BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Αγρόν ηγόρασε

Το ότι η πληρωµή των άµεσων ενισχύσεων του έτους 2023 πριν το Πάσχα δεν πήγε καθόλου καλά, το καταλάβαµε όλοι. Μόνο που τώρα τα νούµερα αποκαλύπτουν και το µέγεθος της αποτυχίας. Έγγραφο για την πορεία υλοποίησης της ΚΑΠ που θα συζητηθεί την ερχόµενη Πέµπτη 30 Μαΐου, κατά τη διάρκεια Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου, τα λέει ξεκάθαρα: λείπουν 163 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των αγροτών.

967-ths-piatsas

289
0
Οι αρµόδιοι των πληρωµών συνεχίζουν να «αγοράζουν αγρόν». Ανακοινώσεις για συµπληρωµατικές πιστώσεις και χρονοδιαγράµµατα αποφεύγονται συστηµατικά και οι περισσότερες ανακοινώσεις αφορούν απλές εκκρεµότητες για τη Θεσσαλία και για τον ΕΛΓΑ. Τα χοντρά όµως είναι άλλα. Χρωστούµενα 54 εκατ. ευρώ από τις συνδεδεµένες, 64 εκατ. ευρώ από τη Βασική, 33,3 εκατ. ευρώ από τα eco-schemes και άλλα 9 εκατ. ευρώ από την αναδιανεµητική ενίσχυση. Τι θα γίνει µε αυτά; Θα φτάσει Ιούλιος;

Βρέθηκαν περίπου 1.000 περιπτώσεις µε υψηλά ποσοστά ζώων στη βιολογική κτηνοτροφία και ήδη από τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει υπάρχουν τέσσερις προφυλακίσεις, αποκάλυψε πριν λίγες µέρες ο υπουργός της πλατείας. «∆εν θα κάνουµε πίσω γιατί έχουµε δεσµευθεί στους Έλληνες κτηνοτρόφους και γεωργούς ότι οι ενισχύσεις δίνονται σε αυτούς που πραγµατικά τις δικαιούνται», τόνισε, κάνοντας λόγο για εγκληµατική οµάδα. Υπάρχουν όµως κι άλλα εγκλήµατα, µε τα οποία δεν ασχολούνται….

Οι επαγγελµατίες γεωπόνοι της ΠΟΣΕΓ ζητούν να κατέβει από τα 55 µόρια η βάση για τους Νέους Αγρότες. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι υποψήφιοι της φυτικής παραγωγής για να τα φτάσουν αυτά τα µόρια θα πρέπει να προχωρήσουν σε µεγάλες δαπάνες χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο όφελος µελλοντικά. Αντίθετα, λένε, όταν θα χρειαστεί να απενταχθούν, γιατί δεν θα είναι βιώσιµοι, το πολιτικό κόστος θα είναι µεγαλύτερο. Και δίκιο έχουν!

Μια πολιτική απόφαση καλούν τον υπουργό να λάβει οι παραγωγοί βαµβακιού των Φαρσάλων, ζητώντας τη στήριξη όσων προχώρησαν σε επανασπορά. Οι αγρότες µέλη του Συνεταιρισµού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» καλλιεργούν στην περιοχή περίπου 4.000 στρέµµατα µε βαµβάκι, από τα οποία στο 60 έως 70% χρειάστηκε να γίνει επανασπορά. Το ήξεραν ότι υπάρχει σηµαντική επιβάρυνση του εδάφους λόγω Daniel και Elias και περίµεναν την επανασπορά. Όπως ξέρουν και ότι ο ΕΛΓΑ αποζηµιώνει επανασπορές µόνο µετά τις 16 Μαΐου. Ζητούν, λοιπόν, µια πολιτική απόφαση, έστω κατ’ εξαίρεση….



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία