Ανάµεσά στις χιλιάδες προσπάθειες και επιχειρήσεις που συµµετείχαν στην φετινή έκθεση -1.300 παραγωγοί και 50.000 προϊόντα - καταγράφηκε η ανάγκη για ποιοτικότερα τρόφιµα, µε υψηλή προστιθέµενη αξία που µπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω στον ίδιο τον παραγωγό αλλά και στον καταναλωτή που αγοράζει τα προϊόντα από το ράφι ενός παντοπωλείου, delicatessen ή σούπερ µάρκετ.
Σχήµα 20 τυροκοµείων για κοινό brand στο κασέρι
Στη δηµιουργία cluster µε σκοπό να δηµιουργήσουν κοινό brand για το ΠΟΠ κασέρι,δηµιούργησαν περίπου 20 τυροκοµεία της ∆υτικής Μακεδονίας. Όπως αναφέρει ο Σωκράτης Παναγιώτου, σύµφωνα µε τον σχεδιασµό προβλέπεται εκτός την παραγωγή του κασεριού, η διαχείριση του τυρογάλακτος σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, αναφορικά µε προτεινόµενες µεθόδους αξιοποίησής του πέραν του βιοαερίου. Στα βήµατα που εξετάζονται είναι η λήψη των υπολειπόµενων πρωτεϊνών του τυρογάλακτος αλλά και η δηµιουργία ζωοτροφών. Το cluster των τυροκόµων αποτελεί µία Κοιν.Σ.Επ. που εκτός των άλλων στοχεύει στην αποτελεσµατικότερη διαχείριση της πρώτης ύλης και της ενίσχυσης των σχέσεων µε τους παραγωγούς της περιοχης. Στη Food Expo παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το κασέρι των 20 τυροκοµείων, το οποίο ήταν διαθέσιµο προς γευστική δοκιµή.
Οµάδα 11 παραγωγών αµυγδάλου στο θεσσαλικό κάµπο µε µοντέλο πυκνής φύτευσης
Στην από κοινού αξιοποίηση των διαθέσιµων εκτάσεων γης στον θεσσαλικό κάµπο για την καλλιέργεια αµυγδάλου προχώρησαν το 2022, 11 παραγωγοί της Λάρισας. Μέληµά τους ήταν να δηµιουργήσουν οικονοµίες κλίµακας, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα το παραγωγικό τους µοντέλο και προχωρώντας στη µέθοδο της πυκνής φύτευσης, όπου αντί για 30 δέντρα ανά στρέµµα φυτεύονται 135 και ταυτόχρονα έχουν την δυνατότητα εφαρµογής της µηχανικής συγκοµιδής. Σε ό,τι αφορά τις µέσες στρεµµατικές αποδόσεις ανέρχονται σε περίπου 600 κιλά το στρέµµα σε πυκνή φύτευση µε συνολικές παραγόµενες ποσότητες που µπορεί να φτάσουν έως και τους 100 τόνους. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η φυρανιά και η nonpareil. Όπως αναφέρει η παραγωγός στο πλάνο της οµάδας παραγωγών, Ειρήνη Σπανούλη, προσεχώς η οµάδα θα αποκτήσει ιδιόκτητο συσκευαστήριο για την τυποποίηση της παραγωγής.
Η Ειρήνη και ο Νώντας Σπανούλης που εκπροσωπούν την 11µελή οµάδα παραγωγών αµυγδάλου µε την ονοµασία «Καρπολόγιον».
Καλλιέργεια βιολογικού κουµ κουάτ στη Θεσπρωτία
Με στόχο να διαφοροποιήσει το παραγωγικό της αντικείµενο, η οικογένεια Μπέσκα µε έδρα τη Γλυκή Θεσπρωτίας καλλιέργησε κουµ κουάτ, φυτεύοντας 3.000 δέντρα σε έκταση 30 στρεµµάτων. Φέτος έλαβε τη βιολογική πιστοποίηση για το φρούτο της. Επιδίωξη των παραγωγών ήταν να δηµιουργήσουν µία ανθεκτικη καλλιέργεια σε εδάφη που ευνοούν την ανάπτυξη των εσπεριδοειδών. Σύµφωνα µε τα όσα αναφέρει η Ήρα Μπέσκα, µέρος της παραγωγής διατίθεται προς κατανάλωση ως νωπό φρούτο σε σούπερ µάρκετ και ορισµένες ποσότητες αξιοποιούνται στη µεταποίηση για µαρµελάδα κουµ κουάτ µε τζίντερ, γλυκό κουταλιού και τσάτνεϊ µε την ετικέτα Q Valley.
Στις αγορές του εξωτερικού και στην εστίαση το Κασκαβάλι της Πίνδου
Τον δρόµο για χώρες του εξωτερικού έχει ανοίξει το Κασκαβάλι της Πίνδου, το τυρί των Βλάχων, για το οποίο ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναγνώρισης ως ΠΓΕ, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο ειδικής παρουσίασης που πραγµατοποιήθηκε στη Food Expo. Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε παρουσία του Σέρκου Χαρατουνιάν προέδρου του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, του Αλέξανδρου Καχριµάνη, περιφερειάρχη Ηπείρου και του Κώστα Καράλη, προέδρου της Καράλης.
O πρόεδρος της γαλακτοβιοµηχανίας Κώστας Καράλης µίλησε σε ειδική εκδήλωση για την αναγνώριση ως ΠΓΕ του Κασκαβάλι Πίνδου.
H γαλακτοβιοµηχανία Καράλης ήταν η εταιρεία που συνέδραµε στη διαδικασία αναγνώρισης µαζί µε την Περιφέρεια Ηπείρου και τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα. Πρόσφατα ανέλαβε την πρωτοβουλία για την είσοδο του τυριού στην εστίαση, όπου ήδη το προϊόν διατίθεται 18 εστιατόρια και χρησιµοποιείται σε συνταγές. Ταυτόχρονα η Καράλης προσέλαβε µεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, η οποία πραγµατοποίησε µεταπτυχιακή εργασία για τα κριτήρια εισαγωγής του Κασκαβαλ σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Ο εκδότης της εφηµερίδας Agrenda, Γιάννης Πανάγος µε τον Κώστα Καράλη πρόεδρο της φερώνυµης γαλακτοβιοµηχανίας, που ανέλαβε πρωτοβουλία να αναδείξει το βλάχικο τυρί Κασκαβάλι της Πίνδου, στις αγορές.
Γραβιέρα ωρίµανσης και επέκταση του τυροκοµείου για τον Αρβανίτη
Μία «γλυκιά» γραβιέρα ωρίµανσης µε επετειακό χαρακτήρα και την ονοµασία «1965» παρουσίασε το τυροκοµείο Αρβανίτη. Η χρονολογία «1965» ήταν αυτή κατά την οποία ξεκίνησε η δραστηριότητα της οικογένειας Αρβανίτη στην τυροκόµηση. Το τυρί παράγεται από αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα και ωριµάζει για περίπου 6 µήνες. Η επιχείρηση προχωράει ταυτόχρονα και στην δηµιουργία – επέκταση των εγκαταστάσεών της µε νέα µονάδα για την παραγωγή της φέτας. Στόχος είναι να µεγαλώσει το µερίδιο των εξαγωγών της, το οποίο αυτή τη στιγµή ανέρχεται σε ποσοστό 35% επί του τζίρου της.
Ο Μιχάλης Αρβανίτης, επικεφαλής του φερώνυµου τυροκοµείου, παρουσίασε µια γραβιέρα ωρίµανσης µε την επετειακή ονοµασία «1965».
Αγουρέλαιο Μεγαρίτικης ποικιλίας από την ελαιουργία Σελλά και επένδυση 2 εκατ. ευρώ σε ιδιόκτητο ελαιοτριβείο
Η ελαιουργία Σελλά της Νεµέας παρουσίασε αγουρέλαιο από την Μεγαρίτικη ποικιλία µε οξύτητα 0,35 – 0,4, όπως αναφέρει ο Χρήστος Σελλάς, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς. «Η νέα µας κυκλοφορία φέρει την ονοµασία ‘Μυστικός Καρπός’. Επιλέξαµε να χρησιµοποιήσουµε ελαιόλαδο αποκλειστικά από την περιοχή της Νεµέας όπου βρίσκεται και η έδρα µας. Σε συνεννόηση µε τους παραγωγούς φέραµε στις εγκαταστάσεις µας περίπου 30 τόνους αγουρελαίου. Τα αποτελέσµατα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Θελήσαµε να δείξουµε ότι η Νεµέα δεν έχει µόνο καλά κρασιά αλλά και καλό λάδι».
Ο Γιάννης και ο Χρήστος Σελλάς, της φερώνυµης ελαιουργίας, παρουσίασαν το νέο τους αγουρέλαιο Μεγαρίτης ποικιλίας που φέρει την ονοµασία «Μυστικός Καρπός».
Ήδη έχει η ελαιουργία Σελλά έχει κυκλοφορήσει ελαιόλαδο µε υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά από την ποικιλία Χωραΐτική της Γορτυνίας. Η ελαιοπαραγωγική επιχείρηση επιλέγει ιδιαίτερες ποικιλίες της Πελοποννήσου τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας στην αγορά περιορισµένες παραγωγές. Ως προς τις τιµές στον παραγωγό, κατά τους µήνες Σεπτέµβριο και Οκτώβριο αγοράστηκε ελαιόλαδο περίπου στα 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι µεγαλύτερες ποσότητες στη νέα περίοδο αγοράστηκαν στα 9,2 ευρώ το κιλό και το βιολογικό στα 10 µε 10,2 ευρώ το κιλό.
Στον επενδυτικό τοµέα, η Σελλάς πρόκειται να κατασκευάσει το προσεχές διάστηµα ελαιοτριβείο, µε δαπάνη που θα ανέλθει στο ύψος των 2 εκατ. ευρώ. Η νέα εγκατάσταση θα διαθέτει αίθουσα γευσιγνωσίας και αποθηκευτικούς χώρους για τα έτοιµα προϊόντα.