BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Με μαγιά ιστορίας πέντε γενεών και νέας τεχνολογίας, ελαιόλαδο που δίνει έμφαση στο περιεχόμενο

Στη Μεσσηνία ξέρουν από ελαιόλαδο, όµως η οικογένεια Αναγνωστόπουλου ίσως ξέρει κάτι παραπάνω, αφού εδώ και πέντε γενιές, από το 1896, είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του ελαιολάδου στο χωριό Μάνεση, στο ελαιοτριβείο της.

One-olive

35
0

Σήµερα η εταιρεία Αναγνωστόπουλος διαθέτει δύο πρότυπες µονάδες παραγωγής και τυποποίησης ελαιόλαδου µε «µοναδική τεχνολογία παγκοσµίως και ισχυρής δυναµικότητας», στο Μάνεση και στο Τρίκορφο της Μεσσηνίας, όπως εξηγεί στην Agrenda, το νέο αίµα στην οικογενειακή επιχείρηση, ο 28χρονος ∆ηµήτρης Αναγνωστόπουλος.




Θέλουμε να δώσουµε υπεραξία στο προϊόν που θα µεταφερθεί στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόµαστε.



Εδώ και τρία χρόνια περίπου η εταιρεία προωθεί στην αγορά το One and Olive, ένα Premium εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας, το οποίο βρίσκει κανείς σε µικρά µαγαζιά ντελικατέσεν στην Ελλάδα. Η επιχείρηση στέλνει το συγκεκριµένο προϊόν και στη Βραζιλία και τη Γερµανία, ενώ ετοιµάζεται να κάνει ένα άνοιγµα και στις αγορές της Βόρειας Αµερικής, αφού άλλωστε το ενδιαφέρον τους είναι στραµµένο κυρίως στις χώρες του εξωτερικού. Πριν από αυτό, τα δυο ελαιοτριβεία της επιχείρησης επεξεργάζονταν περίπου 1.200 τόνους ελαιολάδου σε µια κανονική χρονιά, διαθέτοντας το προϊόν κυρίως στην Ιταλία σε χύµα µορφή. Προς το παρόν, οι 20 περίπου τόνοι που προέρχονται από τα στρέµµατα της οικογένειας διατίθενται για την τυποποίηση του συγκεκριµένης ετικέτας, όµως στόχος του ∆ηµήτρη και της επιχείρησης είναι σε βάθος χρόνου να αυξηθεί ο όγκος των πωλήσεων και η ποσότητα που διατίθεται προς τυποποίηση προκειµένου «να δώσουµε υπεραξία στο προϊόν που θα µεταφερθεί στους παραγωγούς που συνεργαζόµαστε».


 

Με μαλακτήρες των 30 δευτερολέπτων το ελαιόλαδο βγαίνει μέσα σε επτά λεπτά

 

 

Πέρα από τις επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 150.000 ευρώ για µηχανές τυποποίησης, φίλτρα, πρόσθετες δεξαµενές και υλικά συσκευασίας, τα ελαιοτριβεία της οικογένειας Αναγνωστόπουλου προσπάθησαν ταυτόχρονα να αλλάξουν και τον τρόπο µε τον οποίο γίνεται η διαχείριση της πρώτης ύλης.

Συγκεκριµένα επένδυσαν χρόνο και χρήµατα για µία πρωτοποριακή τεχνολογία εκχύλισης, µέσω του συστήµατος Contherm, η οποία αντικαθιστά την παραδοσιακή µέθοδο της µάλαξης της ελαιοζύµης. Με τη νέα αυτή µέθοδο οµογενοποιείται η ελαιόπαστα σε µόλις 30 δευτερόλεπτα, θερµαίνοντας ελαφρώς την ελαιοζύµη στους 270C (810F) πριν κατευθυνθεί προς τη φυγοκέντριση. Συνεπώς, χωρίς περαιτέρω σύνθλιψη και άσκησης πίεσης στην ελαιοζύµη, εξασφαλίζεται η εγγυηµένη ποιότητα του ελαιόλαδου, χωρίς να εισέρχεται σε επαφή µε το οξυγόνο και εξασφαλίζεται η ακρίβεια της διαδικασίας. Αυτή η καινοτόµα διαδικασία διαρκεί µόλις 30 δευτερόλεπτα αντί των 60 λεπτών που διαρκούσε κατά την παραδοσιακή µέθοδο(µαλακτήρες). Ενώ ο συνολικός χρόνος παραγωγής του ελαιόλαδου έχει περιοριστεί στα 7 λεπτά αντί των 90 - 100 λεπτών που χρειάζονται στις συµβατικές µεθόδους.

«Το κόστος της επένδυσης στο συγκεκριµένο τµήµα της παραγωγικής διαδικασίας είναι δύσκολο να το αποτιµήσουµε καθώς ξεκινήσαµε πειραµατικά και υπήρχαν µεγάλα κόστη µε ανθρώπινο δυναµικό και έρευνες αλλά και την αγορά και προσαρµογή του εξοπλισµού αφού δεν ήταν σχεδιασµένος εξ αρχής για ελαιοτριβείο» ανέφερε σχετικά ο ∆ηµήτρης, προσθέτοντας πως «όταν εισάγαµε την καινοτοµία αυτή, είδαµε µεγάλες διαφορές και είδαµε πως ακολούθησαν και άλλες εταιρείες. Πρόκειται για µια στροφή στον τρόπο παραγωγής του ελαιολάδου».

Η µέθοδος αυτή όπως εξηγεί ο ∆ηµήτρης είχε σαν αποτέλεσµα να αυξηθεί η εγγυηµένη υψηλή ποιότητα του ελαιόλαδου, καθιστώντας την µια πιο αποδοτική µέθοδο, ενώ ταυτόχρονα εξοικονοµείται ενέργεια και νερό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία