BACK TO
TOP

Special Reports

40-41_03_11

Κοντεύουν 20 χρόνια από τότε που ο Νικόλαος Μπάρλας µαζί µε τη σύζυγό του, Αθανασία Λαγοπάτη, και τη µητέρα του Ελένη, αποφάσισαν να αφιερωθούν στην ορεινή ελαιοπαραγωγή, η οποία, αν και δίνει εξαιρετικά ποιοτικό πρώτη ύλη, τείνει να εκλείψει. Σηµείο καµπής για την οικογενειακή επιχείρηση «Barlas Mountainous Olive Groves» ήταν το 2016, όταν άρχισε η µετάβαση του ελαιώνα από συµβατική σε βιολογική καλλιέργεια, ακολουθώντας µια φιλοσοφία που βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.

GIO_0704

Γυρίζει πίσω πέντε γενιές η ενασχόληση της οικογένειας Μπουγάτσου µε την παραγωγή ελαιόλαδου, µε την Κατερίνα και τη µεγάλη της αδερφή Φιλάνθη να παίρνουν από το 2015 τα ηνία από τον πατέρα τους Κωστάµο. Παντρεύοντας παράδοση, τεχνολογία και καινοτόµο σχεδιασµό, παράγουν ένα πλήρως πιστοποιηµένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας σε αναγνωρίσιµη συσκευασία υπό το βραβευµένο brand STALIÁ, αξιοποιώντας τον καρπό που συλλέγουν από τις περίπου 800 ρίζες Κορωνέικης ποικιλίας της οικογένειας στον ελαιόκαµπο του Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων.

40-41_01_28

Το πάθος για τα αρωµατικά φυτά και η µόνιµη όρεξη για δουλειά σηκώνει κάθε πρωί απ’ το κρεβάτι τον Μιχάλη Γεωργάρα, ο οποίος µε πάγιο στήριγµα την οικογένειά του έχει οργανώσει την Aetheleon, ένα αναπτυσσόµενο brand που κερδίζει κάθε χρόνο νέους πελάτες στο εξωτερικό µε 100% βιολογικά αιθέρια έλαια πιστοποιηµένα από τη Βiohellas. Τα πρώτα κτήµατα µε ρίγανη, φασκόµηλο, δεντρολίβανο και λεβάντα µπήκαν τον ∆εκέµβριο του 2013, ενώ από τον Οκτώβριο του 2016 κατοχυρώθηκε το εµπορικό σήµα και ξεκίνησε δυναµικά η ανάπτυξη της επιχείρησης.

40-41_90

Από την πρώτη δοκιµή µύρτιλου σ’ ένα ταξίδι στη ∆ανία µέχρι τoυς 12.000 ακολούθους στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης σήµερα, ο δρόµος ήταν µακρύς, δηµιουργικός µα και λίγο πολύ προδιαγεγραµµένος για τη Μαρίνα Βαρβατζίκη, η οποία µε την αµέριστη στήριξη του συζύγου της έχει καταφέρει να δηµιουργήσει τα GReat Blueberries, µία ευέλικτη επιχείρηση στις Φέρες Έβρου που παράγει, συσευάζει και τυποποιεί µε µεράκι τον καρπό από τα δικά της κτήµατα.

asterios-honey

Μια οικογένεια που διατηρεί µελίσσια εδώ και τρεις γενιές στη Χαλκιδική αποτελεί τη βάση από την οποία ξεκίνησαν τα δίδυµα αδέλφια Αστέριος και Τάσος Αβραµίδης για να δηµιουργήσουν το 2017 το brand Asterios. Γνωστή στην αγορά για την ποικιλία των µελιών που διαθέτει η Asterios, µε έδρα τη Νικήτη Χαλκιδικής, είναι σήµερα µια επιχείρηση µε σηµαντικό εξαγωγικό προσανατολισµό. Τα προϊόντα της βρίσκονται σε 300 σηµεία στην Ελλάδα και 15 στο εξωτερικό ενώ διαθέτει δικό της συσκευαστήριο στην περιοχή του Ρέντη στην Αττική.

36-37

Έντεκα εκατοµµύρια ελαιόδεντρα που απλώνουν τον ίσκιο τους σε περίπου 460 χιλιάδες στρέµµατα και «δένουν» στα κλαριά τους 100.000 τόνους καρπό το χρόνο, που σταλάζουν 20.000 τόνους ελαιόλαδο. Αυτή είναι η «ελαιόφυτος» ακόµη και σήµερα Λέσβος, η οποία συγκεντρώνει έως και 10% της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου.

