BACK TO
TOP
Μεγάλες Συναντήσεις

Για να κάνεις μεγάλα κρασιά πρέπει να «σκληραγωγήσεις» το αμπέλι

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση επισκεπτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου η εκδήλωση γευσιγνωσίας «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2018», στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Παρά την έντονη κακοκαιρία αλλά και τη φύση της εκδήλωσης, που στοχεύει σε ένα πιο περιορισμένο κοινό, οι Αθηναίοι έδειξαν για ακόμη μία φορά ότι αγαπούν το καλό κρασί.

boutaris_megala_kokkina

Μαρίνα Σκοπελίτου

20
1

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σπουδαία κόκκινα κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα, όπως το Hermitage 2015 του Louis Chave από το Ροδανό, το Château Latour 2003 από το Μπορντό, το Masseto 2005 της Tennuta dell’ Ornellaia από την Τοσκάνη, το Amarone della Valpolicella της Forno Romano. Επιπλέον, πήραν μία γεύση από την οινική κουλτούρα του Λιβάνου, της τιμώμενης χώρας της φετινής διοργάνωσης.



Τέλος, μπόρεσαν να εξακριβώσουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, που δεν είναι άλλος από τη γευστική δοκιμή, τα σημαντικά βήματα της εγχώριας οινικής σκηνής. Να ενημερωθούν για τις νέες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες, όπως το νέο χαρμάνι του «Château» Nico Lazaridi στη συλλεκτική φιάλη magnum με κρυστάλλους Swarovski ή το «Ξινόμαυρο Όψιμος Τρυγητός» του Κτήματος Άλφα, το πρώτο γλυκό Ξινόμαυρο από όψιμο τρυγητό που αναμένεται να κάνει αίσθηση.



Να δοκιμάσουν κρασιά που δεν έχουν πουθενά αλλού την τύχη να γευτούν, όπως το «Ηλίου Τέχνη» του 2000 από το Κτήμα Παλυβού, η προτελευταία φιάλη του οποίου ανοίχθηκε για τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2018.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάστηκαν περισσότερα από 150 σπουδαία κρασιά, από 27 ελληνικά και 51 ξένα οινοποιεία. Εξαιρετικά ελπιδοφόρα υπήρξε η παρουσία και νεότερων Ελλήνων οινοποιών στο «κλαμπ» παραγωγής μεγάλων κόκκινων κρασιών.

Γ. Παπαϊωάννου: «Τα καλύτερα κρασιά δεν είναι εκείνα που πωλούνται ακριβά»

Για τον Γιώργο Παπαϊωάννου, του ομώνυμου κτήματος από τη Νεμέα, ένα μεγάλο κόκκινο κρασί δεν αρκεί να είναι εξαιρετικό, πρέπει να είναι άψογο. Να έχουν γίνει όλα, από το αμπέλι μέχρι τον φελλό χωρίς λάθη. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο ετικέτες του Κτήματος που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είναι το Petit Verdot και το Μικροκλίμα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση. Δύο θαυμάσιες οινικές επιλογές σε εξαιρετικά προσιτή τιμή, καθώς όπως εξήγησε ο έμπειρος οινοποιός στο agronews.gr τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο δεν είναι αυτά που πωλούνται ακριβά.



«Πιστεύουμε ότι το κόστος για την παραγωγή ενός άψογου κρασιού είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με την αξία φήμης, που προστίθεται και ανεβάζει την τιμή. Ανταγωνιζόμενοι λοιπόν τα κρασιά των μεγάλων château, δουλεύοντας σε αυτό το επίπεδο ποιότητας αλλά σε πιο προσιτές τιμές πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί, γιατί η Ελλάδα και οι ποικιλίες μας μπορούν να δώσουν  τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο και παράλληλα σε τιμές πιο προσιτές», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Χρ. Αϊβαλής: Για να κάνεις μεγάλα κρασιά πρέπει να «σκληραγωγήσεις» το αμπέλι

Ο Χρήστος Αϊβαλής δουλεύει πάνω την ετικέτα «Αρμακάς» εδώ και 15 χρόνια. Στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2018 παρουσίασε το πόνημά του στο ευρύ κοινό.



«Ο “Αρμακάς” είναι ένα μεγάλο ελληνικό κρασί. Περιέχει Αγιωργίτικο (35%), Syrah (35%), Merlot (25%) και λίγο Malbec (5%). Με αυτό το κρασί θέλω να δείξω ότι πολλά ελληνικά κρασιά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους διεθνείς ανταγωνιστές, όπως είναι η Ιταλία, αλλά και πολλά château της Γαλλίας. Δεν το πιστεύουν. Εδώ είμαι όμως για να το αποδείξω. Δραστηριοποιούμαι στη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας, με μία βιοποικιλότητα τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα, με πολλά terroir για να μπορεί να εκφραστεί το Αγιωργίτικο. Δεν λιπάνουμε τα αμπέλια μας, δεν τα ποτίζουμε, γιατί θέλουμε να ενθαρρύνουμε το ριζικό σύστημα να κατέβει πολύ βαθιά, ώστε να αποδώσει στο κάθε κρασί τα χαρακτηριστικά του τόπου καταγωγής του. Μας είχε συνεπάρει ο τρόπος εκπαίδευσης από τους Σπαρτιάτες στρατηγούς στους στρατιώτες τους. Εμπνευστήκαμε από εκεί και λέμε ότι για να κάνεις μεγάλα κρασιά πρέπει να «σκληραγωγήσεις» τ’ αμπέλια σου. Ό,τι αντέξει».



Π. Αργυρόπουλος: Η παλαίωση είναι συνυφασμένη με το κρασί

«Η παλαίωση είναι συνυφασμένη με το κρασί. Δεν υπάρχει Γάλλος που θα του δώσεις ένα κρασί του 2018 και δεν θα στο γυρίσει πίσω. Ακόμα και ένα σοβαρό λευκό θέλει έναν χρόνο κι αν ωριμάσει τότε αξίζει σαν κρασί». Την πίστη του στη δύναμη της παλαίωσης τόνισε εμφατικά μιλώντας στο agronews.gr, ο οινοποιός Παύλος Αργυρόπουλος του Κτήματος Πιερία Ερατεινή. Σε αυτή τη λογική, το Κτήμα παρουσίασε δύο ερυθρούς οίνους που χρειάζονται χρόνο και υπομονή για να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.



«Παρουσιάσαμε τον “Γυμνό Βασιλιά”,  ένα κρασί που παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες, περίπου 5.000 φιάλες τον χρόνο. Παράγεται από την επιλογή των καλύτερων σταφυλιών της ποικιλίας Syrah, τα οποία συνοινοποιούνται με μία μικρή ποσότητα της ποικιλίας Κολινδρινό (15%), με την προσθήκη του οποίου θέλουμε να δώσουμε μία διάσταση βάθους στο κρασί. Το Κολινδρινό έχει μία χαρακτηριστική τανική επίγευση, που είναι περισσότερο bitter παρά στυφή και ταιριάζει με τον χαρακτήρα του Syrah. Η χρονιά 2016, που παρουσιάσαμε σήμερα, πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα. Κάθε χρόνο κυκλοφορεί την ίδια περίπου περίοδο και εξαντλείται μέσα σε μερικές μέρες. Να σημειώσω ότι πρέπει να μείνει αρκετά χρόνια για να ωριμάσει. Εμείς αναλαμβάνουμε την ωρίμανσή του για 2 χρόνια στο βαρέλι, το εμφιαλώνουμε και από εκεί και πέρα θα πρέπει ο καταναλωτής να το κρατήσει για άλλα δύο χρόνια  τουλάχιστον. Λίγο λιγότερο χρόνο ωρίμανσης απαιτεί η δεύτερη ετικέτα της συμμετοχής μας στην έκθεση που είναι οι «Ερατεινές Ευχές», ένα blend από Cabernet Sauvignon (50%), Syrah  (40%) και Ξινόμαυρο (10%).

