BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ο ΕΛΓΑ μας μάρανε

Όλα τα είχαµε, αύξησε και ο ΕΛΓΑ σχεδόν καθολικά σε όλες τις καλλιέργειες τα ασφάλιστρα για το 2024, µε εξαιρέσεις σε µια πρώτη ανάγνωση µηλοειδή, ακτινίδια και ακρόδρυα. Τεράστιες οι αυξήσεις στο σταφύλι οινοποίησης που ξεπερνούν το 60%, στο σκληρό σιτάρι το 31%, στην ελιά το 15% και στο βαµβάκι το 13%. Τσουρουφλάνε τα νούµερα αυτά καλοκαιριάτικα! Το δύσκολο όµως θα είναι πιο µετά, στο…. ταµείο!

977-ths-piatsas

592
0

Τραβάει ακόµα το θέµα µε την ασθένεια της παραµόρφωσης των καρπών σε ροδάκινα και νεκταρίνια. Οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβληµα καλούνται να προχωρήσουν άµεσα στη δήλωσή του µέσω του ΚΥ∆ στο οποίο έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣ∆Ε και µάλιστα πριν από τη λήξη της συγκοµιδής κάθε ποικιλίας, µε τη ∆ιεπαγγελµατική να τους ενηµερώνει ότι οι έλεγχοι των αγροκτηµάτων θα ξεκινήσουν µετά τις 20 Αυγούστου. Άιντε να δούµε πως θα πάει αυτό! 

Ροδάκινα λέγοντας, κατώτατη εγγυηµένη τιµή για το βιοµηχανικό στα 50 λεπτά, µε την όποια απόκλιση από αυτή να αναπληρωθεί µε ευθύνη της κυβέρνησης, ζητάει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Μιλάνε για «στηµένο παιχνίδι, µε τους µεταποιητές να θέλουν τσάµπα την παραγωγή» και τονίζουν ότι «το µόνο που τους ενδιαφέρει είναι η λύση της κάθε «παρέας», τα διάφορα «στέκια» που λειτουργούν µε το «αζηµίωτο» και οι µεταξύ τους φαγωµάρες». 

Το θέµα της πανώλης των µικρών µηρυκαστικών είναι τεράστιο. Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο να καταστρέφεται. Λόγια δεν χωράνε, πράξεις περιµένουν. Ο υπουργός τους είπε ότι πρώτα πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο για να εκτιµηθεί το µέγεθος της ζηµιάς στην κτηνοτροφία ώστε να υπάρξει η ανάλογη βοήθεια στους παραγωγούς. ∆ιαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες και ότι θα κάνει όπως έκανε σε όλες τις αντίστοιχες κρίσεις, θα τους στηρίξει, θα τους ενισχύσει. Αχ, αυτό φοβούνται κάποιοι!

Και µέσα σ’ αυτά, η καλύτερη ατάκα δια στόµατος υπουργού της πλατείας: «Η αρµόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού ήλεγξε την περασµένη Τετάρτη τον τρόπο εφαρµογής του Ευρωπαϊκού Κανονισµού στη Θεσσαλία, την Παρασκευή παρουσίασε τον τρόπο εφαρµογής του Κανονισµού 687/2020 από τη χώρα µας, ως πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη». Αυτά είναι!

Την ίδια ώρα, η γαλλική εταιρεία τροφίµων Gourmey υπέβαλε αίτηση για πρόσβαση στην ΕΕ για κρέας που καλλιεργείται ή «καλλιεργείται στο εργαστήριο». Αφορά ένα προϊόν πάπιας µε βάση κύτταρα, που θα χρησιµοποιηθεί για φουά γκρα. Σηµειωτέον η παραγωγή του έχει απαγορευτεί σε δώδεκα χώρες της ΕΕ. «Βλέπουµε αυτό το προϊόν ως φόρο τιµής σε µια εµβληµατική λιχουδιά της γαστρονοµίας µας» είπε ο διευθύνων σύµβουλος της Gourmey στο Politico
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία