Οι ιστορίες αρκετών ανθρώπων που δραστηριοποιούνται πλέον στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής ξεκινούν µε την οικονοµική κρίση της προηγούµενης δεκαετίας. Φαίνεται δηλαδή ότι πολλοί ήταν εκείνοι που κατευθύνθηκαν προς τον πρωτογενή τοµέα για να ξεφύγουν από το οικονοµικό τέλµα, στο οποίο βρέθηκαν εκείνα τα πέτρινα χρόνια. Η περίπτωση του Μαργούτα Σιδέρη από τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, ενός επιχειρηµατία που από την εµπορία επίπλων βρέθηκε να καλλιεργεί 12 στρέµµατα αρώνιας, έχει κι αυτή ως σηµείο αναφοράς την οικονοµική κρίση.
Ο 54χρονος επιχειρηµατίας µαζί µε τη συνεργάτιδά του Αλεξία Σταµπουλίδου ανέβηκαν στον συρµό των εναλλακτικών µοντέρνων καλλιεργειών το 2014 µε την προοπτική να πουλήσουν την παραγωγή τους σε έναν νεοσύστατο συνεταιρισµό στην Κατερίνη. Τελικά βρέθηκαν να µεταποιούν οι ίδιοι την παραγωγή τους, πετυχαίνοντας µέσω της διαδικασίας αυτής διπλασιασµό του τζίρου. «Η τιµή παραγωγού για την αρώνια σήµερα είναι 1 ευρώ το κιλό. Με την µεταποίηση, ανάλογα βέβαια τον κωδικό, µπορούµε να έχουµε διπλάσια τιµή» εξηγεί ο κ. Σιδέρης στην Agrenda.
Αν και καλά «διαβασµένος» ο κ. Σιδέρης, τελικά δεν κατάφερε να ακολουθήσει το αρχικό του σχέδιο στην παραγωγή αρώνιας. Αυτό γιατί ο συνεταιρισµός στον οποίο έγινε µέλος προτού καν µπει στη διαδικασία της φύτευσης προκειµένου να έχει έτοιµη αγορά για το προϊόν του στα 1,65 ευρώ το κιλό τότε, τελικά κατέβασε ρολά µόλις ο νεοφώτιστος αγρότης συγκόµισε την πρώτη του παραγωγή, το 2017.
Η διάλυση του συνεταιρισµού τον έφερε σε επαφή µε την 44χρονη Αλεξία Σταµπουλίδου, η οποία καλλιεργούσε άλλα 8 στρέµµατα. Ένωσαν τις δυνάµεις τους και πλέον διαθέτουν στην αγορά 9 κωδικούς προϊόντων αρώνιας µέσα από τη δική τους εταιρεία, Mouro Superfoods.
Πρώτη φορά φέτος η παραγωγή τους δεν θα φτάσει να καλύψει τη ζήτηση
«Πικρή ιστορία», σχολιάζει ο Μαργούτας Σιδέρης. «Αλλιώς το πήγαινα και η ζωή µας έβγαλε αλλού» συνεχίζει, συνειδητοποιώντας πως ίσως βγήκε σε καλό αυτό το αρχικό εµπόδιο, αφού τώρα βλέπει µε άλλο µάτι την αγροτική του εκµετάλλευση.
Μέχρι στιγµής έχει επενδύσει περίπου 50.000 ευρώ, µε το κόστος εγκατάστασης να το υπολογίζει κοντά στα 1.000 ευρώ το στρέµµα. Οι ετήσιες ανάγκες της καλλιέργειας κυµαίνονται στα 200 ευρώ το στρέµµα ενώ το κόστος συγκοµιδής αγγίζει τα 300 ευρώ. «Μέχρι σήµερα µαζεύαµε τόσο όσο απαιτούν οι ανάγκες της µεταποίησης, γιατί ακόµα δεν έχουµε µηχανολογικό εξοπλισµό που θα µπορούσε να επιταχύνει και να συµπιέσει το κόστος συγκοµιδής» εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος παραδέχεται πως φέτος είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία αγωνιά ότι η συνολική παραγωγή των 20 στρεµµάτων δεν θα αρκέσει ώστε να καλύψει τη ζήτηση που έχει προκύψει.
Τα προϊόντα βγήκαν για πρώτη φορά στην αγορά το 2018, όµως σε αυτό το µικρό σχετικά χρονικό διάστηµα η φιλοσοφία πίσω από την παραγωγή άλλαξε. «Στην αρχή έκανα αποξήρανση αρώνιας, ήταν το πιο εύκολο. Μετά ξεκινήσαµε να κάνουµε χυµούς και µαρµελάδες. Πλέον έχουµε στραφεί αποκλειστικά σε υγιεινά τελικά προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης γιατί εκτιµούµε πως η αγορά θα εστιάσει κατά προτεραιότητα εκεί», λέει.
Στόχος της επιχείρησης είναι να αυξηθούν οι κωδικοί, από τους εννιά που διατίθενται σήµερα. Άλλωστε η αρώνια σαν πρώτη ύλη είναι ένα αρκετά ευέλικτο προϊόν ως προς τη µεταποίησή του. Η κατεύθυνση της εταιρείας πάντως είναι κατά βάση εξαγωγική, αφού φαίνεται πως η ελληνική αγορά δεν είναι µαθηµένη στο εν λόγω προϊόν. Άλλωστε ήδη φεύγουν ποσότητες στη Γερµανία, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από ΗΠΑ, Αυστραλία και Φινλανδία.
Σε κάθε περίπτωση ο Μαργούτας Σιδέρης βλέπει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, ειδικά µόλις η συγκυρία της πανδηµίας αποτελέσει «χθεσινή είδηση», αν και µέσα στο 2020, πέτυχαν αύξηση τζίρου 60%.
12-06-2023 14:24Ηλίας Λούντζης
Για σας είμαι παραγωγός αρωνιας. Θα ήθελα μία επαφή.με . εσάς έχω 2500 δέντρα και είμαι στον δεύτερο χρόνο παραγωγής... φέτος θα έχω περίπου 2500 κιλά.... μπορούμε νά μηλησουμε για κάποια συνεργασία.???? Ευχαριστώ.....
Απάντηση14-01-2022 20:26Παναγιώτης Δημητρέλος
Καλησπέρα σας, συγχαρητήρια για το εγχείρημά σας και εύχομαι πάντα επιτυχίες. Η ιστορία σας είναι πολύ ενδιαφερουσα περίπτωση. Προσπαθώ να βρω και εγώ τα πατήματα μου και η αρώνια είναι θεωρώ μια καλή περίπτωση. Έχετε κάποιες συμβουλές να μου δώσετε;
Απάντηση