Με τους κόπους τεσσάρων γενιών, οι 10 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής έγιναν µια πρότυπη µονάδα κρεατοπαραγωγής στο Αγρίνιο όπου η οικογένεια Γιγκλά εκτρέφει 300 ζώα της ελληνικής Κόκκινης Φυλής. Πλέον η φήµη των προϊόντων του αγροκτήµατος ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες προσφοράς, όσο η εξέλιξη της παραγωγικής φιλοσοφίας των δύο νεαρών αδερφών Γιγκλά που τρέχουν τώρα την εκµετάλλευση, τους δίνει τα πλεονεκτήµατα του µονοπωλίου.
Η αρχή έγινε όταν ο ∆ηµήτρης Γιγκλάς εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 1851, µοιράζοντας αρχικά το γάλα στα ζαχαροπλαστεία του Αγρινίου. Μέσα στα επόµενα 100 χρόνια η οικογένεια βρήκε τρόπους να διατηρήσει και να αναπτύξει την εκµετάλλευση παίρνοντας κατεύθυνση προς την παραγωγή κρέατος, ώσπου το 1982 ιδρύει κρεοπωλείο στην πόλη και διαθέτει την παραγωγή της. Ο 33χρονος σήµερα ∆ηµήτρης Γιγκλάς µαζί µε τον αδερφό του Σπύρο, έχτισαν πάνω στο ένστικτο κτηνοτροφικό υπόβαθρο των προγόνων τους, επιλέγοντας την ανάπτυξη και τη βελτίωση του κοπαδιού που παρέλαβαν από τους προγόνους. Καλλιεργούν ταυτόχρονα µε βιολογικές πρακτικές 500 στρέµµατα καλαµποκιού, ψυχανθών και µηδικής, όπου καταλήγουν τα λύµατα του στάβλου, όσο µε επιστηµονικές µεθόδους βελτιώνουν γενετικά αγελάδες της ελληνικής Κόκκινης Φυλής ώστε το τελικό προϊόν να ανταποκρίνεται στις υψηλές γαστρονοµικές απαιτήσεις της σύγχρονης µαγειρικής τέχνης. «Η παραγωγή που έχουµε δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση» λέει στην Agrenda ο ∆ηµήτρης Γιγκλάς, την ώρα που καταβάλει προσπάθειες ώστε να επεκταθεί το δίκτυο διανοµής του αγροκτήµατος και σε άλλα, µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Επενδύσεις 1 εκατ. ευρώ για επέκταση στα γκουρμέ ράφια της ελληνικής αγοράς
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα αδέρφια, πτυχιούχοι και οι δύο της «Ζωικής Παραγωγής» στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή µε πτυχία στον τοµέα των σύγχρονων κρεατοπαρασκευασµάτων και ειδικών κοπών, έβαλαν την υπογραφή τους σε συσκευασµένα προϊόντα κρέατος µε σύγχρονες κοπές που διαθέτουν στο µοντέρνο κρεοπωλείο της οικογένειας αλλά και σε ορισµένες ξενοδοχειακές µονάδες.
Μέχρι τώρα οι επενδύσεις που έτρεξαν αφορούν το ζωικό κεφάλαιο και την αγορά εξοπλισµού, όπως τρακτέρ και µηχανηµάτων για διευκόλυνση της παραγωγής ζωοτροφών. Στο µεταξύ, σε µια προσπάθεια να βελτιώσουν περαιτέρω το κοπάδι, αποφάσισαν να περιορίσουν στα 300 ζώα από τα 400 που βρήκαν. «Ήθελα να εστιάσω στην ποιοτική παραγωγή, να αυξήσω το ενδοµυικό λίπος στα ζώα και έτσι πέρασα από κόσκινο το κοπάδι» εξηγεί ο ∆ηµήτρης Γιγκλάς συµπληρώνοντας πως πλέον τα ζώα που διαχειρίζονται είναι πιο µεγαλόσωµα.
Φυσικά η προστιθέµενη αξία αυτής της επιµελούς προσπάθειας υπερδιπλασιάζεται σε σύγκριση µε τη συµβατική παραγωγή, δίνοντας µεγάλο προβάδισµα στην αγορά. «∆εν είναι εύκολο να βρει κάποιος µοσχάρι στην Ελλάδα, αναθρεµµένο και τυποποιηµένο από ένα χέρι. Είναι καινοτοµία για τα δεδοµένα της χώρας αυτό που κάνουµε» λέει ο ίδιος.
«Στόχος µας είναι να µπούµε σε καλά µαγαζιά της Αθήνας µε ντελικατέσσεν αλλά να καλύψουµε κιόλας τις ανάγκες της πόλης µας, αφού πολλές φορές η παραγωγή µας δεν φτάνει να καλύψει τη ζήτηση στο κρεοπωλείο» εξηγεί. Προκειµένου όµως να γίνει αυτό, θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, αφού η δηµιουργία νέων εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη.».
«Επιδιώκουµε την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση του εργαστηρίου για να ανταποκρίνεται στους όγκους» συµπληρώνει, αποκαλύπτοντας πως παράλληλα ενδιαφέρονται να ασχοληθούν και µε την εκτροφή της φυλής µοσχαριών Wagyu, που παράγουν κοπές οι οποίες αγγίζουν τα 310 ευρώ το κιλό.