BACK TO
TOP
Special Reports

Από τα χειμαδιά ξενοδόχος με 350 κατσίκια και τυροκομείο

∆υνατότητες που ξεφεύγουν από τα στεγανά της παραδοσιακής κτηνοτροφίας δείχνει να αναπτύσσει το τελευταίο διάστηµα ο κλάδος, όσο η νέα γενιά κτηνοτρόφων, έχοντας πια εντρυφήσει στη µεταποίηση του γάλακτος, αναζητά επέκταση και στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών.

48_87

Πέτρος Γκόγκος

50
3

Σε αυτή την κατηγορία των δραστήριων νέων της πρωτογενούς παραγωγής εµπίπτει και ο Απόστολος Αδαλιάδης, ο οποίος στα 34 χρόνια του µετρά ήδη 10 χρόνια προϋπηρεσίας στην οικογενειακή εκµετάλλευση και κρατά δυναµικά τα ηνία της Φάρµας Μουσθένης στην Καβάλα.

Έχοντας σπουδάσει τουριστικά, παρακολούθησε στην πορεία σεµινάρια τυροκόµησης στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή προτού εστιάσει στην κτηνοτροφική µονάδα που διαχειρίζονταν ο πατέρας του και οι θείοι του µέχρι τότε. Τρίτη γενιά κτηνοτρόφος ο ίδιος, συνειδητοποίησε ότι οι χαµηλές τιµές που πλήρωναν οι βιοµηχανίες για το γάλα των ζώων της οικογένειας δεν µπορούσαν να εξασφαλίσουν τη βιωσιµότητα της εκµετάλλευσης. Το πλάνο είχε ως εξής: ανανέωση πρώτα του ζωικού κεφαλαίου και στη συνέχεια ανοικοδόµηση τυροκοµείου και εγκαταστάσεων για τη µεταποίηση του γάλακτος, ενώ πλέον το άνοιγµα του αγροκτήµατος σε επισκέπτες στρώνει το έδαφος για επέκταση στο πεδίο της φιλοξενίας, κάτι που βρίσκεται στις σκέψεις της επιχείρησης.

Κάποτε ο παππούς του, Απόστολος, φρόντιζε κοπάδι 1.000 προβάτων στις πλαγιές του Παγγαίου, η δεύτερη γενιά ακολούθησε το ρεύµα της εποχής, προχωρώντας στην οικοδόµηση µόνιµων σταβλικών εγκαταστάσεων. Ο συνοµιλητή µας, ανανέωσε το κοπάδι µε 350 κατσίκια της φυλής Alpin που έφερε από την Τουλούζη, εκτιµώντας ότι το κατσικίσιο γάλα είχε µπροστά του σηµαντικά περιθώρια στην εγχώρια αγορά.

 

Με επένδυση 30.000 ευρώ σε κτήρια και εξοπλισμό η αρχή της μεταποίησης

Κτήρια, εξοπλισµός και οι απαραίτητες άδειες χρειάστηκαν µια επένδυση της τάξης των 30.000 ευρώ, ποσό ικανό για να ξεκινήσει ο Απόστολος Αδαλιάδης να υλοποιεί το όραµά του για την αναβάθµιση της οικογενειακής εκµετάλλευσης. Τα ζώα εξακολουθούν να φροντίζουν τα έµπειρα µέλη της οικογένειας, µε τον ίδιο να αναλαµβάνει χρέη τυροκόµου. Κατσικίσιο τυρί, γραβιέρες και κασέρι διαµορφώνουν τη ναυαρχίδα του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, µε τα τυριά παλαίωσης και τα πιο ιδιαίτερα να ξεχωρίζουν.

Παράλληλα στο εργαστήρι του κ. Αδαλιάδη παρασκευάζονται και ροφήµατα µε βάση το κατσικίσιο γάλα, µε το σύνολο των προϊόντων να διοχετεύονται στην τοπική αγορά της Καβάλας. Όπως επιβεβαιώνει, µε τη µεταποίηση ο κτηνοτρόφος βγαίνει πάντα κερδισµένος, ενώ κωδικοί όπως τα ροφήµατα, στα οποία η φύρα είναι µηδενική, εξασφαλίζεται κέρδος ακόµα και της τάξης του 100% συγκριτικά µε τις τιµές που πληρώνει η αγορά για το κατσικίσιο γάλα. 

«Αν καλύψω την αγορά της Καβάλας, µου είναι αρκετό» αναφέρει ο ίδιος, εξηγώντας ότι η εξαγωγή αλλά και η επέκταση σε άλλους νοµούς της χώρας δεν τον απασχολούν ιδιαίτερα. Ο λόγος έγκειται στην επιθυµία του το επόµενο µεγάλο βήµα να εξασφαλίσει τη δυνατότητα διαµονής των επισκεπτών της φάρµας, διατηρώντας πάντα ως πυρήνα το κοπάδι των 350 κατσικιών.

«Χρειάζονται εξαψήφια νούµερα για µια τέτοια επένδυση και για να εξασφαλίσω ότι δεν θα µείνω µε το άγχος της απόσβεσης, θα επενδύσω τµηµατικά» λέει.

Ήδη από πέρυσι η φάρµα άνοιξε τις  πόρτες της σε επισκέπτες που ξεναγούνται στους χώρους και παρακολουθούν την παραγωγική διαδικασία. «Είµαστε ακόµα σε ένα µεταβατικό στάδιο, αναζητούµε νέους κωδικούς, όπως το παγωτό από κατσικίσιο γάλα που βγάλαµε πρόσφατα. Η λειτουργία όµως των οικογενειακών αγροτικών και κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων και στους τρεις κλάδους της οικονοµίας είναι κάτι που γίνεται χρόνια στο εξωτερικό»  καταλήγει ο συνοµιλητής µας. 

 Αναλυτικά το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

10-06-2021 16:22ΓΙΩΡΓΟΣ

Με επένδυση 30.000 ευρώ σε κτήρια και εξοπλισμό η αρχή της μεταποίησης....... ετσι γραφει το αρθρο.... με 30.000 ευρο, δεν μπορεις ουτε καλημερα να πεις, οχι να ξεκινησεις ενα τετοιο προγραμμα..... μονο το μαντρι που διακρινουμε απο την φωτο, ειναι πανω απο 200.000 ευρο.... τετοια γραφετε και ολοι αυτοι που καθονται αναπαυτικα στους καναπεδες τους αρχιζουν τους υπολογισμους και μετα μπαινουν μεσα με το κεφαλι....... λοιπον, οποιος θελει να κανει κατι αναλογο, πρεπει εχει ζεστα 300.000 ευρο, υπομονη και να θελει να δουλευει 16 ωρες την μερα..... απο εκει και περα, ΜΠΡΑΒΟ σε ολη την οικογενεια ΑΔΑΛΙΑΔΗ, γιατι ειναι αξιοι και πολυ καλοι στην δουλεια τους....... καλο βιος σε ολο τον κοσμο.....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-06-2021 20:29ΚΩΣΤΑΣ

Ρε αγόρι μου το κτίριο γιατί το γράφεις κτήριο;Τι μόδα είναι αυτή πάλι;Αμ το άλλο με τον Χρήστο που τώρα τελευταία τον γράφουν Χρίστο λες και είναι ο Χριστός....Τι να πω..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία