BACK TO
TOP
Σπάνιες Μελέτες

Εργασιακή ρουτίνα στην κτηνοτροφία κόβει πόντους ποιότητας στα προϊόντα

Στην εργασιακή ρουτίνα υπαλλήλων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και τις εναλλαγές στον εργασιακό χώρο αποδίδει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αρκετά από τα σφάλματα που μπορεί να γίνονται, τα οποία επιβαρύνουν την ευζωία των ζώων αλλά κόβουν και πόντους από την ποιότητα του τελικού τροφίμου.

52435-chicken-farm-of-the-cock-and-the-hen

Πέτρος Γκόγκος

9
0

Κατ’ επέκταση των παρατηρήσεων αυτών, η EFSA υπογραμμίζει την ανάγκη σαφή προσδιορισμού των ρόλων και των ευθυνών μαζί με επαρκή κατάρτιση του προσωπικού ώστε να αντιμετωπιστούν σφάλματα στην παραγωγή και να επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση κρίσεων εντός της μονάδας σε περίπτωση ανάγκης.

Σε έκθεσή της που καταγράφει τα συχνότερα σφάλματα κατά τη παραγωγή τροφίμων από πτηνοτροφικές μονάδες, η ευρωπαϊκή αρχή αναθεώρησε τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, ενώ ανήγγειλε ότι μέσα στο 2020 θα προχωρήσει σε ανάλογες μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους χοίρους (Μάρτιο) τα βοοειδή (Ιούνιος) και άλλα είδη (Δεκέμβριος).

Η Αρχή προσδιορίζει έναν αριθμό κινδύνων που δημιουργούν προβλήματα ευημερίας - όπως ο πόνος, η δίψα, η πείνα ή η περιορισμένη μετακίνηση - και προτείνει προληπτικά και διορθωτικά μέτρα όπου είναι δυνατόν.

Οι περισσότεροι από τους κινδύνους είναι το αποτέλεσμα ελαττωμάτων προσωπικού, π.χ. έλλειψη κατάρτισης και ειδικευμένου προσωπικού. Οι συμβουλές της EFSA υπογραμμίζουν τη σημασία του επαρκούς κατάρτισης του προσωπικού στις διάφορες φάσεις της σφαγής και τον σαφή προσδιορισμό των ρόλων και των ευθυνών.

Ας σημειωθεί ότι οι νέες επιστημονικές γνώμες είναι οι πρώτες σε μια σειρά ενημερώσεων σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη σφαγή που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλες βασίζονται στις τελευταίες διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις και αναπτύσσονται σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες για την καλή διαβίωση των ζώων από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συζητήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE) με στόχο την ευθυγράμμιση των προσεγγίσεων για την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη σφαγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία