BACK TO
TOP
Special Reports

Διεθνή καριέρα για το ρεβίθι βλέπει μία νέα γεωπόνος

Γύρισµα από τις συνήθεις για την περιοχή της Θράκης ετήσιες καλλιέργειες σε προϊόντα όπως το σιτάρι και το βαµβάκι, ήταν για την Σαββούλα Στρούµπα η επιστροφή σε µία τρόπον τινά πατροπαράδοτη παραγωγική δραστηριότητα του τόπου της, αυτή του ρεβιθιού.

40a_17

Γιώργος Λαμπίρης

32
0

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως γεωπόνος και ακολούθως αποφάσισε να επιστρέψει στο µέρος καταγωγής της στην Κοµοτηνή, για να ασχοληθεί µε τον πρωτογενή τοµέα. «Το ρεβίθι ήταν µία αρκετά διαδεδοµένη καλλιέργεια κατά το παρελθόν, η οποία στην πορεία εγκαταλείφθηκε καθότι οι παραγωγοί της περιοχής στράφηκαν σε άλλες περισσότερο προσοδοφόρες παραγωγικές δραστηριότητες», λέει η παραγωγός.

«Η επιθυµία µου να ασχοληθώ µε ένα όσπριο όπως το ρεβίθι, το οποίο θεωρείται ένα παρεξηγηµένο όσπριο, ήταν επειδή διέβλεψα τις δυνατότητες που αυτό έχει, δεδοµένου και του σταδιακά µεταβαλλόµενου διατροφικού µοντέλου διεθνώς αλλά και της µεταστροφής των καταναλωτών όλο και περισσότερο προς υγιεινότερες επιλογές. Αποφάσισα εκτός από την παραγωγή του να προχωρήσω και στη µεταποίησή, για να προσφέρω τη δυνατότητα σε κάποιον που δεν καταναλώνει όσπρια, να τα εντάξει στο διατροφικό του πρόγραµµα σε άλλη µορφή», συµπληρώνει η ίδια.

Αυτή τη στιγµή τα προϊόντα διατίθενται σε τοπικό επίπεδο, ενώ γίνονται κινήσεις επέκτασης στην ευρύτερη ελληνική αγορά και έπεται η έναρξη και της εξαγωγικής δραστηριότητας. «Στόχος µας είναι να βγούµε στο εξωτερικό και να εκπαιδεύσουµε µία µερίδα καταναλωτών ώστε να αρχίσουν αγοράζουν και να διατρέφονται µε ρεβίθι. ∆ουλειά µας είναι να προσφέρουµε το προϊόν που παράγουµε στα χωράφια µας µεταποιηµένο σε διαφορετικές µορφές, προσεγγίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές και τις προτιµήσεις τους».

Εκτός από συσκευασία, άδεια οικοτεχνίας και ταυτόχρονη είσοδος στη μεταποίηση

Το σκεπτικό της ήταν εξαρχής εκτός από την συσκευασία αυτούσιου του καρπού, να δηµιουργήσει και ένα µεταποιηµένο προϊόν, λαµβάνοντας µόλις πριν από ένα χρόνο και άδεια οικοτεχνίας µε στόχο να εισέλθει στη µεταποίηση των προϊόντων που παράγει. Εκτός από τα ρεβίθια που συσκευάζει, έχει δηµιουργήσει το ρεβιθάλευρο που αλέθεται σε παραδοσιακό νερόµυλο, ενώ σύντοµα πρόκειται να φέρει στην αγορά και προϊόν ρεβιθιού σε µορφή αλείµµατος. Τα παραγόµενα αγαθά κυκλοφορούν στην αγορά µε την ετικέτα Ilione, µε την έµπνευση του ονόµατος να αντλείται από την ελληνική µυθολογία και την Ιλιόνη, τη µεγαλύτερη κόρη του βασιλιά της Τροίας, Πριάµου και µετέπειτα συζύγου του βασιλιά της Θράκης Πολυµήστορα.

Μετρά η ζήτηση εκτός Ελλάδας

Η αρχή έγινε το 2020, όταν η ίδια σε συζητήσεις µε την αδερφή της, η οποία δραστηριοποιείται στον τοµέα του µάρκετινγκ και διαµένει µόνιµα στο εξωτερικό, διαπίστωσε ότι τα όσπρια και ειδικότερα τα ρεβίθια έχουν ζήτηση εκτός Ελλάδας. «Είδαµε από κοινού µε την αδερφή µου ότι το συγκεκριµένο όσπριο λόγω των διατροφικών του ιδιοτήτων παρουσιάζει σηµαντική προοπτική ανάπτυξης τα επόµενα χρόνια. Συζητούσαµε και για άλλες καλλιέργειες και καταλήξαµε στο ρεβίθι, το οποίο ευδοκιµεί ιδανικά στην περιοχή µας».

Η συνολικά καλλιεργούµενη έκταση στο ρεβίθι ανέρχεται µέχρι στιγµής στα 12 στρέµµατα, µε προοπτική µελλοντικής ανάπτυξης. Συνολικά η οικογένεια Στρούµπα καλλιεργεί 90 στρέµµατα, στα οποία αναπτύσσονται βαµβάκι και σιτάρι καθώς και ελαιόδεντρα της τοπικής ποικιλίας Μάκρη που ευδοκιµεί στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Η στρεµµατική απόδοση του ρεβιθιού κυµαίνεται µεταξύ 150 και 200 κιλών ανά στρέµµα και συνολικά 1.800 κιλά στα 12 στρέµµατα καλλιέργειας, τα οποία διαχειρίζεται αποκλειστικά η Σαββούλα Στρούµπα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία