Το εγχείρηµα υλοποιείται από τις εταιρείες «Μάρκος Μπαγκατζούνης και Υιοί ΑΕΒΕ», «ΕΛΒΙΖ ΑΕ» και «Pellas Nature SA», έχει το διακριτικό τίτλο «FeedMAP - Ολιστική προσέγγιση της αειφορικής αξιοποίησης των εγχώριων αρωµατικών φυτών µε σκοπό την παραγωγή βιοενεργών προϊόντων για τη διατροφή ανθρώπων και ζώων» και έχει ενταχθεί για χρηµατοδότηση στο πρόγραµµα «Ερευνώ-∆ηµιουργώ-Καινοτοµώ», µε προϋπολογισµό 400.000 ευρώ και τριετή διάρκεια υλοποίησης. «Το έργο υλοποιείται από το Νοέµβριο του 2017 και ήδη η πρόοδος που έχει καταγραφεί στο ερευνητικό κοµµάτι είναι σηµαντική», επεσήµανε στην εφηµερίδα Agrenda η επιστηµονική υπεύθυνος του «FeedMAP», δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου, γεωπόνος-βιοτεχνολόγος και εντεταλµένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα στη Θεσσαλονίκη.
Ζωοτροφές µε υπολείµµατα αρωµατικών φυτών
Αναφερόµενη στο κοµµάτι του προγράµµατος που σχετίζεται µε την παραγωγή ζωοτροφών µε πρώτες ύλες από ελληνικά αρωµατικά φυτά και έχει και την επιστηµονική συνδροµή της κτηνιατρικής σχολής του Αc εξήγησε πως η ιδέα βασίστηκε στη διαπίστωση ότι ένα µεγάλο µέρος της παραγωγής αρωµατικών φυτών πετιέται. «Μετρήσαµε για πρώτη φορά και είδαµε πως σχεδόν το 62% έως 65% της συνολικής παραγωγής των αρωµατικών φυτών απορρίπτεται, αν και η διατροφική του αξία είναι παρόµοια αν όχι εφάµιλλη µε το µέρος του φυτού που χρησιµοποιείται για κατανάλωση». Η καινοτοµία εν προκειµένω είναι ότι το προϊόν που θα παραχθεί θα είναι για ευρεία κατανάλωση, µέσω της βιοµηχανίας ΕΛΒΙΖ, αφού ως µέθοδος η χρήση αρωµατικών φυτών για ζωοτροφή ήδη εφαρµόζεται πλην όµως µόνο σε καθετοποιηµένες µονάδες κρεοπαραγωγής.
Ροφήµατα αρωµατικών φυτών σε δισκία ή κόκκους
Ο δεύτερος βραχίονας του προγράµµατος προσβλέπει σε αξιοποίηση των ελληνικών αρωµατικών φυτών για την παραγωγή πόσιµων προϊόντων, προσπάθεια στην οποία συµµετέχει και η φαρµακευτική σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Στο κοµµάτι αυτό η «Μάρκος Μπαγκατζούνης & Υιοί ΑΕΒΕ» σχεδιάζει την παρασκευή τεσσάρων κωδικών ροφηµάτων αρωµατικών φυτών µε την καινοτοµία να µην περιορίζεται στο µείγµα της σύνθεσής τους αλλά να αφορά και τον τρόπο λήψης τους από τον καταναλωτή, όπως και στη συσκευασία τους, η οποία δεν θα είναι στο κλασσικό εµβάπτισµα. «Θα είναι στιγµιαία ροφήµατα σε µορφή δισκίου, είτε κόκκων, για να µπορεί ο καθένας να τα µεταφέρει εύκολα στη δουλειά του και να τα διαλύει σε ζεστό ή κρύο νερό για να τα καταναλώσει», διευκρίνισε η δρ Γρηγοριάδου, αλλά σηµείωσε πως ακόµη η διαδικασία βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί την Παρασκευή 26 Οκτώβρη μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα