Ένα τοπογραφικό, τίτλους ιδιοκτησίας, δήλωση καλλιέργειας, Ε1, παραστατικά διάθεσης ή αποθήκευσης της αγροτικής του παραγωγής είναι κάποια από τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει ο ενδιαφερόμενος παραγωγός στη Γενική Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιοχής στην οποία βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο οποίο και θα γίνει η ανέγερση της αποθήκης.
Πιο αναλυτικά, τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:
1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (έντυπη) (ΑΟΚ-19) της Υπηρεσίας.
2. Οδοιπορικό τοπογραφικό του κτήματος, θεωρημένο από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, με τοποθετημένη την αποθήκη στο οποίο αναφέρονται οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης (σε 3πλούν).
3. Αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας με βεβαίωση Υποθηκοφυλακείου περί της μεταγραφής.
4. Συνημμένη Υπ. Δήλωση (ΑΟΚ-19Α) με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής.
5. Αντίγραφο δήλωσης καλλιέργειας.
6. Αντίγραφο εντύπου Ε1 τελευταίας φορολογικής δήλωσης με θεώρηση Δ.Ο.Υ.
7. Παραστατικά διάθεσης αγροτικής παραγωγής.
8. Κατάσταση, με τα αντίστοιχα παραστατικά, των προς αποθήκευση, προϊόντων, μηχανημάτων, εργαλείων, εφοδίων, φυτοφαρμάκων κλπ.
9. Όψη, κάτοψη, τομή της αποθήκης (3πλούν).
Λιθόκτιστη αγροτική αποθήκη
Στην περίπτωση που η κατασκευή αφορά λιθόκτιστη κεραμοσκεπή γεωργική αποθήκη, τότε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι λιγότερα και αφορούν τα εξής:
1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (έντυπη) (ΑΟΚ-19Β) της Υπηρεσίας.
2. Αντίγραφο δήλωσης κτηματολογίου, ή τοπογραφικό του κτήματος με σημειωμένη τη θέση της αποθήκης σε απόσταση 10 m από τα όρια, στο οποίο αναφέρονται οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης (σε τρία αντίγραφα).
3. Κατάσταση - Υπεύθυνη Δήλωση με τα αντίστοιχα παραστατικά, των προς αποθήκευση μηχανημάτων, εργαλείων, εφοδίων κλπ.,
4. Αντίγραφο δήλωσης της καλλιέργειας του κτήματος (όπου υπάρχει μητρώο).
5. Υπεύθυνη Δήλωση με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής
22-06-2014 12:52MichaelG
Το σχόλιο αφορά στη 2η περίπτωση της λιθόκτιστης αποθήκης σε αγροτεμάχιο.Τα δικαιολογητικά που αναγράφονται στο άρθρο απαιτούνται ΜΟΝΟΝ για τη χορήγηση βεβαίωσης από την αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας(αφού πρώτα υπάρξει επιτόπια επίσκεψη αρμόδιου κλιμακίου για την επιβεβαίωση ύπαρξης αγροτεμαχίου και καλλιέργειας που καλύπτει τουλάχιστο τη μισή εκτασή του). Από εκεί και μετά τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν. Με τη βεβαίωση ανά χείρας ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πάει στην αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας και μαζί με όλα τα προηγούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχει άδεια εκσκαφής από την Εφορία Αρχαιοτήτων που ανήκει το αγροτεμάχιο καθώς και άδεια από το αντίστοιχο Δασαρχείο που να αποδεικνύει οτι δεν αποτελεί Δασική έκταση.Για το Δασαρχείο απαιτούνται 6 τοπογραφικά με συντεταγμένες EGSSA(και όχι απλά, όπως στις προηγούμενες υπηρεσίες). Στη δική μου περίπτωση(ν.Θεσσαλονίκης) η άδεια εκσκαφής εκδίδεται σε περίπου 10 μέρες από την κατάθεση των δικαιολογητικών, ενώ η δεύτερη σε 6-8 μήνες!!!Τέλος, πέραν των παραπάνω, και πριν προχωρήσει κανείς στην εκσκαφή θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθεί με υπάλληλο της εφορίας αρχαιοτήτων ο οποίος είναι υποχρεωτικό να παρίσταται κατά τη διάρκεια των εργασιών που αφορούν το συγκεκριμένο τμήμα του έργου. Όπως κάποιος εύκολα μπορεί να αντιληφθεί με αυτές τις μεθόδους αφενός μεν δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αφετέρου δε θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός των άπειρων αυθαίρετων κατασκευών ειδικά στην ελληνική ύπαιθρο...
Απάντηση