Το ελαιόλαδο από τα 700 περίπου δέντρα του Μάρκου Kelly στη Μεσαρά πληρωνόταν ανέκαθεν κατά τι παραπάνω από τον µέσο όρο της αγοράς στο ελαιοτριβείο. Άλλωστε ο παππούς του 35χρονου νεοεισερχόµενου επιχειρηµατία είχε ρίξει πολλή δουλειά στους ελαιώνες του τις προηγούµενες δεκαετίες.
Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ.
Έχοντας όµως σπουδάσει και ζήσει τα τελευταία 10 χρόνια στο Λονδίνο ο συνοµιλητής µας συνειδητοποίησε αυτό που λίγο έως πολύ κάθε Έλληνας που κινείται στις µεγαλουπόλεις της Εσπερίας και συναναστρέφεται τους κατοίκους τους βλέπει: Το ελληνικό ελαιόλαδο δεν έχει συστηθεί ακόµα στον µέσο Ευρωπαίο.
«Πάντα ήθελα να ασχοληθώ µε το ελαιόλαδο. Όταν όµως ξεκίνησα να καταλαβαίνω τι γίνεται πάνω κάτω στην ελληνική αγορά, το χύµα άρχισε να µε ενοχλεί». Κάπως έτσι, ο Μάρκος Kelly, τα έβαλε κάτω, έκανε την προετοιµασία του και µόλις φέτος κυκλοφόρησε στην αγορά µε την υπογραφή του το ελαιόλαδο E.thos σε συσκευασία των 500 ml. Η τιµή αυτού, 18 ευρώ το λίτρο ή 17 λίρες στην αγορά του Ηνωµένου Βασιλείου, η οποία αποτέλεσε τον αρχικό στόχο της επιχείρησης.
Όσο εντυπωσιακή κι αν ακούγεται πάντως αυτή η τιµή, το κέρδος που µένει µετά την τυποποίηση κυµαίνεται γύρω στα 5 µε 10 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε τη χρονιά, µε την αρχική επένδυση που φυσικά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ανάπτυξη, να προσεγγίζει τις 60.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως «Η υπεραξία που συνεπάγεται η τυποποίηση, δεν µπορεί να παραχθεί αλλιώς στο ελαιόλαδο» θα πει ο ίδιος.
Στις αποδοτικές εισροές και τη συνέπεια στο κτήμα παίζεται η αξία της παραγωγής
Ένας επιχειρηµατίας ελαιοκαλλιεργητής στην Ελλάδα καλώς ή κακώς δεν έχει να περιµένει πολλά από το εθνικό πρόγραµµα δακοπροστασίας. Άλλωστε από την ποιότητα του τελικού προϊόντος κρίνεται και πληρώνεται αυτός και όχι η ελαϊκή, όπως πολλοί αρέσκονται να την χαρακτηρίζουν, εθνική πολιτική.
Με αυτό το πνεύµα, ο Μάρκος Kelly, έχοντας από τα παιδικά του χρόνια απορροφήσει πολλά ερεθίσµατα από το µεράκι του παππού του για τον ελαιώνα αποφάσισε να κάνει το επόµενο βήµα. «Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες παραγωγοί δεν ασχολούνται µε τα δέντρα τους όσο παλιά και είναι λογικό αφού τα προβλήµατα είναι αποθαρρυντικά. ∆εν µπορούµε όµως να περιµένουµε τα πάντα από τις δακοκτονίες ή τις διαθέσεις του εµπορίου. Θα πρέπει να ασχολούµαστε οι ίδιοι, να κάνουµε τις παρεµβάσεις που πρέπει, όταν πρέπει αλλά και να αναλάβουµε προσωπικά την αναβάθµιση της παραγωγής µέσω της τυποποίησης, αντί να την υποβαθµίζουµε µε το χύµα» αναφέρει.
Κατά την επικοινωνία της Agrenda µε τον φιλόδοξο παραγωγό, τον πετύχαµε στον ελαιώνα, όπου ολοκλήρωνε τη φετινή συγκοµιδή, την οποία υπολογίζει περί τους 6 τόνους. Το ελαιόλαδο όµως δεν είναι το µόνο προϊόν της νεοσύστατης «e.thos». Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, η εταιρεία διαθέτει στην αγορά και συσκευασµένο µέλι από µελίσσια που ανεβοκατεβαίνουν τα Αστερούσια Όρη.
Τα προϊόντα διατίθενται σε delicatessen της Ελλάδας, της Αγγλίας και των Σκανδιναβικών χωρών. Η Ιαπωνία προορίζεται να γίνει η επόµενη αγορά που θα ξεκλειδώσει για τα προϊόντα που παράγει και εµπορεύεται ο Μάρκος Kelly, µαζί µε αυτήν των ΗΠΑ. «Οι αγορές του εξωτερικού είναι µεγάλες, υπάρχει µερίδιο για τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και είναι δικό µας στοίχηµα να τα αναδείξουµε, συνεργατικά» είναι πεπεισµένος ο ίδιος. Μάλιστα εν καιρώ ετοιµάζεται να διευρύνει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο µε πάστες ελιάς, βότανα και άλλα τρόφιµα που ανταποκρίνονται στην κουλτούρα και το αριστοτελικό έθος της ελληνικής γης.
05-05-2023 22:05Kostas Rizos
Καλησπέρα σας. Μένουμε στην Πολωνία και εγώ είμαι Έλληνας και η γυναίκα μου είναι από εδώ την Πολωνία. Και ενδιαφερόμαστε να ξεκινήσουμε ενα ελληνικό παντοπωλείο με ελλινηκα παράδεισα προϊόντα. Και πανό από ολα το καλο ελληνικό ελεολαδο kαι ολα τα καλα προϊόντα από την Ελλάδα.
Απάντηση03-11-2020 15:00ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΓΙΑΣ
Γιάννη συγχαρητήρια για το σχόλιο.
Απάντηση02-11-2020 18:28ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΛΑΚΗ
Συγχαρητήρια!!!
Απάντηση31-10-2020 19:59Γιάννης
Εδώ η παραγωγή έχει καταστραφεί με τις υπάρχουσες τιμές και εσείς του είδους σας (δημοσιογράφοι) ασχολείστε με το ποιος κέρδισε το λόττο. Ο αγροτικός κόσμος παράγει και ο κόπος του πάει στις τσέπες των μεσαζόντων και στην ΑΑΔΕ. Αθροες εισαγωγές από τρίτες χώρες και οι μεσάζοντες ξεκληριζουν το αγροτιά της χώρας και η δημοσιογραφια περί άλλων τυρβαζει..
Απάντηση31-10-2020 13:11Soula
Καλή επιτυχία στην επιχείρηση σας και προσιτές τιμές να μπορούν να το αγοράζουν όλοι
Απάντηση31-10-2020 12:14Θεοφάνης
Μπράβο στον άνθρωπο που τα καταφέρνει, το θέμα είναι με παραγωγή από 700 δέντρα Ελλάδα, Αγγλία, σκανδιναβικές και οσονούπο Ιαπωνία; Από αυτά τα χρήματα (ανά φιαλίδιο) πιο είναι το κέρδος του σημείου διάθεσης, των logistics της τυποποίησης και τι τελικά μένει στον παραγωγό. Να σας θυμίσω το λ olive oil και άλλα ακριβά ελαιόλαδα με διεθνή βραβεία που ξεχάστηκαν.. θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο για να μπορέσει η προσπάθεια του δραστήριου αυτού παραγωγού να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Προσωπικά μετά από μια απόπειρα εξαγωγής στην Αγγλία βιολογικού ψυχρής έκθλιψης και εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου, κατέληξα ότι συμφέρει μόνο η εξαγωγή σε μεγάλες ποσότητες.
Απάντηση31-10-2020 03:11alexandra vasiakou
Μπράβο του, καλές δουλειές να έχει. Είναι έξυπνο που στοχεύει αγορές οι οποίες έχουν οικονομική ευμάρεια και διαθέτουν ποιότητα. Καλή ψυχική δύναμη να έχει ώστε να μπορέσει να αντέξει την ελληνική γραφειοκρατία. Εγώ δεν μπόρεσα, δεν παλεύεται ούτε αντέχεται και ζω περίπου 30 χρόνια μιά χαρά στη Γερμανία Sandra
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)