
Τα νήµατα, στην προετοιµασία του εδάφους για την επόµενη ηµέρα της οικογενειακής εκµετάλλευσης, τα κινεί ο αµπελουργός και οινοποιός, Παναγιώτης ∆ηµόπουλος, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς και ιδρυτής του Κτήµατος ∆ηµόπουλου, βάζοντας στο παιχνίδι και τα παιδιά του.
Την αρχή είχε κάνει ο πατέρας του µε έναν µικρό αµπελώνα και ένα κελάρι, µέσω του οποίου τροφοδοτούσε µε κρασί επί δεκαετίες και σχεδόν µονοπωλιακά τις ταβέρνες και τα καλά εστιατόρια της Καστοριάς, όταν η δυτικοµακεδονική πόλη ζούσε στον «αστερισµό» της γούνας και το χρήµα στις τσέπες των κατοίκων της έρεε άφθονο.
«Έχουµε συστήσει µια νέα εταιρεία, την Οινόλιθος, στην οποία εκτός από εµένα µετέχουν ο 29χρονος γιος µου και η 23χρονη κόρη µου», ανέφερε στην Agrenda ο Παναγιώτης ∆ηµόπουλος, προσθέτοντας πως το νέο σχήµα ολοκλήρωσε προσφάτως τη δηµιουργία ενός καινούριου οινοποιείου, που θα αρχίσει να λειτουργεί από το Νοέµβριο του 2020.
«Την πρώτη ύλη το οινοποιείο της Οινόλιθος θα την προµηθεύεται από τον ιδιόκτητο αµπελώνα µας που εκτείνεται σε 450 στρέµµατα στη ζώνη του Αµυνταίου», εξηγεί και αποκαλύπτει πως ο στόχος είναι να στηθεί ένα νέο brand µε premium κρασιά. Σύµφωνα µε το υπάρχον πλάνο, θα πρόκειται για µονοποικιλιακούς οίνους, έναν ερυθρό ξινόµαυρο, έναν pinot noir, έναν ροζέ από ξινόµαυρο και έναν λευκό Chardonnay.
Η δυναµικότητα του καινούριου οινοποιείου είναι µεγάλη, καθώς όµως θα πρόκειται για την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας οίνων της Οινόλιθος, απόφαση της οικογένειας είναι να εµφιαλωθούν φέτος περί τις 25.000 – 30.000 φιάλες. Έτσι, θα τεσταριστεί η αγορά µε µικρό σχετικά ρίσκο και ανάλογα µε την ανταπόκρισή της, χρόνο µε το χρόνο, θα αυξάνει και ο όγκος της παραγωγής που θα εµφιαλώνεται.
Στις 85.000 φιάλες η φετινή παραγωγή στο «Κτήµα ∆ηµόπουλου»
Το στοιχείο της ποιότητας στην πρώτη ύλη, κατά τον συνοµιλητή µας, είναι εξίσου αδιαπραγµάτευτο και στα κρασιά που παράγει, ήδη, το Κτήµα ∆ηµόπουλου στο υφιστάµενο οινοποιείο του.
«Κάθε χρόνο κάνουµε εκτεταµένο πράσινο τρύγο, για να αραιώνει το κλήµα και να αποδίδει ποιοτικό σταφύλι», τόνισε ο κ. ∆ηµόπουλος και επεσήµανε πως µέσα από την επιλογή αυτή οι στρεµµατικές αποδόσεις στον αµπελώνα των 450 στρεµµάτων του Κτήµατος, που απαρτίζεται από ξινόµαυρο (50%), Sauvignon (25%) ασύρτικο, Chardonnay, Syrah, Merlot, Cabernet, Μοντεπουτλσιάνο και pinot noir δεν ξεπερνούν τα 450 κιλά το στρέµµα και δίνουν κρασιά µε υψηλό βαθµό αλκοόλης.
Για φέτος όπως ανέφερε ο συνοµιλητής µας, η παραγωγή αναµένεται να φτάσει τις 85.000 φιάλες, για τις εννέα ετικέτες της γκάµας κρασιών του Κτήµατος ∆ηµόπουλου, µε το 85% να κατευθύνεται στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο 15% να εξάγεται στη Γερµανία.
Στα πλάνα ένα νέο υπόσκαφο οινοποιείο για.. εκλεπτυσµένους
Κάτω από την οµπρέλα της Οινόλιθος, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν πολύ σύντοµα. «Θέλουµε να χτίσουµε και ένα υπόσκαφο οινοποιείο. Έχουµε βρει το µέρος, είναι στην πλαγιά ενός λόφου και θα θέλαµε να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο τέλος του φετινού χειµώνα ή στις αρχές της άνοιξης του 2021, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες που διαµορφώνει η πανδηµία του κορωνοϊού», σηµειώνει ο κ. ∆ηµόπουλος. Τα κρασιά που θα παράγονται σε εκείνο το οινοποιείο, τονίζει ο κ. ∆ηµόπουλος, θα είναι ακόµη πιο εκλεπτυσµένα, από αραιωµένα αµπελοτόπια, µε αποδόσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 150 κιλά το στρέµµα, για να είναι πολύ ποιοτική η πρώτη ύλη και να µπορεί να δικαιολογήσει πολύ υψηλές τιµές πώλησης.