
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία τηρεί τις ίδιες διαδικασίες σε όσες περιοχές συνεργάζεται στο πλαίσιο του Προγράµµατος Συµβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού (αυτές που ορίζονται στις συµβάσεις µε τους καλλιεργητές) και ως εκ τούτου η αναφορά ότι «διαφορετική τακτική λέγεται ότι ακολουθεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία µε τους συνεργαζόµενους παραγωγούς βυνοποιήσιµης κριθής σε χωριά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως η Επανοµή» (σ.σ. λόγω υψηλών αποδόσεων) είναι αναληθής. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν θα µπορούσε επιπλέον να ευσταθεί δεδοµένου οι αποδόσεις φέτος ήταν πολύ υψηλές σχεδόν στο σύνολο της χώρας, δεν ήταν γεγονός που αφορά µόνο συγκεκριµένες περιοχές.
Επιπλέον, αντίστοιχα όπως ορίζεται στις ίδιες συµβάσεις, η τιµή του κριθαριού που προµηθευόµαστε µέσω του Προγράµµατος Συµβολαιακής Καλλιέργειας είναι προκαθορισµένη, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ποσότητες οι οποίες αγοράζονται σε χαµηλότερες τιµές, καθώς κάτι τέτοιο ούτε καν νοµικά δεν είναι εφικτό.
Λένε οι Σουηδοί ότι έχουν 6 µήνες µέρα και 6 µήνες νύχτα! Τι να µας πουν κι αυτοί; Στην Ελλάδα έχουµε 6 ώρες Ιούλιο και 6 ώρες Νοέµβριο! Τι να πουν και οι αγρότες, που δεν ξέρουν τι θα τους φέρει ο καιρός µέσα σε λίγες ώρες. Οι τελευταίες θεοµηνίες πάντως µόνο ζηµιές έφεραν σε 12 νοµούς και όλες σχεδόν τις καλλιέργειες. Από τον ΕΛΓΑ διαµηνύουν ότι ανασκουµπώνονται για να γίνουν άµεσα οι εκτιµήσεις και αµεσότερα οι πληρωµές των παραγωγών… Αλλά όχι πριν το τέλος του έτους! Κάτσε να αναλάβει και ο νέος πρόεδρος, µήπως κάτι τρέξει!
Κάτι βροχές και κάτι τοπικά πληµµυρικά φαινόµενα ήταν που έκαναν λίµνη χιλιάδες στρέµµατα µε βαµβάκια στην κεντρική Ελλάδα. Το ζητούµενο, βέβαια, είναι ότι ακολουθεί απώλεια χτενιών στα βαµβακόφυτα, ενώ οι συνθήκες αυτές ευνοούν και την προσβολή από πράσινο σκουλήκι και σηψηριζίες. Και που είσαι ακόµα, λένε οι καλλιεργητές!
Ο βουλευτής Λαρίσης Μάξιµος, πάντως, που επισκέφτηκε το Αργυροπούλι, µετά τις τελευταίες ζηµιές, διαπίστωσε ότι δενδροκαλλιέργειες και αµπελώνες επλήγησαν σφόδρα από ανεµοθύελλα και ανεµοστρόβιλους και χαλάζι, ενώ ποιµνιοστάσια ξεσκεπάστηκαν. Η λύση, όµως, υπάρχει. Το έκαναν , σου λέει, το 2013, κατά τη θητεία του, µε τις ζηµιές από φωτιά στα µαστιχόδενδρα της Χίου, όταν εγκρίθηκαν τα ΠΣΕΑ από τα ευρωπαϊκά όργανα σε χρόνο ρεκόρ έξι µηνών. Η τεχνογνωσία υπάρχει στο υπουργείο, αυτό πρέπει να γίνει, τους εξηγεί εκεί στην πλατεία Βάθη.
O MΠΛΟΚΑΤΖΗΣ