Κατά την αναζήτηση των βηµάτων που θα τους οδηγούσαν στην παραγωγή ενός µοναδικού και άγνωστου προϊόντος για τον ελληνικό πρωτογενή τοµέα στην ευρύτερη περιοχή της Νεµέας, ο Μάριος Πουληµάς και ο ∆ηµήτρης Μανάβης αναγκάστηκαν να δοκιµάσουν πολλές διαφορετικές οδούς, πριν φτάσουν να θεωρούνται σήµερα µία εδραιωµένη επιχείρηση στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά παραγωγής λυκίσκου. Το όνοµα αυτής «Mythodea». Κατά τα πρώτα χρόνια ζητούσαν συµβουλευτική αλλά και σπόρους ποικιλιών λυκίσκου από Ευρωπαίους κυρίως συναδέλφους τους και η ανταπόκριση που λάµβαναν ήταν σχεδόν µηδενική όταν άκουγαν ότι η καλλιέργεια προορίζεται για την Ελλάδα. Σήµερα τα δεδοµένα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Μάριος, απόφοιτος της Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, µε επαγγελµατική πορεία σε αθηναϊκά και µυκονιάτικα νυχτερινά µαγαζιά ως µπάρµαν.
Ο ∆ηµήτρης, δραστηριοποιούταν στα κουφώµατα αλουµινίου. Οι δυο τους έκαναν την πλήρη στροφή. «Εκτός από τα αλουµίνια, πριν ξεκινήσουµε την παραγωγή λυκίσκου είχα ήδη επαφή µε το χώρο της ζυθοποιίας, παράγοντας µπύρα στο σπίτι», λέει ο ∆ηµήτρης Μανάβης. Από την πλευρά του ο Μάριος λέει πως ο κόσµος των παραγωγών λυκίσκου αποτελεί µία κλειστή κοινότητα παγκοσµίως µε µόλις 680 παραγωγούς, µε την Ελλάδα να µπαίνει στον χάρτη κατά την τελευταία διετία.
«Έτσι, φτάσαµε πλέον να µας αναγνωρίζουν και οι παραγωγοί του εξωτερικού. ∆ηµιουργήσαµε τη δική µας ποικιλία, την οποία ονοµάσαµε «Mythodea», η οποία αναγνωρίστηκε τόσο στην Ελλάδα αλλά και εντάχθηκε από το πανεπιστήµιο του Michigan στην κατηγορία των «Golden Hops», µεταξύ των κορυφαίων καθώς διατηρεί τα δικά της µοναδικά χαρακτηριστικά.
Ένας κωδικός δραστηριότητας άγνωστος και ανύπαρκτος για την ώρα στην Ελλάδα
Η δραστηριότητα της «Μυθωδίας» ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια µε την εισαγωγή ποικιλιών λυκίσκου από φυτώρια και τράπεζες σπόρων από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερµανία, Αµερική. «Oι περισσότεροι δεν περίµεναν ότι θα µπορούσε να δηµιουργηθεί µία ανάλογη καλλιέργεια στην Ελλάδα, δεδοµένου ότι η εγκατάστασή της είναι αρκετά ακριβή, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει πλήρης άγνοια για την παραγωγή λυκίσκου στη χώρα µας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το ξεκίνηµά µας στείλαµε 295 e-mail και µας απάντησαν µόλις δύο άτοµα», σχολιάζει ο Μάριος.
Στην Ελλάδα η προσπάθειά τους να ανοίξουν για πρώτη φορά ΚΑ∆ παραγωγής λυκίσκου συνάντησε την άγνοια και την απορία των υπευθύνων. «Αρχικά πήγαµε στην ΕΑΣ Κιάτου. Κανείς δεν γνώριζε τι είναι ο λυκίσκος. Στη συνέχεια απευθυνθήκαµε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και κανείς δεν γνώριζε σε ποιον κωδικό δραστηριότητας να µας εντάξει. Υπήρχε πλήρης άγνοια για το εάν είναι φαρµακευτικό προϊόν ή κάποιο βότανο ή πώς καλλιεργείται. Στη συνέχεια απευθυνθήκαµε σε γεωπόνους για να µας βοηθήσουν. Κανείς δεν γνώριζε. Κι έτσι γίναµε οι ίδιοι γεωπόνοι», λέει ο Μάριος.
Σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Μανάβη, τα πάντα στην αγορά λυκίσκου παγκοσµίως θα κριθούν τα επόµενα χρόνια στη διαφοροποίηση που µπορεί να διαθέτει µία παραγωγική µονάδα, δηµιουργώντας το δικό της εµπορικό σήµα. «Αυτή τη στιγµή υφίστανται οι ελεύθερες ποικιλίες που δεν είναι κατοχυρωµένες από κάποιον παραγωγό, αλλά και τα κατοχυρωµένα εµπορικά σήµατα λυκίσκων. Υπολογίζεται ότι έως το 2030 θα έχει ήδη προπωληθεί το 85% της παγκόσµιας παραγωγής λόγω της έντονης ζήτησης και του διαρκώς αυξανόµενου αριθµού επιχειρήσεων παραγωγής µπύρας. Εποµένως εκείνοι που θα ξεχωρίσουν µε κάτι δικό τους, είναι κι εκείνοι που έχουν µέλλον στην αγορά. Η πώληση λυκίσκου µε εµπορικό σήµα θα καταστήσει πιο βιώσιµη την παραγωγή».
11-09-2021 21:23Δημακοπούλου Γεωργία
Τί χρειάζεται για τη δημιουργία μιας τέτοιας καλλιέργειας? Έχω μια έκταση 30 στρεμμάτων.
Απάντηση09-09-2021 00:44Γιάννης Α.
πριν κάποια χρόνια όλες οι νοικοκυρές το χρησιμοποιούσαν για να πιάσουν προζύμι και να ζυμώσουν, δεν είναι καθόλου άγνωστο στην Ελλάδα και είναι αυτοφυές παντού
Απάντηση08-09-2021 20:37Χρήστος Φαρμακοπουλος
Στη λίμνη Πλαστήρα μπορεί να βρεί κάποιος ακόμα και αυτοφυή λυκίσκο.
Απάντηση08-09-2021 13:14Φωτης Κορναρακης
Ενδιαφέρομαι να μάθω για τον λυκίσκο. Μπορεί να με κατατοπίσει κάποιος η ένα τηλέφωνο αν υπάρχει. Ευχαριστώ.
Απάντηση07-09-2021 17:05Δημήτρης δάσκαλος
Μράβο παιδιά εύχομαι τα καλλίτερα και το πιο ωραίο θα ήταν να μπορείτε να βοηθήσετε και άλλους στον τόπο σας με το παράδειγμα σας. Συγχαρητήρια
Απάντηση07-09-2021 07:49Γεώργιος
Να σας θυμισω οτι στα Τζουμέρκα στην περιοχή του Βουργαρελίου ύπηρξε παραγωγή του Λυκίσκου μέχρι κάπου στις αρχές του 1970 για την μπύρα FIX αν θυμάμαι καλά. Λίγο πάνω από την Κόκκινη Εκκλησία υπάρχει ακόμα το ξηραντήριο.
Απάντηση06-09-2021 21:44ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ Αραμπατζιδης
Τον γνωρίζω πολλά χρόνια τον λυκίσκο όχι τον ιβίσκο.Εψαξα και βρήκα έξω αυτοφυή σε μια περιοχή. μάζεψα δύο τσογλανια και σπόρο με την προοπτική να πειραματιστώ ερασιτεχνικά στην παραγωγή μπύρας. Είναι αυτό που δίνει την ελαφριά πικράδα στην μπύρα και άρωμα. Είναι φυτο αναρριχητικά. Ξέρω πως γίνεται η καλλιέργεια στην Γερμανία. Α να σας πω και ένα άλλο μυστικό. Είμαι 70ετων.Απο μικρός θυμάμαι που κάναν οι γονείς μου Μαγια από λυκίσκο για σπιτικη Μαγια ψωμιού. Το θυμάμαι και ξέρω πως γίνεται.
Απάντηση06-09-2021 21:43Μιχάλης
το ιδιο πραγμα προσπαθησα να κανω κι εγω πριν 4 χρονια αλλα και σε εμενα δεν απαντουσε κανεις στο email και στα τηλεφωνα μου λεγανε θα σε καλεσει ο γεωπονος της εταιριας και δεν με καλουσε ποτε...ειμαι γεωπονος γνωριζα 5 πραγματα για τον λυκισκο βρηκα ακομα και αυτοφυες αγριο στην περιοχη μου(ΑΡΤΑ) ...τελικα το διαθεσημο αγροτεμαχιο το εβαλα μανταρινιες....καλεςδουλεις να εχετε
Απάντηση