
Το χειρότερο είναι ότι τους είχαν διαβεβαιώσει για µικρή άνοδο της τιµής και όχι µόνο δεν έγινε αυτό, αλλά τους τα κουτσούρεψαν κιόλας. Ότι έχουν δίκιο να ξαναγκρινιάξουν, δεν τίθεται θέµα. Αυτό που αναρωτιούνται όµως είναι γιατί να γίνει όλο αυτό; Προς τι αυτή η αδικία και η µεροληψία έναντι των συναδέρφων τους µε πρόβατα…. Κάποιος πρέπει κάτι να τους απαντήσει... Έστω µια δικαιολογία….
Όχι δηλαδή ότι για τους αιγοπροβατοτρόφους τα πράγµατα είναι καλύτερα. Μπορεί να πληρώθηκαν πριν το Πάσχα, αλλά και σ’ αυτούς κάτι παραπάνω είχαν τάξει και τελικά δεν το πήραν και όσον αφορά την έκτακτη ενίσχυση, πέρασε ήδη ένας µήνας κι ακόµα, λένε, ψάχνουν τη φόρµουλα….
Σειρά, είπε ο Βορίδης από τη Βουλή, θα πάρουν
οι φράουλες, ενώ θα εξετασθεί ενδελεχώς και η δυνατότητα καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους παραγωγούς ντοµάτας και αγγουριών. Γιατί, λέει, έχει δηµιουργηθεί διαταραχή στις καλλιέργειες των δύο αυτών προϊόντων. Ανάλογη έρευνα, µάλιστα, θα υπάρξει και για την καλλιέργεια της µελιτζάνας, είπε ο υπουργός της πλατείας.
Ένα πράγµα, πάντως, που δείχνει να προχωράει είναι η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στις «µεγάλες business του ΟΣ∆Ε» και στην αφαίµαξη των παραγωγών από τη γνωστή «συντεχνία» που τόσα χρόνια ποδηγετούσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα δεδοµένα είναι σαφή: αξιοποιώντας τα εργαλεία του gov.gr και του κυβερνητικού νέφους (G-cloud), o ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να επικοινωνήσουν µέσω τηλεδιάσκεψης µε τα 450 ενεργά ΚΥ∆ και αν εξυπηρετηθούν! Απλόν απλούστατον!
Και τώρα που γίνονται οι φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε, Οργανισµός Πληρωµών σπεύδει µε εγκύκλιό του να σηµειώσει στους δικαιούχους Νιτρικών ότι «σε αγροτεµάχιο που δηλώνεται αρδευόµενο συνιστάται η συµπλήρωση του φορέα άρδευσης, γιατί το επόµενο έτος (ΕΑΕ 2021) θα είναι υποχρεωτικό». Είναι που πέρυσι είχε προκύψει θέµα µε όσους δεν είχαν υποβάλει άδειες νερού και έµειναν απλήρωτοι. Ακολούθησαν διορθώσεις και έξτρα χρόνος για προσκόµιση δικαιολογητικών και ετεροχρονισµένη πληρωµή… Προς αποφυγή λοιπόν, προσέχουµε για να έχουµε!
Μέσα στην καραντίνα, σου λένε τα στοιχεία, τελείωσε το στοκ του πελτέ στα εργοστάσια σε παγκόσµιο επίπεδο. Είδηση καλή, πολύ καλή, θα λέγαµε, γιατί δεν επιτρέπει στους µεταποιητές να «χρησιµοποιούν» σαν δικαιολογία τον όγκο των αποθεµάτων στις αποθήκες τους για να κρατήσουν σε βολικά -µόνο γι’ αυτούς- επίπεδα τις τιµές. Μεγάλος επιχειρηµατίας του κλάδου στην κεντρική Ελλάδα µάλιστα ακούγεται να ψιθυρίζει κάτι και για υψηλότερες τιµές…. Λες;