Στη διάρκεια των ετών απέκτησε όµορες εκτάσεις και σήµερα καλλιεργεί 1.500 ελιές σε 85 στρέµµατα ιδιόκτητης γης στο Αριοχώρι Καλαµάτας, τα οποία είναι στο σύνολό τους πιστοποιηµένα ως βιολογικά για την παραγωγή ελαιοποιήσιµης ελιάς Κορωνέικης ποικιλίας καθώς ελιάς Καλαµάτας, η οποία συσκευάζεται και πωλείται ως επιτραπέζια. Το Κτήµα Κρηµνιανιώτη τυποποιεί και εξάγει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Liva», το οποίο εκτός από την ελληνική αγορά διατίθεται και σε χώρες του εξωτερικού. Το παραγόµενο προϊόν κατηγοριοποιείται ανάλογα µε τις φαινόλες και τις βιταµίνες του, µε κορυφαία από τις ποιότητες να είναι το «Liva Diamond», µε περιεκτικότητα άνω των 1.000 ml σε φαινόλες, ενώ ακολουθούν το «Liva Platinum» µε περισσότερα από 650 ml φαινολών και το «Liva Gold» όπου οι φαινόλες είναι άνω των 350 ml. Η παραγωγή του Κτήµατος ακολουθεί τα πρότυπα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίµων (EFSA) ως προς τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες ενός ελαιολάδου και λαµβάνει το σήµα ισχυρισµού υγείας. Εκτός από τα ιδιόκτητα, µισθώνει και έκταση µε περίπου 600 δέντρα, από την οποία παράγει συµβατικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο µε τις ανάλογες ιδιότητες σε φαινόλες, όπως και για το βιολογικό.
Οι αποδόσεις, όπως λέει, είναι ιδιαίτερα περιορισµένες στον βιολογικό ελαιώνα, καθώς φέτος δεν υπερέβησαν τους 3,5 τόνους ανά 1.500 δέντρα σε µία χρονιά µε σηµαντικά µειωµένη παραγωγή και ενώ πέρυσι συνέλεξε την τριπλάσια ποσότητα.
Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα με πανεπιστήμια Ισπανίας
Ο Νίκος Κρηµνιανιώτης επένδυσε στην παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου µε ισχυρισµό υγείας, υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες, έχοντας συµµετάσχει ως συντονιστής των ευρωπαϊκών προγραµµάτων AristOil µε σκοπό την προαγωγή της υψηλής ποιοτικά παραγωγής. «Ξεκινήσαµε την υλοποίηση των συγκεκριµένων προγραµµάτων µε σκοπό να εκπαιδεύσουµε 4.500 παραγωγούς – από το 2016 έως και το 2022 - σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Κύπρος. Ακολούθησαν στο πλαίσιο του β’ κύκλου εκπαίδευσης χώρες όπως Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία και κατά τον γ’ κύκλο εκπαιδεύτηκαν Ιταλοί, Κροάτες, Μαυροβούνιοι, Αλβανοί και Έλληνες παραγωγοί».
Ταυτόχρονα έχει συµµετάσχει σε ερευνητικά προγράµµατα µε αντικείµενο την ελαιόλαδο σε συνεργασία µε πανεπιστήµια της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας. «Αυτό που διαπιστώσαµε είναι ότι ο τρόπος συγκοµιδής και ελαιοποίησης της ελιάς υποβαθµίζει την περιεκτικότητα σε φαινόλες. Σ’ αυτό το πλαίσιο πειραµατιστήκαµε µε το χρόνο συγκοµιδής, τη διαδικασία και το χρόνο µάλαξης προκειµένου να διαπιστώσουµε τις ιδιότητες του ελαιολάδου που προέρχεται από ελιές που συλλέγονται στην περιοχή της Μεσσηνίας».
«Στις ιδιόκτητες εκτάσεις του Κτήµατος φιλοξενούνται και περίπου 2 στρέµµατα αµπελώνων, εσπεριδοειδή σε έκταση 2,5 στρεµµάτων, φραγκοσυκιές φυτεµένες σε 1,5 στρέµµα, παγώνια, ορτύκια, φραγκόκοτες και ελάφια», λέει ο κ. Κρηµνιανιώτης.
Επένδυση 1 εκατ. ευρώ σε τυποποιητήριο
Σύντοµα θα ξεκινήσει την κατασκευή ιδιόκτητου τυποποιητηρίου µε αποθηκευτικό χώρο 420 τόνων και δυναµικότητα εµφιάλωσης 1.000 τόνων ελαιολάδου ετησίως. Είναι µία επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ενταχθεί στον Αν1απτυξιακό. Επόµενο βήµα αποτελεί µία ακόµα επένδυση µε προϋπολογισµό περί τα 2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ελαιοτριβείου και στόχο την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής.
06-10-2024 18:42Μουρικης κωνσταντινος
εχω κτηματα χερσα και κτηματα με ελιες στο νομο Μεσσηνιας περιμενο Νεασας Κωνστας
Απάντηση