Λεφτά, λέγοντας, το εγχώριο εµπόριο συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει σε ανακοίνωση τιµών παραγωγού. Ενδεικτική η περίπτωση στο σκληρό σιτάρι. Κι ενώ σταµάτησε το πτωτικό σερί στα αγροτικά εµπορεύµατα και τα θεµελιώδη δείχνουν άνετα τα 30 λεπτά το κιλό για το σκληρό, οι έµποροι «παίζουν» µε ανοιχτές τιµές και σε κάποιες περιπτώσεις µε προκαταβολή και δέσµευση για κλείσιµο τιµής το Σεπτέµβριο.
Το ίδιο και στο βιοµηχανικό βερίκοκο. Σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Μακεδονία, όπου και οι βασικότεροι «πυρήνες» της καλλιέργειας, η συλλογή των Μπεµπέκου έχει προχωρήσει σε αρκούντος, ωστόσο οι παραδόσεις του προϊόντος στα εργοστάσια επεξεργασίας, εξακολουθούν και γίνονται στα «τυφλά», δοκιµάζοντας την υποµονή και τα νεύρα των παραγωγών, καθώς δεν ξέρουν τί αξία έχει η παραγωγή τους…..
Αναστατωµένοι παραµένουν οι καλλιεργητές ροδάκινων της Πέλλας, όσο δεν βρίσκονται λύσεις στο τεράστιο θέµα που έχει προκύψει και χαλάει τη σοδειά τους. Το Μπενάκειο έκανε αναλύσεις και στα δέντρα που παρουσίαζαν τα συµπτώµατα παραµόρφωσης των καρπών, βρήκε παρουσία πολλών (µάλιστα πάνω από πέντε) γνωστών ιών, σε διάφορους συνδυασµούς. Τα αποτελέσµατα όµως, σου λέει, δεν επαρκούν για την εξαγωγή σαφών συµπερασµάτων για την αιτιολογία της νέας ασθένειας παραµόρφωσης των ροδάκινων.
Από την άλλη, ο υπουργός της πλατείας ξεκαθάρισε ότι δεν εντοπίζονται άλλοι βιολογικοί παράγοντες, όπως φυτοπλάσµατα ή εντοµολογικοί εχθροί στα συµπτωµατικά δείγµατα, οπότε δεν φταίνε µόνο οι ιολογικές µολύνσεις, αλλά και η επίδραση των κλιµατικών συνθηκών στην περιοχή, όπως δηλαδή οι ήπιοι χειµώνες τα τελευταία χρόνια. Έτσι εξηγούνται όλα, λοιπόν!