Παρά την τεράστια πρόκληση που αποτέλεσε το 2021 για το σύνολο της αγροτικής παραγωγής στη Βόρεια Εύβοια και τις αστοχίες στα µέτρα αποζηµίωσης, η Γωγώ και ο Νίκος επέµειναν και ξανάρχισαν τα πάντα από την αρχή, παρά τις απώλειες 80% στο ζωικό κεφάλαιο, αισίως φτάνοντας σήµερα τις 200 κυψέλες τις οποίες και διαχειρίζονται νοµαδικά ως οικογένεια. Από τον οικογενειακό χαρακτήρα της επιχείρησης βγαίνει άλλωστε και το όνοµα του εγχειρήµατος «ΦαΜελάκι», που δίνει έµφαση τόσο στο Μέλι όσο και στη Φαµίλια.
Η επιχείρηση ετοιµάζεται πλέον για το µεγάλο άνοιγµα στο ευρύ κοινό, τόσο µε την κατασκευή σύγχρονου e-shop όσο και µε συνεργασίες σε επιλεγµένα παντοπωλεία αρχικά στη Χαλκίδα και εν συνεχεία στις αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Για την ώρα, η παραγωγή τόσο του µελιού όσο και των υπόλοιπων κωδικών διαχέεται από στόµα σε στόµα αλλά και µέσω παραγγελιών στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης της επιχείρησης.
Το γνήσιο μέλι έχει το δικό του Τerroir, κάθε εποχή και διαφορετικό προϊόν
«Πρέπει ο πολύς κόσµος να καταλάβει πως το µέλι έχει δικό του χαρακτήρα και γευστική ταυτότητα, δικό του terroir, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και το τυρί» θα µας εξηγήσει η Νέα Αγρότισσα Γωγώ Πασσά. «Για αυτό εµείς διαλέξαµε τη νοµαδική µελισσοκοµία. Μαθαίνουµε και επιλέγουµε προσεκτικά τα µικροκλίµατα και ξεκινάµε ταξίδι. Μπορεί να αλλάξουµε 12 φορές το χρόνο περιοχή» θα συµπληρώσει.
Μέλι από 100% αγριολούλουδα και βότανα
Μετά την καταστροφή του πευκοδάσους στο χωριό Παπάδες (στα 450 µέτρα), που δραστηριοποιείται το παντρεµένο ζευγάρι, η Φύση έκανε το κοµµάτι της και εκεί που δε φύτρωνε τίποτα στην σκιά των πεύκων, άρχισαν να κάνουν την εµφάνισή τους άγριες µέντες και ρίγανες, αγριοβίκος, θρούµπια και φασκόµηλα. Αυτή η εξέλιξη, έγινε ο καταλύτης για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών µελιού από βότανα και αγριολούλουδα της περιοχής, οι οποίες και αρέσουν και αναδεικνύουν τα αρώµατα. Ιδιαίτερο µοιάζει να είναι το καινούριο µέλι ανθέων από γλυκάνισο, που πρόκειται για ένα σπάνιο και ιδιαίτερα αρωµατικό προϊόν.
Όπως κάθε δραστήριος επιχειρηµατίας, έτσι και η Γωγώ Πασσά κινείται προς επέκταση της εµπορικής γκάµας, δίνοντας έµφαση και στην φρέσκια πολυανθική γύρη, η οποία καταναλώνεται αυτούσια ή διαλυµένη µέσα σε φρέσκο χυµό φρούτων και λαχανικών. Ο πλέον συνιστώµενος τρόπος είναι να καταναλώνεται αυτούσια. Μπορεί, επίσης, να αναµιγνύεται µε καλής ποιότητας µέλι (1:2 –γύρη/µέλι) ή να συνοδέψει καθηµερινά το γιαούρτι, τα δηµητριακά, τους λουκουµάδες, τις σαλάτες, το παγωτό ή τα smoothies.
Να σηµειωθεί πως το «ΦαΜελάκι» υποδέχεται, -πάντα κατόπιν συνεννόησης- όποιον δείξει ενδιαφέρον για όµορφες βόλτες στο µελισσοκοµείο της οικογένειας, εκεί που δραστηριοποιούνται οι µέλισσες. Το σκηνικό άλλωστε προσφέρεται για βοτανικούς περιπάτους στο πευκοδάσος που αναγεννιέται µε θέα το Αιγαίο Πέλαγος και τις Σποράδες.