40-41_01_27

Η Ξένια Γκαλέτση και ο Γιάννης Γεωργόνης βλέπουν το ρόδι Ερµιόνης αλλιώς. Μεταποιούν µόνοι τους το 100% του καρπού από τα δικά τους περιβόλια µε 1000 περίπου ροδιές στην Αργολίδα, παράγοντας βιολογικά προϊόντα χωρίς πρόσθετα µε ετικέτα «Μέγας Καρπός».

40-41_01_26

Λίγο µετά το κέντρο του χωριού στις Ροβιές Ευβοίας, ο επισκέπτης εντοπίζει εύκολα τον αγροτουριστικό ξενώνα «Elaionas». Εκεί, ο Στέφανος και η Μαρίνα Βαλλή βρίσκουν συνεχώς αφορµές να δοκιµάζουν κάτι νέο, παράγοντας εξαιρετικό βιολογικό ελαιόλαδο αλλά και αξέχαστες εµπειρίες σε όσους αποφασίσουν να κάνουν ολιγοήµερες διακοπές κάτω απ’ την σκιά των γερασµένων ελαιόδεντρων.

to-femelaki

Ήταν Αύγουστος του 2015 όταν στα πλαίσια επίσκεψης σε φίλους, ο γηραιότερος µελισσοκόµος του χωριού Παπάδες φίλεψε τους Γωγώ Πασσά και Νίκο Αφένδρα 2,5 κιλά πλαίσιο κηρήθρας µε καθαρό πευκόµελο εποχής. Εκεί, οι δυο τους ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή µε τα µελισσοκοµικά προϊόντα, αγάπησαν τη µέλισσα και έπειτα µε δικά τους χρήµατα αγόρασαν τις πρώτες 5 κυψέλες. Όντας πρώτη γενιά µελισσοκόµοι, το σύνολο της γνώσης προήλθε από δηµιουργικούς πειραµατισµούς, εντατικά σεµινάρια και προγράµµατα κατάρτισης όπως ο επιταχυντής Αγροανέλιξη.

40-41_01_25

Η επιχείρηση παραγωγής, τυποποίησης και εµπορίας κυρίως επιτραπέζιας ελιάς και σε µικρότερο βαθµό ελαιολάδου Moschos Olives- Extra Virgin Olive Oil ιδρύθηκε το 2014 από τον Θοδωρή Μόσχο, µε έδρα έξω από τους Αγ. Θεοδώρους Μαγνησίας και εµπορεύεται περίπου 1.000 τόνους Καλαµών και Αµφίσσης που προµηθεύεται κυρίως από την Κεντρική Ελλάδα.

rompotikh-farma

Μια µεγάλη επένδυση, που θα φτάσει συνολικά στα 8 εκατ. ευρώ, µε στόχο να καταστήσει τη µονάδα του την πλέον σύγχρονη στη Γηραιά Ήπειρο, τρέχει ο Ηλίας Κοτόπουλος, ο δραστήριος αγελαδοτρόφος, που κατέχει και τη θέση του προέδρου στην Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος.

enisxuetai-h-thesh-tou-agroth

Τα τελευταία χρόνια, γίναµε µάρτυρες του πώς γεγονότα όπως, ο πόλεµος στην Ουκρανία, αναταραχές σε βασικές γεωργικές περιοχές και περιβαλλοντικά σοκ µπορούν να προκαλέσουν µια σειρά κραδασµών σε όλο το δίκτυο εµπορίου τροφίµων. Μάλιστα, όπως φάνηκε µπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση των τροφίµων, τις τιµές και, τελικά, την επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσµια κλίµακα.

agrotiko-taksidi-se-farmes

Την πλήρη ανάπτυξη του τίτλου «No Farmers, no food, no FUTURE-Χωρίς αγρότες, ∆εν υπάρχει τροφή, ∆ΕΝ υπάρχει µέλλον» έζησαν όσοι συµµετείχαν στην επίσκεψη στη Θεσσαλία, που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 µε 24 Απριλίου.

40-41_01_24

Ζωντανή απόδειξη της δυναµικής που µπορεί να αναπτύξει µία δεµένη οικογενειακή επιχείρηση αποτελεί η εξέλιξη της «ΒΗΡΑ ΦΑΡΜΑ», η οποία µέσα σε 20 χρόνια έχει εξελιχθεί σε µία και καθετοποιηµένη κτηνοτροφική µονάδα που σαγηνεύει τους λάτρεις των τυριών, των αλοιφών και του γιαουρτιού.

luofiliwsh-gia-mia-agora

Οι επιστήµονες της NASA την αξιοποιούν ώστε να επεξεργάζονται τα τρόφιµα, που στέλνουν στους διαστηµικούς σταθµούς, για τη σίτιση των αστροναυτών, αλλά ως τεχνολογία δεν είναι µόνο για… εξωγήινους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία