BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Με 3 παγούρια πετρέλαιο

Έχουν µπλέξει τα µπούτια τους εκεί στον Οργανισµό Πληρωµών. ∆εν ξέρουν τι να γίνουν και ως φαίνεται τα πράγµατα κινούνται µε εξαιρετικά αργό ρυθµό. Μόνο µια ανακοίνωση προς ώρας για συµπληρωµατικές δηλώσεις σε 11 συνδεδεµένες ενισχύσεις για τα περιβόητα 54 εκατ. ευρώ που έχουν ξεµείνει απλήρωτα. Κι αυτό είναι σίγουρα το µόνο εύκολο κοµµάτι από τις εκκρεµότητες της περσινής χρονιάς. Για τα υπόλοιπα περί ενιαίας, ακόµα τίποτα!

982-ths-piatsas

109
0

Στην τελική ευθεία η µονιµοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, µε το νοµοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται για ένα µέτρο, που θα ισχύσει στο διηνεκές από το 2025, µε κόστος στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. «Ρε µην είστε τόσο µπρούκληδες! Στις 600.000 δηλώσεις ΟΣ∆Ε είναι 170 ευρώ για κάθε παραγωγό! Μας σώσατε µε 3 παγούρια πετρέλαιο», λέει σχετιό σχόλιο φίλου αγρότη!

Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα! Σε 5.094 χωράφια και σχεδόν 25.000 στρέµµατα εντοπίστηκαν οι παραµορφωµένοι καρποί ροδάκινων και νεκταρινιών, ενώ αφορά 1.762 παραγωγούς, µε επίκεντρο την Πέλλα, όπου βρίσκεται το 80% των προσβολών. Ακολουθούν Ηµαθία, Λάρισα, Πιερία και Κιλκίς. Το ζήτηµα είναι να βρεθούν κονδύλια να τρέξει πρόγραµµα αναδιάρθρωσης για τους πληγέντες, αλλά και να δοθούν αποζηµιώσεις. Άντε να δούµε πως θα πάει κι αυτό.

Η µουµιοποίηση των αµυγδάλων δεν καλύπτεται από τον κανονισµό του ΕΛΓΑ, που σηµαίνει ότι δεν αποζηµιώνονται οι παραγωγοί, αλλά αυτό το ξέρουν ήδη. Γι΄αυτό και µε την αναµόρφωση του Κανονισµού του φορέα ζητούν να προβλεφθούν ζηµιές οι οποίες είτε πρωτοεµφανίζονται είτε επιτείνονται λόγω κλιµατολογικών συνθηκών. Και εννοείται ότι ακόµα περιµένουν…..

Το καλύτερο, πάντως, είναι η απάντηση Τσιάρα επ’ αυτού, που τους υπενθυµίζει ότι στις τοµεακές παρεµβάσεις των οπωροκηπευτικών της ΚΑΠ 2023-2027 περιλαµβάνονται υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιµων µεθόδων παραγωγής και ανάπτυξής τους. Αυτές αφορούν και την ανθεκτικότητα έναντι των επιβλαβών οργανισµών, στην οποία θα µπορούσε να ενταχθεί το πρόβληµα της µουµιοποίησης των αµυγδάλων. Να τη η λύση!

Καλύψη διπλάσιας έκτασης, µε µπάτζετ σχεδόν τετραπλάσιο φέρνει για φέτος το πρόγραµµα αντιχαλαζικής προστασίας µε εναέρια µέσα, η προκήρυξη του οποίου τέθηκε σε διαβούλευση. Αυτό είναι η καλή είδηση, αφού επεκτείνεται το πρόγραµµα και σε δενδρώδεις Μαγνησίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Καβάλας, Ροδόπης και Ξάνθης. Βέβαια, εκτοξεύεται το κόστος. Επίσης, πρέπει να µην κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισµός και να υπάρξει και ενδιαφέρον από εταιρείες πέραν της 3∆ Α.Ε., που κάθε χρόνο παίρνει το πρόγραµµα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία