BACK TO
TOP
Special Reports

Τέχνη και επιτυχία στην παραγωγή μελιού άριστης ποιότητας

Στο ιστορικό χωριό Κιλελέρ, ή αλλιώς Κυψέλη, έχει εγκαταστήσει τις δικές του κυψέλες ο μελισσοκόμος Χρήστος Πλιάτσικας, όπου τα τελευταία 12 χρόνια συλλέγει «Το Μερίδιο των Αγγέλων». Πρόκειται για ένα μέλι υψηλής ποιότητας, προϊόν μελετημένης και αφοσιωμένης δουλειάς, που συνδυάζει τις παραδοσιακές μεθόδους με τις σύγχρονες πρακτικές της μελισσοκομίας, αποτυπώνοντας την αυθεντικότητα και την αγνότητα της φύσης.

465032827_17852858772316526_3228891188327577426_n

Δάφνη Κούτση

2400
0

Αν και ο Χρήστος ούτε προέρχεται από αγροτική οικογένεια, ούτε η εκπαίδευσή του σχετίζεται με τον αγροτικό τομέα, καθώς κατέχει πτυχίο οικονομολόγου από το τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η αγάπη του για τη φύση και την ύπαιθρο τον οδήγησε, σε ηλικία 29 χρονών, να στραφεί στην πρωτογενή παραγωγή και να αφοσιωθεί στη μελισσοκομία, πάντα με τη στήριξη της οικογένειάς του.

Εξοπλίζοντας σταδιακά τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του μελισσοκομείου με σύγχρονα μηχανήματα για τον τρύγο και την τυποποίηση του μελιού, η μονάδα καλύπτει πλέον όλες τις ανάγκες μιας μικρής κλίμακας καθετοποιημένης παραγωγής, ενώ δεν σταματά να εξελίσσεται. Έχοντας διατηρήσει στενή συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος όχι μόνο ξεχωρίζει ως επαγγελματίας, αλλά και βελτιώνει διαρκώς τα προϊόντα του, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μέσα από την πρόοδό του, αποδεικνύεται πως η συνειδητή επιλογή και η αφοσίωση σε ένα επαγγελματικό όραμα μπορεί να φέρει καρπούς, ενώ η επιχείρησή του, με κεντρικό στόχο την εξωστρέφεια, προωθεί το αυθεντικό ελληνικό μέλι στην εγχώρια και διεθνή αγορά.



Αυθεντικό μέλι από όλη τη χώρα σε 6 διαφορετικές ποικιλίες

Το κυνήγι ανθοφοριών δεν σταματά ποτέ, αφού τα 600 παραγωγικά μελίσσια που εξυπηρετεί η επιχείρηση μεταφέρονται σε επιλεγμένες μελισσοβοσκές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας προκειμένου να συλλέξουν ποιοτικό μέλι τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Τα φυτά κάθε περιοχής εμπλουτίζουν το μέλι με διαφορετική αναλογία θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό και στη Λακωνία, συλλέγεται το μέλι πορτοκαλιού, στα βουνά της Ευρυτανίας το μέλι ελάτης, στη Θάσο το πευκομέλο, στον κάμπο της Θεσσαλίας το μέλι ρίγανης και στα βουνά της Θεσσαλίας το μέλι βελανιδιάς, ενώ η συλλογή ανθόμελου παράγεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Επιπλέον, η παραγωγή δεν περιορίζεται μόνο στο μέλι. Παράγονται επίσης υψηλής ποιότητας προϊόντα όπως γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη και κερί, τα οποία ενσωματώνουν τις θρεπτικές αξίες και τις θεραπευτικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τη μελισσοκομία.

Η παραγωγή του μελιού ακολουθεί αυστηρές μελισσοκομικές πρακτικές, εξασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η εξαγωγή, αποθήκευση και τυποποίηση πραγματοποιούνται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και έχουν πιστοποίηση HACCP. Κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την εξαγωγή του μελιού μέχρι τη συσκευασία του, διασφαλίζει την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Η συντήρηση του μελιού γίνεται σε ειδικούς κώδωνες ηρεμίας και σε ιδανικές συνθήκες εφαρμοσμένης θερμοκρασίας, μακριά από το φως και την υγρασία. Παρά την τεχνολογική πρόοδο, η επιχείρηση διατηρεί πολλές παραδοσιακές μεθόδους, παρακολουθώντας ωστόσο τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της μελισσοκομίας για να εξασφαλίσει τη μέγιστη ποιότητα.

Η επιχείρηση στοχεύει στην ανάπτυξη νέων αγορών, καλύπτοντας αρχικά την εγχώρια ζήτηση. Επίσης, συμμετέχει σε γιορτές και εκθέσεις που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα και διοχετεύσει ένα μικρό μέρος της παραγωγής στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα προϊόντα διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας με δωρεάν αποστολή στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και σε επιλεγμένα καταστήματα.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το ένθετο για τις Μεγάλες Καλλιέργειες

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία