"Οι αυξήσεις των αποδόσεων που πρόκειται να συμβούν στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία και ούτω καθεξής, θα είναι συγκρατημένες σε σχέση με τις προκλήσεις όσον αφορά την ποσότητα τροφίμων που πρέπει να παραχθεί", δήλωσε ο Simon Winter.
Μιλώντας στο EURACTIV στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ για το μέλλον της γεωργίας στις Βρυξέλλες, ο Winter δήλωσε ότι η αποστολή του ιδρύματος είναι να συμβάλει στη μετατροπή της μικρής γεωργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στην Ασία και την Αφρική.
«Τα χάσματα απόδοσης που έχουμε τώρα είναι πολύ σημαντικά ακόμα στην Αφρική και την Ασία. Οι μικροί ιδιοκτήτες δεν έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες και σε γνώση για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιώσουν την καλλιέργειά τους και για το πώς να κλείσουν αυτά τα κενά στις αποδόσεις», είπε.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από τα σημερινά 7,3 δισεκατομμύρια σε 9,7 δισεκατομμύρια το 2050, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να διπλασιαστεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του μέλλοντος πληθυσμού.
Ωστόσο, οι οικολόγοι δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Λένε ότι ο πλανήτης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα υποσιτισμό και παχυσαρκία, υποστηρίζοντας έτσι και προάγοντας μια καλύτερη διανομή τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαχείριση του κινδύνου
Ο Winter δήλωσε ότι το ίδρυμα εντοπίζει και αναπτύσσει τις σωστές τεχνολογίες που είναι κατάλληλες για τους μικροκαλλιεργητές και όχι τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη.
"Έχουμε προσαρμογές των σπόρων, για παράδειγμα, για να είμαστε περισσότερο ανθεκτικοί στο κλίμα ή πιο ανεκτικοί σε θερμότητα ή ξηρασία ή πλημμύρες ή άλλες πιο ακραίες συνθήκες που συμβαίνουν με την αλλαγή του κλίματος".
Ο Winter πρόσθεσε, επίσης, ότι μια άλλη σημαντική συμβολή είναι να «αποτρέψει» τη διαδικασία εκείνων που αναλαμβάνουν αυτές τις τεχνολογίες μέσω πολλών τρόπων που επικεντρώνονται στις συνθήκες της αγοράς και στην ασφάλιση.
Ο γεωργικός εμπειρογνώμονας είπε ότι η Syngenta συνεργάζεται με νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν επιχειρηματικό πνεύμα και προέρχονται από αγροτικές κοινότητες. Τους βοηθά, έτσι να δημιουργήσουν «πράκτορες» μικρών επιχειρήσεων για τις αγροτικές κοινότητες τους.
Προς το παρόν, η εταιρεία έχει επενδύσει στο Μπαγκλαντές και την Ινδία, ενώ η Καμπότζη, η Κένυα, η Σενεγάλη και το Μάλι φαίνεται να ακολουθούν.
Μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, αυτοί οι νέοι παρέχουν προϊόντα, τεχνολογίες, συμβουλές και εκπαίδευση.
«Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες μπορεί να μην έχουν smartphone, ο πράκτορας στην κοινότητα διαθέτει ένα smartphone και μπορεί να συνδεθεί.»
Ο Winter πρόσθεσε ότι οι υποδομές αποτελούν την βασική πρόκληση. Είπε ότι ορισμένα έργα κοντά στο αγρόκτημα, όπως λύσεις άρδευσης και αποθήκευσης, μπορούν να γίνουν από το ίδρυμα της Sygenta, αλλά μεγαλύτερα έργα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω εταιρικών σχέσεων και συνασπισμών πολλών ενδιαφερομένων.
«Πρέπει να μιλήσουμε με την κυβέρνηση και τους δυνητικούς επενδυτές που συνεργάζονται με την κυβέρνηση, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους έργα για να δημιουργήσουν νέες υποδομές».
Αναφέρθηκε στην εταιρική σχέση "Farm to Alliance", μια εταιρική σχέση πολλών εταίρων στην Ανατολική Αφρική, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Συμμαχία για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική (AGRA), τον γίγαντα γεωργικών ειδών διατροφής Bayer, την εταιρεία λιπασμάτων Yara, την ομάδα Rabobank, Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και Syngenta.
Είπε, τέλος, ότι όλη η ιδέα ήταν να οργανωθούν ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. «Ξεκινώντας από την αγορά, οι αγρότες μπορούν να λάβουν την απόφαση επένδυσης και στη συνέχεια έχετε μια πλατφόρμα που ασχολείται με πολιτικές και δεσμεύεται με την κυβέρνηση σε υπερβολικά υψηλά θέματα υποδομής», κατέληξε ο Winter.