BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Θα έχουν βγει τα φραγκόσυκα

Το απέρριψαν, σου λέει δυο φορές από την ΕΕ το πρόγραµµα χρηµατοδότησης για την απώλειας εισοδήµατος σε όσους αγρότες στις παρακάρλιες περιοχές δεν µπορέσουν να καλλιεργήσουν το 2023-2024 και το 2024-2025, αλλά ωσονούπω έρχονται τελικά τα λεφτά. Πρόκειται για περίπου 118.000 στρέµµατα στην περιοχή γύρω από τη λίµνη Κάρλα, όπου η υποβάθµιση του εδάφους και η αδυναµία πρόσβασης οδήγησε πολλούς αγρότες να µη σπείρουν φέτος. Άσε που θεωρείται βέβαιο ότι ούτε του χρόνου θα µπορέσουν να καλλιεργήσουν, αφού το έδαφος έχει υποστεί σοκ.

968-ths-piatsas

337
0

Για το 2024, για τη χώρα µας αντιστοιχεί ποσό 43,1 εκατ. ευρώ, µε χρήµατα από το Γεωργικό Αποθεµατικό. Οι αποζηµιώσεις θα είναι της τάξης των 160 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες και στα 1.300 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις. Ποσά δηλαδή που αντιστοιχούν για 2 χρόνια στους δικαιούχους αγρότες. Τώρα η πίστωση, έχει προγραµµατιστεί µέχρι τέλος του µήνα. Λες;

Σχισίµατα, λένε οι παραγωγοί, παρουσιάζουν οι καρποί των κερασιών στην Πέλλα, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, του κρύου και της υγρασίας από τις αρχές Απριλίου και µέχρι πρόσφατα, κατά την περίοδο που συγκοµιδής, µε αποτέλεσµα να µην είναι εµπορεύσιµοι. Εν τω µεταξύ οι καλλιεργητές χάνουν εισόδηµα, γιατί ως γνωστόν οι τιµές στα πρώιµα και τα µεσοπρώιµα κεράσια µπορεί να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα.

Το ζητούµενο, σύµφωνα µε τη βουλευτή Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, είναι να ολοκληρωθούν άµεσα από τον ΕΛΓΑ οι εξατοµικευµένες εκτιµήσεις ώστε να καταβληθούν το δυνατόν συντοµότερο οι αποζηµιώσεις στους πληγέντες. Και για να γίνει αυτό, λέει η βουλευτής, θα πρέπει πρώτα να ενισχυθεί άµεσα το υποκατάστηµα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, το οποίο είναι υποστελεχωµένο, µε προσλήψεις γεωπόνων εκτιµητών. Μέχρι να γίνει αυτό….. θα έχουν βγει τα φραγκόσυκα!

Για φρούτα λέγοντας, από τον Incofruit – Hellas εκφράζουν τεράστια έκπληξη και δυσαρέσκεια. Είµαστε, σου λέει, στις αρχές της συγκοµιδής καλοκαιρινών οπωροκηπευτικών και έχουµε αύξηση της εισαγωγής καρπουζιών από Ιράν και Ισπανία, καθώς και πεπονιών από Αίγυπτο, Ιράν και Ολλανδία. Αυξηµένες και οι εισαγωγές ντοµάτας από την Τουρκία, ενώ οι εξαγωγές ελληνικής ντοµάτας παρουσιάζουν µείωση φέτος από την αρχή του χρόνου. Κρίµα, τι άλλο;

Αυξηµένη κατά 4%, εν τω µεταξύ, αναµένεται η ευρωπαϊκή παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και συµπύρηνων ροδάκινων, σύµφωνα µε τη Medfel από το Perpginan της Γαλλίας. Αυξηµένη, σου λέει, κατά 8% από πέρυσι και η ελληνική παραγωγή. Το θέµα όµως είναι ότι πρόσφατα η εξάπλωση µιας µυστηριώδους ασθένειας στις ροδακινιές πλήττει πάνω από 5.000 στρέµµατα στην Πέλλα! Καλά θα πάει κι αυτό! 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία