Η ξηρασία δεν πλήττει µόνο τη χώρα µας, απλά άλλες χώρες έχουν στρατηγική. Στην Τυνησία, ας πούµε, που βρίσκεται δίπλα στην έρηµο Σαχάρα, το υπουργείο Γεωργίας της χώρας προωθεί µε προγράµµατα τις αρδευόµενες ελαιοκαλλιέργειες, που µπορούν να προσφέρουν σταθερή παραγωγή, µε όποιες κλιµατικές συνθήκες, οι οποίες έφτασαν από 400.000 στρέµµατα στο 1 εκατ. στρέµµατα, που παράγουν 80.000 µε 100.000 τόνους ελαιολάδου κάθε χρόνο. Αυτά είναι!
Με το που µπήκε ο µήνας άρχισε ο καιρός τα δικά του τερτίπια. ∆εν έφταναν στους αγρότες οι καύσωνες και η παρατεταµένη ξηρασία του καλοκαιριού, τώρα ήρθαν τα χαλάζια. Ζηµιές έγιναν ήδη σε αµπέλια, καρύδια, βαµβάκι, µηδική και δενδρώδεις σε Λάρισα και Καρδίτσα, σε µήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια και λωτούς στο Βελβεντό, αλλά και σε ελιές σε Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Μεσσηνία. Κλιµάκια του ΕΛΓΑ κάνουν ελέγχους, αλλά έχει πολλή δουλειά και κατά τα γνωστά τραβάει πολύ µέχρι τις αποζηµιώσεις!
Στο ∆ήµο Αµφίπολης οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια ασχολούνται µε την εναλλακτική καλλιέργεια της λεβάντας. Και ενώ αυτό στην αρχή πήγε καλά, φέτος η παρατεταµένη ανοµβρία δεν επέτρεψε στους καλλιεργητές να µπουν να συγκοµίσουν. Επιπλέον, ο κανονισµός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ξηρασία και γι’ αυτό τώρα οι ίδιοι ζητούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της λεβάντας σε πρόγραµµα Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων. Βέβαια, ξέρουν ότι τις αποζηµιώσεις αυτές µπορεί να τις λάβουν και σε τρία χρόνια….
Χειρότερα δεν γίνεται για την πατάτα Νάξου, που φέτος αντιµετωπίσει µία µείωση παραγωγής της τάξης του 70%, η οποία από 6.000 τόνους σε ετήσια βάση φτάνει µόλις τους 1.800 τόνους. Αιτία, όπως οι ίδιοι λένε, η ανοµβρία και η λειψυδρία, που έχουν γίνει εφιάλτης για τους 300 καλλιεργητές της. Αίτηµά τους, να προχωρήσουν αυτά τα «ρηµάδια» τα έργα για να γίνεται η άρδευση! Άντε να δούµε που θα πάει και αυτό!
Κάτι για βάση δεδοµένων στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία µε τα βοσκοτόπια που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λέει η απόφαση των επιτελών της Βάθη, που πήρε ΦΕΚ. ∆ασαρχεία και ∆ΑΟΚ θα είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τα οποία εν τω µεταξύ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του έτους και προκειµένου να γλιτώσουµε πρόστιµο 400 εκατ. ευρώ. Άραγε θα βοηθήσει η βάση;