
H καλλιέργεια τριανταφυλλιών που έχει αντέξει στο πέρασµα των χρόνων και πλέον αποτελεί παράδοση για το χωριό, την προηγούµενη δεκαετία παρουσίασε πτωτική τάση, καθώς πολλές οικογένειες άρχισαν να την εγκαταλείπουν, λόγω των χαµηλών τιµών που επικρατούσαν στην αγορά.
Αφουγκραζόµενοι την κατάσταση, η οικογένεια Κύλη θέλησε να συµβάλει στην αναβίωση της καλλιέργειας, καθώς η ιδέα και µόνο της έκλειψής της θα στοίχιζε στην πολιτιστική κληρονοµιά του τόπου, που αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της ταυτότητας του χωριού.
Το 2018, ο ∆ηµήτρης Κύλης και οι γονείς του, Νίκος Κύλης και Χρυσάνθη Πατούνα, αποφάσισαν να φυτέψουν 5 στρέµµατα τριανταφυλλιές µε µοσχεύµατα Μαγιάτικης, Απριλιάτικης, Εκατόφυλλης και πολίτικης ποικιλίας που πήραν από συγχωριανούς τους. Η ενασχόληση αυτή συµπληρώθηκε αρµονικά µε τη µόνιµη εργασία τους στην οικογενειακή ταβέρνα που διατηρούν και πλέον, εποχικά, αφιερώνονται και στην καλλιέργεια, κυρίως από τον Απρίλιο έως τις αρχές Ιουνίου.
Βιολογική καλλιέργεια τεσσάρων ποικιλιών τριαντάφυλλων
Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, οι τριανταφυλλιές δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, λόγω της αυξηµένης ανθεκτικότητας σε ασθένειες και στην ξηρασία. Το υψόµετρο των 450 µέτρων και το µικροκλίµα της περιοχής του Άγιου Γεωργίου του Συκούση δηµιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της πιστοποιηµένης βιολογικής καλλιέργειας της οικογένειας Κύλη. Το 2020, το εγχείρηµα έγινε κι επίσηµο, χρησιµοποιώντας την επωνυµία «Τα Αγιωργούσικα της Χίου» και έκτοτε τα προϊόντα διατίθενται στο εµπόριο.
Βιωματική συγκομιδή και μεταποίηση στο επισκέψιμο κτήμα της οικογενείας
Η Χίος, γνωστή και ως η Μυροβόλος του Αιγαίου κάθε πρωί της Άνοιξης απελευθερώνει τα µεθυστικά και σαγηνευτικά αρώµατα των ρόδων, ξυπνώντας αισθήσεις που νοερά ταξιδεύουν όσους έχουν την τύχη να βρίσκονται εκεί. Στο επισκέψιµο κτήµα της οικογενείας Κύλη, που βρίσκεται στο χωριό Άγιος Γεώργιος Συκούσης, δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να ζήσουν βιωµατικά την εµπειρία της συγκοµιδής και µεταποίησης των τριαντάφυλλων, σε ένα επιτυχηµένο γλυκό τριαντάφυλλο, σε ένα γνήσιο και φυσικό ροδόνερο και φυσικά σε ένα αφέψηµα τριαντάφυλλου από αποξηραµένα ροδοπέταλα µε φαρµακευτικές ιδιότητες.
Παραδοσιακή συνταγή με ρίζες από τη Σμύρνη
Το γλυκό τριαντάφυλλο, ένα από τα πιο διάσηµα γλυκά του κουταλιού της Χίου, έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή συνταγή από τη Σµύρνη. Πρόκειται για ένα σπιτικό γλυκό που προέρχεται από τα φυσικά πέταλα του τριαντάφυλλου, διατηρώντας την αυθεντικότητα και την ποιότητα της βελούδινης και συνάµα κρουστής υφής του, χωρίς την προσθήκη χηµικών συντηρητικών και χρωστικών ουσιών. Το γλυκό τριαντάφυλλο φτιάχνεται από ειδικές ποικιλίες ρόδων, το µαγιάτικο, το εκατόφυλλο και το πολίτικο, όπως κα το ροδόνερο, ένα 100% φυσικό και βιολογικό προϊόν, µε υπέροχο άρωµα και πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες. Παράγεται µε παραδοσιακή απόσταξη, διατηρώντας όλη τη φυσική του αξία, ενώ τα υπολείµµατα χρησιµοποιούνται ως φυσικό λίπασµα σε χωράφια.
Για την αποξήρανση ροδοπέταλων χρησιµοποιείται η πρώιµη Απριλιάτικη ποικιλία, της οποίας η συγκοµιδή γίνεται µε µεγάλη προσοχή, νωρίς το πρωί, ώστε τα ροδοπέταλα να διατηρήσουν όλη τους τη φρεσκάδα και το άρωµα ακόµα και µετά τη φυσική αποξήρανση στα ράφια µε τις σίτες. Και τα τρία χιώτικα προϊόντα µπορούν να βρεθούν σε πάνω από 50 καταστήµατα στην Αττική, καθώς και σε άλλες περιοχές, όπως Χίο, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα και Αρκαδία, ακόµα και σε εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα.