BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Πιστώσεις τσίμα-τσίμα

Κάτι οι έλεγχοι των κοινοτικών στον Οργανισµό Πληρωµών, κάτι ο ανασχηµατισµός, κάτι οι ζέστες, οι πληρωµές φαίνεται να πηγαίνουν για τέλος του µήνα. Όχι, βέβαια, ότι δεν το περίµενε ο αγροτικός κόσµος. Άλλωστε κάθε χρόνο το ίδιο γίνεται. Πιστώσεις στο τσίµα τσίµα, ίσα για να µην γραφτεί κανένας καταλογισµός από τις Βρυξέλλες και βρεθούµε να χρωστάµε κι άλλα…….

970-ths-piatsas

467
1

Λεφτά, λέγοντας, το εγχώριο εµπόριο συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει σε ανακοίνωση τιµών παραγωγού. Ενδεικτική η περίπτωση στο σκληρό σιτάρι. Κι ενώ σταµάτησε το πτωτικό σερί στα αγροτικά εµπορεύµατα και τα θεµελιώδη δείχνουν άνετα τα 30 λεπτά το κιλό για το σκληρό, οι έµποροι «παίζουν» µε ανοιχτές τιµές και σε κάποιες περιπτώσεις µε προκαταβολή και δέσµευση για κλείσιµο τιµής το Σεπτέµβριο.

Το ίδιο και στο βιοµηχανικό βερίκοκο. Σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Μακεδονία, όπου και οι βασικότεροι «πυρήνες» της καλλιέργειας, η συλλογή των Μπεµπέκου έχει προχωρήσει σε αρκούντος, ωστόσο οι παραδόσεις του προϊόντος στα εργοστάσια επεξεργασίας, εξακολουθούν και γίνονται στα «τυφλά», δοκιµάζοντας την υποµονή και τα νεύρα των παραγωγών, καθώς δεν ξέρουν τί αξία έχει η παραγωγή τους…..

Αναστατωµένοι παραµένουν οι καλλιεργητές ροδάκινων της Πέλλας, όσο δεν βρίσκονται λύσεις στο τεράστιο θέµα που έχει προκύψει και χαλάει τη σοδειά τους. Το Μπενάκειο έκανε αναλύσεις και στα δέντρα που παρουσίαζαν τα συµπτώµατα παραµόρφωσης των καρπών, βρήκε παρουσία πολλών (µάλιστα πάνω από πέντε) γνωστών ιών, σε διάφορους συνδυασµούς. Τα αποτελέσµατα όµως, σου λέει, δεν επαρκούν για την εξαγωγή σαφών συµπερασµάτων για την αιτιολογία της νέας ασθένειας παραµόρφωσης των ροδάκινων.

Από την άλλη, ο υπουργός της πλατείας ξεκαθάρισε ότι δεν εντοπίζονται άλλοι βιολογικοί παράγοντες, όπως φυτοπλάσµατα ή εντοµολογικοί εχθροί στα συµπτωµατικά δείγµατα, οπότε δεν φταίνε µόνο οι ιολογικές µολύνσεις, αλλά και η επίδραση των κλιµατικών συνθηκών στην περιοχή, όπως δηλαδή οι ήπιοι χειµώνες τα τελευταία χρόνια. Έτσι εξηγούνται όλα, λοιπόν!


Στην Τουρκία, πάντως, κάνουν ό,τι µπορούν να στηρίξουν τα του οίκου τους. Το Υπουργείο Γεωργίας και ∆ασών της χώρας αποφάσισε να επιβάλει προσωρινούς περιορισµούς στις εισαγωγές σιταριού από τις 21 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου, για να στηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς. Άλλωστε, σου λέει, ο Τουρκικός Οργανισµός Σιτηρών (TMO) έχει καταφέρει να δηµιουργήσει σηµαντικά αποθέµατα άνω των 9 εκατ. τόνων. Άρα αφενός δεν έχει ανάγκη να αγοράσει και αφετέρου –αν χρειαστεί- θα µπορεί να ρίξει και στην αγορά αυτές τις ποσότητες. Όλο αυτό βέβαια, θα αλλάξει και την κατάσταση στην αγορά. Καλά θα πάει κι αυτό

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία