BACK TO
TOP
Special Reports

Από 50 στρέμματα μηλιές στην Έδεσσα ξεκινά το όνειρο αγρότης - βιομήχανος

Με τα Φούτζι στο ψυγείο, η ιδέα του χυµού µήλου έπεσε ξαφνικά στο µυαλό του 29χρονου αγρότη Μάκη Λιάση που ξεκίνησε ευθύς αµέσως τους πειραµατισµούς για τη συνταγή.

40_2

Πέτρος Γκόγκος

50
2

«Τρία κιλά µήλο δίνουν ένα λίτρο χυµό. Αυτό είναι όλο κι όλο» θα πει.

Αυτή η έµπνευση του Μάκη Λιάση από τον Άγιο Αθανάσιο Έδεσσας, ήρθε να επιβεβαιώσει ένα µοτίβο που επαναλαµβάνεται σταθερά τελευταία. Ένα κοινό στοιχείο που µοιράζονται αρκετά νεοσύστατα αγροτικά εγχειρήµατα στο πεδίο της µεταποίησης που πιάνουν τους τελευταίους µήνες έναν πιο σταθερό βηµατισµό στην εγχώρια αγορά, ξεκίνησαν µέσα στους «πέτρινους µήνες» του πρώτου λοκντάουν, την άνοιξη του 2020.

∆ύο χρόνια µετά, ο Μάκης Λιάσης ψάχνει άνοιγµα για τις διεθνείς αγορές, δοκιµάζοντας µάλιστα µια αρκετά κορεσµένη και «ψαγµένη» αγορά στον χυµό µύλου, όπως είναι αυτή της Γερµανίας. 

«Τους έστειλα δείγµα και µου απάντησαν τζάµπα νομίζαμε ότι ξέρουμε να κάνουμε χυμό μήλου» περιγράφει.

Η πρώτη επικοινωνία µε τον αγρότη λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Καϊµακτσαλάν έγινε όσο δούλευε τα χωράφια του και επιτηρούσε την πορεία της καλλιέργειας. Η περσινή χρονιά µε τους παγετούς και το χαλάζι, επιβάλλουν φέτος µια πιο συγκεντρωµένη παρακολούθηση της πορείας των ταλαίπωρων δέντρων. «∆είχνουν φορτωµένα φέτος. Φαίνεται πως πάµε για µια καλή χρονιά» θα πει στις πρώτες κουβέντες του, ώσπου να «σπάσει ο πάγος».

Σχολιάζοντας στη συνέχεια την απόφασή του να επενδύσει στη µεταποίηση των προϊόντων του αλλά και στην χρονική συγκυρία που επιχείρησε το βήµα αυτό, θα πει: «η κρίση γεννάει κροίσους».

Όλα ξεκίνησαν με μία μικρή επένδυση στο εργαστήριο παραγωγής χυμού

Η παρουσία της οικογένειας Λιάση στους οπωρώνες της Πέλλας, τραβάει τουλάχιστον τέσσερις γενιές πίσω και σήµερα, ο Μάκης µε τα δύο αδέρφια του και τον πατέρα τους Γιάννη δουλεύουν 50 στρέµµατα µε µηλιές και άλλα τόσα µε κεράσια. Με µια δυναµική 300 τόνων µήλων ετησίως και 50 τόνων κερασιού, οι δυνατότητες µεταποίησης στο δρόµο του χυµού ξετυλίγονται πολλά υποσχόµενες για το συνοµιλητή µας. Σε αυτήν τη φάση, ο χυµός µήλου Μαχάβα (εκ του Μάκης, Χάρης, Βασίλης – τα ονόµατα των τριών αδερφιών) εµφιαλώνεται σε 1.000 µπουκάλια την εβδοµάδα, ανάλογα µε τις παραγγελίες. Αν µη τι άλλο, οι προσπάθειες µεταποίησης βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο ο 29χρονος αγρότης προχώρησε σε µια επένδυση στο εργαστήριο παραγωγής χυµού, που του επιτρέπει, αν χρειαστεί να µεταποιήσει το σύνολο της παραγωγής από τις µηλιές της οικογένειες. Χρειάστηκαν πάνω από 40.000 ευρώ για τον εξοπλισµό ενώ ο συνοµιλητής µας αναζητεί τώρα τις επόµενες κινήσεις. «Μαρµελάδες, γλυκά του κουταλιού είναι ένα φυσικό επόµενο βήµα» θα πει, εξηγώντας πως παράλληλα προσπαθεί να διευρύνει το δίκτυο πωλήσεων. «Με τα µήλα στο ψυγείο, όποτε θέλω µπορώ να εµφιαλώσω φρέσκο χυµό» συνεχίζει, λεγόντας πως τα προϊόντα του είναι αρκετά δηµοφιλή στο διαδίκτυο, όπου διευκολύνονται άµεσες πωλήσεις απευθείας σε καταναλωτές. 

Παράλληλα, στέλνει τα προϊόντα του σε delicatessen καταστήµατα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και στα µανάβικα στα οποία πουλάει και τα κεράσια και τα µήλα του. Στο µεταξύ αποστέλει δείγµατα στο εξωτερικό, όπου πέρα από τη Γερµανία, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει καταστήµατα σε Αγγλία και Καναδά.

«Προχωράµε σταθερά και ό,τι προκύψει θα βάλουµε τα δυνατά µας ώστε να το υλοποιήσουµε» δηλώνει µε αυτοπεποίθηση ο παραγωγός που δείχνει αρκετά ενθουσιασµένος από τη νέα περιπέτεια που «ξεκλείδωσε» για αυτόν και την οικογενειακή εκµετάλλευση ο αρχικός πειραµατισµός µε τη µεταποίηση.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

15-05-2022 20:25Καιτη

Χίλια μπράβο!!! Πόσο χαίρομαι με τέτοια παιδιά που έχουν όνειρα κ σχέδια κ δεν το βάζουν κάτω.

Απάντηση

09-05-2022 10:04Μιχαηλιδης

Μπράβο στην νεολαία. Τελικά πρέπει να ψάχνεται κάνεις. Δυνατότητα και ευκαιρίες υπάρχουν πάντα. Καλές δουλεις

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία