BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Τα δύσκολα της ενιαίας

Σφίγγουν τα χρονικά περιθώρια για την εξόφληση των εκκρεµοτήτων της περσινής χρονιάς σε ενιαία και προγράµµατα. Εξού και οι αποφάσεις που δηµοσιεύονται σωρηδόν στη ∆ιαύγεια. Ως πριν λίγες µέρες δεν έβρισκες καµιά σοβαρή απόφαση να έχει αναρτηθεί…. Τώρα, χαµός! Πρώτα πρώτα, βέβαια, για να µην νοµίζουµε, βγήκαν τα εύκολα, δηλαδή τα Βιολογικά και µάλιστα µε συνολικό ποσό περίπου 86 εκατ. ευρώ. Όσο για τα δύσκολα της ενιαίας, σιγήν ιχθύος!

972-ths-piatsas

53
0

Κοντά σε αυτά, βγήκε κι άλλη απόφαση για 3,3 εκατ. ευρώ για τις δασώσεις. Έκαναν δυο χρόνια βέβαια, να τα λέµε αυτά, αλλά είπε η διοίκηση του Οργανισµού Πληρωµών ότι µέχρι  τέλος Ιουνίου θα πληρωθούν σταδιακά σε 700 περίπου Λαρισαίους δικαιούχους - αγρότες τα ποσά για το 2022 και να τώρα ήθελαν να αποδείξουν ότι έγινε! Θα ακολουθήσει η πληρωµή για το έτος 2023, αλλά να ξέρουν οι αγρότες – όπως ειπώθηκε αρµοδίως – ότι η καθυστέρηση στις πληρωµές οφειλόταν σε προβλήµατα στο πληροφοριακό πρόγραµµα του Οργανισµού.

Όχι ότι η Agrenda δεν τα έχει πει! Αλλά και η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, ωραία τα συνοψίζει! Σου λέει, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση λόγω σοβαρών παρατυπιών στην καταβολή των ενισχύσεων προς αγρότες και κτηνοτρόφους, παραµένουν σε εκκρεµότητα πληρωµές του 2023 µέχρι το τέλος Ιουνίου, δεν έχει ξεκινήσει (για πρώτη φορά τέτοια εποχή) η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, ενώ έχει ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα καταλογισµός 280 εκατ. ευρώ για προηγούµενες χρήσεις 2020, 2021 και 2022.

Από την πλευρά του υπουργείου της πλατείας, ο υφυπουργός Σταµενίτης, λέει η Τζάκρη, προσπαθεί να υποβαθµίσει τη σηµασία της κατάστασης, λέγοντας ότι «όλα βαίνουν καλώς», ενώ υπογραµµίζει ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι υπό επιτήρηση και ότι όλα αυτά που συµβαίνουν στον Οργανισµό αφορούν µια συνήθη διαδικασία διαλόγου µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Έτσι!

Άµα το πάρεις αψήφιστα, λένε οι αγρότες, δεν ξέρεις πόσο κακό θα σε βρει µε την καστανή ρυτίδωση σε ντοµάτες και πιπεριές. Πάντως, στην Ιεράπετρα, οι καλλιεργητές διαπιστώνουν αδυναµία επίσηµης καταγραφής των δειγµάτων που έχουν εµφανιστεί, µε αποτέλεσµα να µην έχουν συνολική εικόνα για την εξέλιξη της ασθένειας. Οι παραγωγοί καλούνται να ενηµερώνουν έγκαιρα της αρµόδιες υπηρεσίες. Άντε να δούµε πώς θα πάει κι αυτό!

Μέσα στον Αύγουστο εκτιµά ο ΕΦΚΑ ότι θα εκδοθούν οι πρώτες αποφάσεις για τη σύνταξη αγροτών που έχουν οφειλές έως 10.000 ευρώ. Ήδη τρέχει η εφαρµογή για τον έλεγχο των απαιτούµενων ασφαλιστικών προϋποθέσεων και όταν και οι τράπεζες είναι έτοιµες για τον έλεγχο των καταθέσεων θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Μπράβο µας!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία