Στην έκθεση, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ υπολογίζεται να φτάσει περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνους. Χάρη στα διαθέσιμα αποθέματα στην ΕΕ, οι εξαγωγές ελαιολάδου αναμένεται να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα (7% πάνω από τον τελευταίο 5ετή μέσο όρο).
Το 2019, η παραγωγή ροδακίνων και νεκταρινιών στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας τα 4,1 εκατομμύρια τόνους. Αυτό, πιστεύει η Κομισιόν πως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση και επεξεργασία.
Κατά 20% υψηλότερες από πέρυσι αναμένεται να είναι μέχρι τα τέλη του 2019 οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ, λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα. Η εξάπλωση της ασθένειας οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης χοιρινού κρέατος από την Κίνα. Οι εξαγωγές στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% το 2019, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η παραγωγή της ΕΕ παρέμεινε σταθερή, κυρίως λόγω της μειωμένης αναπαραγωγής και των περιβαλλοντικών περιορισμών. Το 2020, η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί στην ΕΕ, ενώ η κινεζική ζήτηση θα συνεχιστεί.
Ο αραβόσιτος στην ΕΕ επηρεάστηκε πραγματικά από την ξηρασία και η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 4% φτάνοντας τα 66,5 εκατομμύρια τόνους, όμως γενικά στα δημητριακά, παρά το εξαιρετικά ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, η παραγωγή φαίνεται πως θα φτάσει τα 312 εκατομμύρια τόνους για το 2019/20, ανακάμπτοντας από τις περσινές χαμηλές αποδόσεις και σημειώνοντας άνοδο 8% από το 2018/19.
Η παραγωγή σιταριού και κριθής θα πρέπει να αυξηθεί και να ανέλθει αντίστοιχα σε 145 εκατ. τόνους (αύξηση 12,5% σε σύγκριση με το 2018/19) και σε 61 εκατ. τόνους (αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος).
Ομοίως, η συνολική παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ υπολογίζεται να φθάσει τα 16,8 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2018. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής τομάτας προς μεταποίηση, η οποία αυξήθηκε κατά 6%. Αυτό αντανακλάται στο εμπόριο μεταποιημένων τοματών, ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 33% το 2019.
Ο εαρινός παγετός στην Πολωνία έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής μήλων, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 18% σε επίπεδο ΕΕ. Παρόλα αυτά, χάρη στην υψηλή παραγωγή του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές επεξεργασμένων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να είναι υψηλές για το 2019 (11% πάνω από το μέσο όρο).
Το 2019, η παραγωγή πουλερικών θα συνεχίσει να αυξάνεται στην ΕΕ, αυξημένη κατά 2,5%, χάρη στην ικανοποιητική εγχώρια και διεθνή ζήτηση. Επιπλέον, η ανάπτυξη πρέπει να συνεχιστεί το 2020 λόγω των τάσεων των καταναλωτών.
Όσον αφορά τον γαλακτοκομικό τομέα, η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ θα αυξηθεί ελαφρά το 2019 και θα φθάσει τα 158 εκατομμύρια τόνους (αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι). Το γάλα σε σκόνη (ΑΓΣ), οι εξαγωγές υπολογίζονται σε 950.000 τόνους (αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με το 2018). Συνολικά, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2019.
Η ακαθάριστη παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 1% το 2019. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Η γενική φθίνουσα τάση των αγελών θηλαζουσών αγελάδων επιβεβαιώθηκε στις κυριότερες χώρες παραγωγής. Τέλος, η πρόσβαση σε νέες αγορές και η αύξηση του όγκου των πωλήσεων σε υφιστάμενους εταίρους οδήγησε σε αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών βοείου κρέατος της ΕΕ κατά 8% το 2019. Τέλος, η συνολική κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο αναμένεται να μειωθεί κατά 0,5% το 2019.
Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει το ελάχιστο 7ετίας το 2019/20, στα 29,7 εκατομμύρια τόνους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ειδικά για την ελαιοκράμβη, που οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες στη σπορά και η καλλιεργούμενη έκταση μειωμένη. Συνολικά, η παραγωγή ελαιοκράμβης στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 16% σε σχέση με πέρυσι.
Όσον αφορά τη ζάχαρη, η έκταση ζαχαρότευτλων της ΕΕ το 2019/20, μειώθηκε σχεδόν κατά 5% λόγω των χαμηλών τιμών. Η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην ΕΕ αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα 119 εκατομμύρια τόνους για το 2019/20, κοντά στα επίπεδα του 2018/19. Η παραγωγή ζάχαρης προβλέπεται να ανέλθει σε 17,5 εκατομμύρια τόνους.