BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Παίζεται η αναδιανεμητική

Μπήκε ο Οκτώβριος, ο πρώτος µήνας της σεζόν µε µεγάλο πακέτο πληρωµών για τον αγροτικό κόσµο, που περιµένει την προκαταβολή του τσεκ.

της_πιατσας_10_2_2

6
0

Κάθε χρόνο όλο και µειώνονται τα χρήµατα και όλο και αυξάνονται τα λάθη και οι εκκρεµότητες! Τι θα γίνει φέτος; Για την ώρα άγνωστο. Σίγουρα λιγότερα χρήµατα, παίζεται ακόµα η αναδιανεµητική ή µάλλον δεν παίζει να µπει τώρα και µένει να οριστικοποιηθεί το πότε θα µπουν. Ο αγροτικός κόσµος πάντως, τα έχει ανάγκη και µάλσιτα κάθε χρονιά περισσότερη ανάγκη από την προηγούµενη!

Όσο περνάει ο καιρός τα πράγµατα δυσκολεύουν και µε τους πληµµυροπαθείς του Θεσσαλικού κάµπου. Οι άνθρωποι, πάντως, του συνεταιρισµού ΘΕΣΤΟ τα έβαλαν κάτω και προτείνουν η εκτίµηση των ζηµιών να γίνει σε συνάρτηση µε το αυξηµένο κόστος παραγωγής και την αύξηση της τρέχουσας αγοραστικής τιµής του αγροτικού προϊόντος, που συνδέονται άµεσα µε τον πληθωρισµό και την επισιτιστική κρίση των δύο τελευταίων ετών. Και σωστά τα λένε.

Τα αγροτεµάχια που εξακολουθούν να είναι καλυµµένα µε νερό, εν τω µεταξύ, θα πρέπει να ενταχθούν σε ειδικό µέτρο, που θα προβλέπει την αποζηµίωση των παραγωγών, ενώ για τα αγροτεµάχια που φέρνουν διαβρώσεις και φερτά υλικά λόγω διάνοιξης και υπερχείλισης ρεµάτων, η αποκατάσταση θα πρέπει να ανατεθεί στην Περιφέρεια σε συνεργασία µε τις εκάστοτε τοπικές κοινότητες. Για να δούµε τι θα υλοποιηθεί από όλα αυτά και πότε, αναρωτιούνται οι αγρότες.

∆ύσκολο είναι – είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας - να οριστεί πλαφόν στην τιµή του ελαιολάδου και αεξήγησε ότι «αν ορίζαµε την τιµή του ελαιολάδου στον ελαιοπαραγωγό στα 4 ευρώ, τότε θα ερχόταν οι Ισπανοί και θα αγόραζαν µαζικά µε αποτέλεσµα να σηµειωνόταν έλλειψη στην αγορά». Πάντως, ενηµέρωσε ότι έχουν σταλεί επιστολές σε όλες τις µεγάλες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και «απείλησε» ότι «αν διαπιστωθεί ότι κάποια ή κάποιες βγάζουν περισσότερο κέρδος το 2023 από το 2021 θα επιβληθούν πολύ αυστηρά πρόστιµα».

Άρχισαν, πάντως, ήδη τα παρατράγουδα. Στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Ελαιουργίας στον Πολύγυρο έκαναν «φτερά» από τους χώρους που στεγάζει το απόθεµα ελαιολάδου των µελών του σχεδόν 37 τόνοι ελαιόλαδου. Τα 200 µέλη του Συνεταιρισµού δεν πίστευαν στα µάτια τους όταν αντίκρυσαν άδειους τους πάτους των βαρελιών που φυλάσσουν οι παραγωγοί το λάδι τους. Αν υπολογιστεί η τιµή του ελαιόλαδου, τότε βγαίνει ότι η ζηµιά ξεπερνά τις 370.000 ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία