BACK TO
TOP
Special Reports

Με 90 στρέμματα εξαγωγική εταιρεία για φιστίκι ΠΟΠ Μεγάρων

H οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή κελυφωτού φιστικιού στα Μέγαρα, ήταν εκείνη που συνδυασµό µε την δεκαετή κρίση και τη συρρίκνωση της οικοδοµικής δραστηριότητας οδήγησαν στον Στέλιο Καρβέλα, να αφήσει στην άκρη το επάγγελµα του πολιτικού µηχανικού που είχε σπουδάσει.

40-41_1_3

Γιώργος Λαμπίρης

18
0

Ανέλαβε το 2015 τις οικογενειακές καλλιέργειες περίπου 40 στρεµµάτων που είχε στην ιδιοκτησία της η οικογένειά του, κάνοντας παράλληλα το πρώτο βήµα στη µεταποίηση, καθώς σύστησε παραγωγική µονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης του κελυφωτού φιστικιού ΠΟΠ Μέγαρα υπό την ετικέτα «Megaris Goods», ενώ ταυτόχρονα διαφοροποίησε το προϊόν. Παρουσίασε παραλλαγές του καρπού, προκειµένου να ανταποκριθεί στις αυξηµένες απαιτήσεις που έχει η αγορά του εξωτερικού, διαφοροποιούµενος από την πεπατηµένη που πολλοί συνάδελφοί του ακολουθούσαν έως τότε. Στα σχέδιά του είναι να δηµιουργήσει µία νέα µονάδα επεξεργασίας, αυτοµατοποιώντας τις διαδικασίες και µειώνοντας το κόστος παραγωγής, σε συνδυασµό µε την εγκατάσταση νέων αποθηκευτικών χώρων. Η επένδυση θα ξεκινήσει να υλοποιείται εντός της επόµενης διετίας µε ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης. Επιδίωξή του είναι να δηµιουργήσει και έτοιµο προϊόν όπως τρίµµα και κροκάν, που θα διατίθενται συσκευασµένα σε ζαχαροπλάστες ή σεφ.

Σήµερα η Megaris Goods εκµεταλλεύεται περί τα 90 στρέµµατα, είτε αξιοποιώντας τις ιδιόκτητες εκτάσεις, είτε συνεργαζόµενη µε παραγωγούς στους οποίους παρέχει πλήρεις κατευθύνσεις ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρµόζουν, αγοράζοντας το σύνολο των ποσοτήτων τους. Οι ποσότητες που επεξεργάζεται η επιχείρηση (αναποφλοίωτος καρπός και ξήρανση) είναι περίπου 100 τόνοι ετησίως και κατά τη διαλογή 65-70 τόνοι σε µία καλή παραγωγική χρονιά.
 



Εξάγεται το 80% της παραγωγής από ιδιόκτητες εκτάσεις 90 στρεμμάτων

«Από το 2015 και ύστερα άρχισα να ασχολούµαι µε το φιστίκι και κύριο µέληµά µου αποτέλεσε να έχω µία αµιγώς εξαγωγική επιχείρηση. Αυτή τη στιγµή το 80% της παραγωγής κατευθύνεται στο εξωτερικό», αναφέρει στην Agrenda. «Προσπάθησα να δηµιουργήσω διαφοροποιηµένο προϊόν, παρουσιάζοντας φιστίκια µε γεύσεις, τα οποία θα µπορούσαν να κερδίζουν ένα µερίδιο της ζήτησης. Αυτή τη στιγµή έχουµε έξι κωδικούς φιστικιού µε ανθό αλατιού και λεµόνι, µε κρυστάλλους θαλασσινού αλατιού και ξύδι, µε πάπρικα, µε χαµηλό νάτριο για υπερτασικούς και ωµό φιστίκι µε χυµό λεµονιού, ενώ παράγουµε και πάστα φιστικού», σηµειώνει ο παραγωγός.

«Ξεκίνησα σε αυτή τη δουλειά, διατηρώντας τη γνώση της παραγωγής στο χωράφι, δεδοµένου ότι επί τέσσερις γενιές καλλιεργούµε φιστίκι. Επιπλέον δηµιούργησα µία παραγωγική µονάδα καθώς και τµήµα πωλήσεων», προσθέτει. 

 

Οι αποδόσεις και οι τιµές φέτος

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι από τον καρπό που συγκοµίζεται, η ποσότητα που προορίζεται προς βρώση δεν ξεπερνάει το 40% της συγκοµιδής και το υπόλοιπο 60% αποτελεί φύρα. Οι αποδόσεις ανά δέντρο στις περιοχές Αττικής και Βοιωτίας είναι περίπου 10-12 κιλά καρπού ετησίως. Στη Θεσσαλία, όπου υπάρχουν περισσότερα νερά και διαφορετική ποιότητα χώµατος, οι αντίστοιχες αποδόσεις µπορεί να φτάσουν ακόµα και τα 30 κιλά ανά δέντρο, επισηµαίνει.

«Το κάθε δέντρο από τη στιγµή που φυτεύεται, απαιτεί από 8 έως και 10 χρόνια για να ενταχθεί σε πλήρη παραγωγή, ενώ το νερό αποτελεί το βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της συγκεκριµένης καλλιέργειας. Γι’ αυτό και διαθέτουµε ιδιόκτητες γεωτρήσεις από τις οποίες ποτίζουµε τα δέντρα». Φέτος είναι µία χρονιά µε µειωµένη παραγωγή ενώ και η ποιότητα θα είναι κατώτερη από πέρυσι λόγω του ήπιου χειµώνα που προηγήθηκε και επηρέασε τα δέντρα. H τιµή παραγωγού εκτιµάται φέτος ότι θα ανέλθει µεταξύ 7,5 έως και 8,2 ευρώ το κιλό. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία