Η οικογένεια Ναουμίδη επέκτεινε το «πιπερόκτηµα» της, όπου σε έναν κήπο περίπου 80 στρεµµάτων, και σε υψόµετρο περίπου εξακοσίων µέτρων καλλιεργεί µε βιολογικές-παραδοσιακές πρακτικές γεωργίας τις φηµισµένες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, αφού πρώτα έφτιαξε το 2008 µια πετρόκτιστη µεταποιητική µονάδα για να µπορεί να παρασκευάζει και να συσκευάζει τα προϊόντα της.
Πριν από τρία χρόνια, «για να προστατεύσουν τις χαµένες πιπεριές και τους χαµένους τρόπους καλλιέργειάς τους», δροµολόγησαν τις διαδικασίες για να γίνει ΠΟΠ, το γευστικό έδεσµα της περιοχής.
«Από µικρά παιδιά ασχολιόµασταν µε την παραγωγή. Φτιάξαµε έναν κήπο για να παίρνουµε την πρώτη ύλη για το εστιατόριο των γονιών µας, στο οποίο δουλεύαµε από 12 χρονών, κάναµε τουρσιά για τον χειµώνα κάθε Σεπτέµβρη, όταν τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο», αφηγείται στην Agrenda, ο κ. Ναουµίδης.
Το πιπερόκτηµά τους, όπως εξηγεί, µε αποδόσεις 3-6 τόνους ανά στρέµµα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης σε πρώτη ύλη, ενώ η παραγωγή είναι 100% ελεγχόµενη αφού «παράγουµε το φυτό σαν φυτό, κρατάµε τον δικό µας σπόρο, και ελέγχουµε απόλυτα την παραγωγή. Φτιάχνουµε περίπου µισό εκατ. φυτά, που είναι καθαρή τοπική ποικιλία πιπεριάς Φλωρίνης», ανέφερε ο ίδιος στην εφηµερίδα Agrenda.
Τα παιδικά ερεθίσματα μεταφράζονται σε μεγάλες επενδύσεις για το μέλλον
«Αν δεν παλέψεις και δεν ζοριστείς, δεν µπορείς να εκπαιδευτείς. Έπρεπε να κάνουµε κήπους, να κάνουµε δικές µας πιπεριές, να κάνουµε τα δικά µας ψωµιά, όλα αυτά απαιτούν δουλειά», εξηγεί ο κ. Ναουµίδης, ανακαλώντας τα παιδικά του χρόνια, όταν «µπήκε το µικρόβιο» για την ενασχόληση µε τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, σε µια µεγαλύτερη κλίµακα. Σήµερα η «µεγαλύτερη κλίµακα» µεταφράζεται σε εξαγωγές σε 25 χώρες, και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, όµως η οικογενειακή επιχείρηση δεν έχει πιάσει ακόµα ταβάνι.
«Στο µέλλον, αν ανέβει η επιχείρηση θα κάνουµε ακριβώς το ίδιο πράγµα, στο κοµµάτι της παραγωγής και µε άλλους ανθρώπους στον Άγιο Παντελεήµονα. Στόχος µας όταν φεύγει το προϊόν στο εξωτερικό, να είναι το εισιτήριο για να µάθουν οι άνθρωπο την χώρα µας, να νιώσουν την ανάγκη να την επισκεφθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ναουµίδης, ο οποίος αντιλαµβάνεται µεταξύ άλλων την επιτυχία της επιχείρησης, και ως ένα µέσο καταπολέµησης της ανεργίας στην περιοχή. Αξίζει να σηµειωθεί ότι σήµερα στην παραγωγή, όπου γίνονται όλες οι δουλειές µε το χέρι, απασχολούνται περίπου έξι άτοµα, ως εποχιακό προσωπικό, ενώ στη µεταποίηση «µπαίνει όλη η οικογένεια, είµαστε τέσσερα αδέρφια και φτάνουµε τα 14-15 άτοµα που µεταποιούµε».
Στα πρώτα «µεταποιητικά» βήµατα της επιχείρησης, χρειάστηκε µια αρχική επένδυση 440.000 ευρώ, για να ακολουθήσει και µια δεύτερη των 500.000 ευρώ. «Όταν ξεκίνησα είχα πάρει ένα δάνειο από την Αγροτική και στη συνέχεια αξιοποιήσαµε τα τοπικά προγράµµατα που τρέχανε τότε. Όλα αυτά τα χρόνια, όλο και κάτι βάζαµε, και όλα τα κέρδη τα ρίχναµε πάλι µέσα για να µεγαλώσει η επιχείρηση», εξηγεί για να συµπληρώσει πως σκοπεύουν να µεγαλώσουν και άλλο το κτήµα αλλά και την µονάδα, µε ένα πρόγραµµα, το οποίο αν εγκριθεί, θα πρόκειται για µια νέα επένδυση του ενός εκατοµµυρίου ευρώ.
Πιπεριές Φλωρίνης
Μετά το µακρύ ταξίδι της από τη Βραζιλία στην Ευρώπη µε τον Κολόµβο τον 16ο αιώνα, έφτασε στη ∆υτική Μακεδονία εκατό χρόνια αργότερα. Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούριο εξωτικό τότε καρπό. Εκεί όµως που ευδοκίµησε και προσαρµόστηκε στις εδαφικές και κλιµατολογικές συνθήκες, ήταν τα φηµισµένα για την ευφορία τους χώµατα της Φλώρινας.