Το Ξινόμαυρο συνάντησε τη Μαυροδάφνη στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Τη νέα πειραματική και ακυκλοφόρητη πρόταση του Κτήματος Κυρ-Γιάννη «Ξινόμαυρο – Μαυροδάφνη» είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι επισκέπτες της εκδήλωσης.



«Πρώτη φορά το παρουσιάζουμε στην Αθήνα. Πρόκειται για 1.500 magnum, εμφιαλωμένα το 2013, τα οποία θα ξεκινήσουν να πωλούνται το 2019 μέσα από το Κτήμα. Από τα σχόλια που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής, αρέσει πάρα πολύ γιατί είναι κάτι ιδιαίτερο και καινούριο. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι 2 ποικιλίες που μοιάζουν, θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ ωραίο blend 2 ελληνικών ποικιλιών. Η Μαυροδάφνη το μαλακώνει, το κάνει πιο στρογγυλό και του δίνει έναν άλλο χαρακτήρα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», ανέφερε ο Στέλλιος Μπουτάρης.

Κρασί της σπάνιας ποικιλίας Μαυρόστυφο από το Κτήμα Παπαργυρίου

Το Κτήμα Παπαργυρίου παρουσίασε φέτος στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά ένα μοναδικό στο είδος του κρασί από τη σπάνια ποικιλία Μαυρόστυφο. Σύμφωνα με τον οινοποιό Γιάννη Παπαργυρίου, αυτή η σχεδόν άγνωστη ποικιλία δίνει παντού - στις φαινόλες, την αλκοόλη και την οξύτητα - υψηλές τιμές.



«Η εμφιάλωση του 2017 έδωσε 500 φιάλες, ενώ το 2018 υπολογίζουμε να φτάσουμε τις 950. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί αλλά είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι θα βγουν και άλλες ετικέτες από Μαυρόστυφο. Εμείς βγάλαμε μία μικρή παραγωγή φέτος. Πρέπει να μπουν και άλλοι οινοποιοί για να έχει μία προοπτική και αξία», ανέφερε ο κ. Παπαργυρίου στο agronews.gr.



Και η Κρήτη στο «παιχνίδι» των μεγάλων ερυθρών οίνων

Ο κρητικός αμπελώνας δήλωσε «παρών» στη φετινή διοργάνωση με το Κτήμα Στραταριδάκη, από το Ηράκλειο, και την ετικέτα Barbatus. Πρόκειται για ένα κρασί περιορισμένης παραγωγής (λιγότερες από 2.000 φιάλες), που παλαιώνει 18 μήνες σε γαλλικά βαρέλια για να βγει μετά από 5 χρόνια στην αγορά. Είναι ένα blend Cabernet Sauvignon (40%), Syrah (40%) και Merlot (20%), τριών ποικιλιών που έχουν προσαρμοστεί άψογα στην αμπελοτόπια του νότιου Ηρακλείου, σύμφωνα με τον οινοποιό  κτήματος, κ.  Στραταριδάκη.



Ο τελευταίος δήλωσε στο agronews.gr αισιόδοξος για την πορεία της Κρήτης τα επόμενα χρόνια. «Η Κρήτη τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πάρα πολύ. Χρόνο με τον χρόνο το βλέπουμε αυτό στις εκθέσεις και την ανταπόκριση του κόσμου. Το βλέπουμε στους διαγωνισμούς και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπου αποσπά βραβεία. Από εκεί και πέρα επειδή η Κρήτη έχει πολλά οινοποιεία που δουλεύουν, πιστεύω ότι έχει να δώσει πολλά τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-11-2018 23:37Αντρέας

Πολύ καλή δουλειά. Μπράβο!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία