Το 1980, οι γονείς του ξεκίνησαν να παράγουν µέλι ερασιτεχνικά µε πέντε κυψέλες στον κήπο του σπιτιού τους στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, για τις ανάγκες της οικογένειας. Τρία χρόνια αργότερα και αφού είχαν φτάσει τις 200 κυψέλες, αποφάσισαν να γίνουν επαγγελµατίες παραγωγοί και να µοιραστούν µε φίλους και συγγενείς την υπέροχη γεύση και θρεπτική αξία του µελιού. Το 1994, ο γιος τους, Χάρης Φωτόπουλος, διατεθειµένος να αφοσιωθεί στα µελίσσια, αναλαµβάνει την επιχείρηση και πρωτοπορεί µε την εισαγωγή γύρης και βασιλικού πολτού, που ως τότε δεν ήταν τόσο διαδεδοµένα. Για την απόκτηση των κατάλληλων γνώσεων για το επάγγελµα του µελισσοκόµου, ο Χάρης Φωτόπουλος παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεµινάρια Μελισσοκοµίας στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστηµών (ΙΓΕ) και εξάσκησε την τέχνη µαζί µε τους γονείς του, οι οποίοι τον υποστηρίζουν µέχρι και σήµερα. Ο Χάρης Φωτόπουλος αναφέρει πως η νοοτροπία των µελισσοκόµων από γενιά σε γενιά δεν έχει διαφοροποιηθεί. Αυτό που έχει αλλάξει, ωστόσο, είναι η γνώση και τα εργαλεία που διευκολύνουν τη δουλειά.
Πλέον, η επιχείρηση απασχολεί 10 υπαλλήλους και εφαρµόζει ολοκληρωµένες πρακτικές διαχείρισης στα µελίσσια, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες που επιτρέπουν την αποµακρυσµένη παρακολούθηση και έλεγχο της µελισσοκοµικής παραγωγής.
Από τη θεωρία στην πράξη, τα αγνά Μεσσηνιακά προϊόντα
Το µελισσοκοµείο «Μέλι Ταΰγετου» έχει την έδρα του στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης, καθώς και στα βουνά του Ταΰγετου, εξ ου και η επωνυµία του. Παράλληλα, οι 2.000 κυψέλες µεταφέρονται σε Λακωνία, Αργολίδα και Αρκαδία, προκειµένου να εκµεταλλευτούν οι µέλισσες τους φυσικούς πόρους της εκάστοτε περιοχής. Φέτος, η παραγωγή µελιού ανήλθε στους 100 τόνους, συνθέτοντας 10 διαφορετικές ποικιλίες. Συγκεκριµένα, παράγονται µέλι ανθέων, ελάτης, ευκάλυπτου, θυµαρίσιο, καστανιάς, κουµαριάς, πεύκου, πορτοκαλιάς, ρείκι και φασκοµηλιάς. Από τα πιο αγαπηµένα µέλια των καταναλωτών είναι το θυµαρίσιο, το έλατο και η ελατοβανίλια.
Ωστόσο, ο µελισσοκόµος Χάρης Φωτόπουλος, θεωρεί το µέλι ρείκι ανώτερο από τα υπόλοιπα, καθώς, εκτός από τις ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισµό, έχει παρατηρήσει πως οι µέλισσες το παράγουν µε µεγαλύτερη ευχαρίστηση, παρουσιάζοντας έντονη δραστηριότητα, χωρίς να κουράζονται κατά τη συλλογή . Επιπλέον, η επιχείρηση παράγει και άλλα προϊόντα όπως πρόπολη, γύρη, κερί, βασιλικό πολτό, µέλι µε κηρήθρα και παστέλι. Όσον αφορά τη γύρη, µια κουταλιά της σούπας την ηµέρα καλύπτει τις ηµερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταµίνες και ιχνοστοιχεία, δίνοντας την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισµό.
Η επιχείρηση συµµετέχει σε µελέτες του Αριστοτέλειου Πανεπιστήµιου Θεσσαλονίκης και του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών για τη βελτιστοποίηση των πρακτικών παραγωγής, υιοθετώντας τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Παρά το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόµενα στην Πελοπόννησο φέτος ήταν ήπια σε σχέση µε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κλιµατική αλλαγή έχει προκαλέσει ξηρασία, µε αποτέλεσµα η παραγωγή µελιού να έχει µειωθεί κατά 30% σε σχέση µε πέρυσι. Κατ’ επέκταση, τα αποθέµατα µελιού από προηγούµενες χρονιές εξαντλούνται και, σε συνδυασµό µε την αυξανόµενη ζήτηση, η έλλειψή του θα γίνει αισθητή σύντοµα.