BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ο καιρός δεν βοηθά και τα πράγµατα ζορίζουν

Από πληρωµές δε παλεύουν οι αρµόδιοι για την εξόφληση των περσινών µέχρι την ερχόµενη Παρασκευή πριν τις δεύτερες κάλπες για ευνόητους λόγους, αλλά και πρν βγει ο µήνας για να µην «σκάσουν» και τίποτα κοινοτικά πρόστιµα. Εκείνος ο ΕΛΓΑ έχει ξεχαστεί λιγάκι τώρα τελευταία και έχει τόσο καιρό να βγάλει πίστωση…..

πιατσα_ζαρια_5_2_2

6
0

Πάντως, µε την παράταση που δόθηκε µέχρι τέλος Αυγούστου στα αιτήµατα άρσης επικάλυψης, είναι σίγουρο ότι κάποιες υποθέσεις που βρίσκονταν σε έλεγχο δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν και ως εκ τούτου θα µείνουν οι δικαιούχοι παραγωγοί απλήρωτοι. Πρόκειται για περιπτώσεις επικάλυψης, που έχει διαπιστωθεί στον χωρικό διασταυρωτικό έλεγχο, τον γνωστό κωδικό λάθους 53101. Όµως, µη θεωρήσει κάποιος ότι θα είναι ευκαιρία για µεταβολή της δηλούµενης γεωµετρίας των αγροτεµαχίων, γιατί αυτό απαγορεύεται ρητά από τον Οργανισµό Πληρωµών.

«Αυτή την άνοιξη δεν πήραµε σταγόνα µέλι, αντίθετα αναγκαστήκαµε να στηρίξουµε τα µελίσσια µας µε τροφές», λένε οι µελισσοκόµοι της ΟΜΣΕ, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφενός για το αυξηµένο κόστος παραγωγής και τις µειωµένες παραγωγές και αφετέρου για τα προβλήµατα της κλιµατικής κρίσης. Οι µελιτοφορίες που ανοίγουν τώρα, όπως ο έλατος, η βελανιδιά, η καστανιά και το θυµάρι, λένε, απειλούνται από τον άστατο καιρό αλλά και τα µελίσσια δεν είναι όσο παραγωγικά.

Ο κλάδος έχει περάσει ήδη µία δεκαετία µε χρονιές είτε κακές είτε χειρότερες. Όµως, τονίζει η Οµοσπονδία, λιγότεροι µελισσοκόµοι σηµαίνει λιγότερα µελίσσια κι αυτό σηµαίνει και λιγότερο µέλι αλλά και λιγότερη επικονίαση, δηλαδή λιγότερες αποδόσεις στις καλλιέργειες που µας τρέφουν και φτωχότερο περιβάλλον.

Εντοπίστηκαν κάποια µεµονωµένα κρούσµατα φυµατίωσης σε κατσίκια σε χωριό του Πάρνωνα στη Λακωνία και όχι σε όλη τη Λακωνία, διευκρινίζει η Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και καλεί τους αρµόδιους της πλατείας Βάθη να βγάλουν επίσηµη ανακοίνωση για το τι ακριβώς συµβαίνει, ώστε -όπως λένε- «να µην αφήνουν τα διάφορα τρολ του διαδικτύου να διακινούν ψεύτικες ειδήσεις και να τροµοκρατούν τον κόσµο».

Ένα πιλοτικό έργο για την ανάπτυξη µιας πειραµατικής περιοχής αγροδασικής αναγεννητικής παραγωγής βαµβακιού, για την επιστηµονική αξιολόγηση νέων τρόπων εφαρµογής της βιώσιµης παραγωγής βαµβακιού στην Ιταλία τρέχει ο Όµιλος Armani. Μάλιστα, στην Απουλία, µετά την αρχική φύτευση βαµβακιού σε ένα εκτάριο γης τον περασµένο Μάιο, από το 2024 η καλλιέργεια θα επεκταθεί σταδιακά για να καταλάβει συνολική έκταση πέντε εκταρίων, µέσα σε ροδακινιές και άλλα παραγωγικά δέντρα. Πολύ προχωρηµένο! Άντε να δούµε! 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία