουθώντας µια φιλοσοφία που βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.

40a_45

Ακολουθώντας µια µακρά οικογενειακή παράδοση στην παρασκευή σπιτικών µαρµελάδων, η Γεωργία ∆ρόσου, αγρότισσα και µητέρα τριών παιδιών, ανέλαβε, µαζί µε την κόρη της, Χριστίνα και τον σύζυγό της, Γεώργιο να αξιοποιήσουν αυτή την επαγγελµατική ευκαιρία και να ιδρύσουν µια µικρή οικοτεχνία στην Επίδαυρο, µε το όνοµα «Αγρόκτηµα ∆ρόσου».

40_5

Το πάθος να φέρουν τον µελισσοκοµικό και βοτανικό πλούτο της Ελλάδας πιο κοντά στο εγχώριο και διεθνές κοινό µοιράζονται η Κατερίνα Κρυώνη και ο Μάνος Κουνάλης, οι οποίοι µε το κοινό τους όραµα, δηµιούργησαν τη «Melissafarm». Με έδρα την Αρχαία Επίδαυρο, η οικογενειακή µελισσοκοµική µονάδα µετρά σχεδόν δεκαετή πορεία, κερδίζοντας διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό µε τα 100% βιολογικά µέλια της.

40-41_01_32

Μακρά παράδοση στην κτηνοτροφία αιγοπροβάτων διατηρεί η οικογένεια Μανούση, παίρνοντας πριν από περίπου 10 χρόνια την απόφαση να ακολουθήσει το µοντέλο της καθετοποιηµένης παραγωγής και να επενδύσει στη µεταποίηση γάλακτος. Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε από τον Παναγιώτη Μανούση το 2016, µε τη βοήθεια του γιου του, Ματθαίου Μανούση και οδήγησε στην ίδρυση του τυροκοµείου «BIOFARMA Μανούση» στις Φέρες.

40-41_01_31

Αµιγώς γυναικεία υπόθεση αποδεικνύεται η αναβίωση του ζαχαροκάλαµου στην Ελλάδα, µε µια παρέα γυναίκες από την Ξάνθη να ενεργοποιούν σταδιακά από το 2006 ξανά την καλλιέργεια, ξεπερνώντας µύριες δυσκολίες.

34_56

Έντονα φρουτώδη αρώµατα, διακριτικό πικρό και πικάντικο µέτριας έντασης χαρακτηρίζει τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα από Μανάκι, µια ποικιλία που ξεχωρίζει για τη γλυκύτητά της και γίνεται ιδιαίτερα δηµοφιλής στους καταναλωτές χωρών που έχουν αδυναµία σε γλυκές παρασκευές µε ελαιόλαδο.

40-41_01_2

Μια ουσιαστική θέση στην καθηµερινή ζωή είναι σε θέση να διεκδικήσουν τα προϊόντα λεβάντας και γι’ αυτό προσπαθούν η ∆ήµητρα Τσώνου και ο ∆ηµοσθένης Χατζητσαούσης. Οι δυο τους είναι πτυχιούχοι µηχανικοί που πάνω στα χρόνια της οικονοµικής κρίσης έκαναν σταδιακά το βήµα της επαγγελµατικής διαφοροποίησης προς τα βιολογικά αρωµατικά φυτά.

39_15

Τη συζήτηση για την ελιά σε νέα βάση θέτει η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, που τοποθετεί σε πρώτο πλάνο το ελαιόδεντρο, σύμφωνα με τη διοργανώτρια του διεθνούς συνεδρίου Elia Lesvos Confest. «Πρώτα μιλούσαμε για τον καρπό και μετά για το δέντρο. Σήμερα πια μιλάμε για τη συμβολή του ελαιόδεντρου στη διάσωση του πλανήτη και μετά για την ελιά και το ελαιόλαδο» σημειώνει η Φωτεινή Τιρπιντήρη.

GIO_0704

Γυρίζει πίσω πέντε γενιές η ενασχόληση της οικογένειας Μπουγάτσου µε την παραγωγή ελαιόλαδου, µε την Κατερίνα και τη µεγάλη της αδερφή Φιλάνθη να παίρνουν από το 2015 τα ηνία από τον πατέρα τους Κωστάµο. Παντρεύοντας παράδοση, τεχνολογία και καινοτόµο σχεδιασµό, παράγουν ένα πλήρως πιστοποιηµένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας σε αναγνωρίσιµη συσκευασία υπό το βραβευµένο brand STALIÁ, αξιοποιώντας τον καρπό που συλλέγουν από τις περίπου 800 ρίζες Κορωνέικης ποικιλίας της οικογένειας στον ελαιόκαµπο του Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων.

40-41_01_28

Το πάθος για τα αρωµατικά φυτά και η µόνιµη όρεξη για δουλειά σηκώνει κάθε πρωί απ’ το κρεβάτι τον Μιχάλη Γεωργάρα, ο οποίος µε πάγιο στήριγµα την οικογένειά του έχει οργανώσει την Aetheleon, ένα αναπτυσσόµενο brand που κερδίζει κάθε χρόνο νέους πελάτες στο εξωτερικό µε 100% βιολογικά αιθέρια έλαια πιστοποιηµένα από τη Βiohellas. Τα πρώτα κτήµατα µε ρίγανη, φασκόµηλο, δεντρολίβανο και λεβάντα µπήκαν τον ∆εκέµβριο του 2013, ενώ από τον Οκτώβριο του 2016 κατοχυρώθηκε το εµπορικό σήµα και ξεκίνησε δυναµικά η ανάπτυξη της επιχείρησης.

40-41_90

Από την πρώτη δοκιµή µύρτιλου σ’ ένα ταξίδι στη ∆ανία µέχρι τoυς 12.000 ακολούθους στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης σήµερα, ο δρόµος ήταν µακρύς, δηµιουργικός µα και λίγο πολύ προδιαγεγραµµένος για τη Μαρίνα Βαρβατζίκη, η οποία µε την αµέριστη στήριξη του συζύγου της έχει καταφέρει να δηµιουργήσει τα GReat Blueberries, µία ευέλικτη επιχείρηση στις Φέρες Έβρου που παράγει, συσευάζει και τυποποιεί µε µεράκι τον καρπό από τα δικά της κτήµατα.

asterios-honey

Μια οικογένεια που διατηρεί µελίσσια εδώ και τρεις γενιές στη Χαλκιδική αποτελεί τη βάση από την οποία ξεκίνησαν τα δίδυµα αδέλφια Αστέριος και Τάσος Αβραµίδης για να δηµιουργήσουν το 2017 το brand Asterios. Γνωστή στην αγορά για την ποικιλία των µελιών που διαθέτει η Asterios, µε έδρα τη Νικήτη Χαλκιδικής, είναι σήµερα µια επιχείρηση µε σηµαντικό εξαγωγικό προσανατολισµό. Τα προϊόντα της βρίσκονται σε 300 σηµεία στην Ελλάδα και 15 στο εξωτερικό ενώ διαθέτει δικό της συσκευαστήριο στην περιοχή του Ρέντη στην Αττική.

36-37

Έντεκα εκατοµµύρια ελαιόδεντρα που απλώνουν τον ίσκιο τους σε περίπου 460 χιλιάδες στρέµµατα και «δένουν» στα κλαριά τους 100.000 τόνους καρπό το χρόνο, που σταλάζουν 20.000 τόνους ελαιόλαδο. Αυτή είναι η «ελαιόφυτος» ακόµη και σήµερα Λέσβος, η οποία συγκεντρώνει έως και 10% της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου.

40-41_01_27

Η Ξένια Γκαλέτση και ο Γιάννης Γεωργόνης βλέπουν το ρόδι Ερµιόνης αλλιώς. Μεταποιούν µόνοι τους το 100% του καρπού από τα δικά τους περιβόλια µε 1000 περίπου ροδιές στην Αργολίδα, παράγοντας βιολογικά προϊόντα χωρίς πρόσθετα µε ετικέτα «Μέγας Καρπός».

40-41_01_26

Λίγο µετά το κέντρο του χωριού στις Ροβιές Ευβοίας, ο επισκέπτης εντοπίζει εύκολα τον αγροτουριστικό ξενώνα «Elaionas». Εκεί, ο Στέφανος και η Μαρίνα Βαλλή βρίσκουν συνεχώς αφορµές να δοκιµάζουν κάτι νέο, παράγοντας εξαιρετικό βιολογικό ελαιόλαδο αλλά και αξέχαστες εµπειρίες σε όσους αποφασίσουν να κάνουν ολιγοήµερες διακοπές κάτω απ’ την σκιά των γερασµένων ελαιόδεντρων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία