BACK TO
TOP
Special Reports

Με 800 αιγοπρόβατα ο Κρητικός βασιλιάς των βοσκών

Ο Μανώλης Πατεράκης ήθελε να γίνει δημοσιογράφος αλλά από το 2005 τον κέρδισε η κτηνοτροφία στο Αμάρι Ρεθύμνου.

40-41_39

Πέτρος Γκόγκος

22
0

 Πάνω από 150 χρόνια µετράει η παρουσία της οικογένειας Πατεράκη από τα ορεινά του Ρεθύµνου στην κτηνοτροφία. Από γενιά σε γενιά περνούσε η φροντίδα του κοπαδιού αιγοπροβάτων, ώσπου κάπου στις αρχές του 21ου αιώνα, το νέο αίµα της οικογένειας αποφάσισε πως ήρθε η στιγµή να γίνει το επόµενο βήµα, αυτό της καθετοποίησης της εκµετάλλευσης. 

Ο Μανώλης Πατεράκης, µαζί µε τον αδερφό του Λευτέρη, διαχειρίζονται ένα κοπάδι 800 αιγοπροβάτων (600 πρόβατα και 200 κατσίκες) και µε το γάλα τους φτιάχνουν το αγαπηµένο στην Κρήτη γιαούρτι Μπαχρής, το οποίο γίνεται όλο και πιο γνωστό και στην αγορά της Αθήνας.

Φέτος το βιολογικό πρόβειο γιαούρτι Μπαχρής, συµπληρώνει µια δεκαετία παρουσίας στην ελληνική αγορά και η οικογενειακή βιοτεχνία ετοιµάζεται να διευρύνει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και µε άλλα γαλακτοκοµικά, ενώ µάλιστα σε λίγες µέρες αναµένεται να κυκλοφορήσει το ρυζόγαλο Μπαχρής.

Ο Λευτέρης Πατεράκης έχει υπό την ευθύνη του τα ζώα, ενώ ο Μανώλης έχει αναλάβει την επεξεργασία και τη µεταποίηση του γάλακτος. Στην οικογενειακή βιοτεχνία απασχολείται όµως όλη η οικογένεια. Τα πρόβατα βόσκουν σε 1.500 στρέµµατα ιδιόκτητου βοσκότοπου, στον οποίο έπειτα από έρευνα και προσπάθειες έχει σπαρθεί αγριαγκινάρα, ενώ σταβλίζονται σε µια σύγχρονη κτηνοτροφική µονάδα µε πολύ προσεγµένες συνθήκες υγιεινής.

«Η παραγωγή των προϊόντων µας έχει υψηλό κόστος και πολλή κούραση. Η µονάδα αυτή είναι ολόκληρη η ζωή µας. Μέχρι τώρα, ό,τι έχουµε και δεν έχουµε, το επενδύουµε πάνω σε αυτό. Παρά την εγκατάλειψη από το κράτος, ο πρωτογενής τοµέας µέσα σε όλο αυτό το µαύρο έχει κρατηθεί γιατί όσοι ασχολούµαστε, παράγουµε επειδή το αγαπάµε» τονίζει στην Agrenda ο Μανώλης Πατεράκης.

Το στοίχημα της ποιότητας είναι να έχεις κάθε μέρα σταθερή ποσότητα γάλακτος

Προκειµένου να µπορέσει να σταθεί ένα εκλεκτό προϊόν στο ράφι, ανάµεσα στα τόσα άλλα αντίστοιχα, το κάτι παραπάνω είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά, όµως απαραίτητη είναι και µια σταθερή παρουσία, πράγµα που δεν είναι τόσο εύκολο σε αυτό το είδος παραγωγής.

«Το γάλα το µεταποιούµε µε το που παραχθεί. ∆εν το καταψύχουµε για αξιοποίηση αργότερα. Όµως η παραγωγή των ζώων δεν µπορεί να είναι σταθερή και γι’ αυτό τα έχουµε χωρίσει σε οµάδες, ώστε να έχουµε φρέσκο γάλα όλο το χρόνο» εξηγεί ο κ. Πατεράκης, σηµειώνοντας πως αυτό απαιτεί εξαντλητική προσπάθεια κάθε µέρα. «Είναι ένας κύκλος που ξεκινά από την εκτροφή, το άρµεγµα, τη συλλογή, µετά την µεταποίηση, την τυροκόµιση, την επώαση του γιαουρτιού, µέχρι να µπει το καπάκι και να φύγει τα προϊόν. Όλο αυτό κοστίζει, απαιτεί υποµονή και µεγάλο κόπο, αφού ο κύκλος δεν σταµατά ποτέ» εξηγεί.

«Κάθε µέρα ελέγχουµε τα ζώα µας. Χρειάζεται να ζουν σε άριστες συνθήκες υγιεινής. ∆εν κάνουµε µόνο ενσταβλισµένη κτηνοτροφία, γιατί αυτό είναι ασύµφορο στην Κρήτη, λόγω των εδαφικών συνθηκών, αλλά και του κόστους µεταφοράς των ζωοτροφών» συµπληρώνει ο ίδιος.

Η τυροκοµική µονάδα κόστισε τελικά 300.000 ευρώ, είναι στεγασµένου χώρου 150 τµ και πιστοποιηµένη κατά ISO 22000. Για την εγκατάστασή της, ο Μανώλης Πατεράκης εντάχθηκε το 2004, σε κοινοτικό πρόγραµµα, πρόγονο των σηµερινών Leader, που τελικά επιδότησε το λιγότερο από το µισό κόστος.

Οι πελάτες φαίνεται ότι αυξάνονται διαρκώς αφού το βιολογικό γιαούρτι «Μπαχρής», πιστοποιηµένο από τη Bio Hellas, γίνεται όλο και πιο γνωστό. Μάλιστα σε κάποια περίοδο υπήρξαν και προτάσεις και από το εξωτερικό, όµως όπως λέει: «δεν µπορείς να εξάγεις γιαούρτι εύκολα». Στα πλάνα του υπάρχουν οι εξαγωγές, εφόσον πιάσουν τόπο οι προσπάθειες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για ανάπτυξη νέων καινοτόµων προϊόντων, τα οποία όµως δεν αποκάλυψε, αφού «καλό είναι να µιλάς αφού γίνουν».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία