Άνοιξαν αισίως – λέµε τώρα – και οι µεταβιβάσεις δικαιωµάτων. Αιτήσεις γίνονται µέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Μετά, όµως, κατά το σύνηθες, το σύστηµα κλείνει για δέκα ηµέρες για να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. Αυτό σηµαίνει ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν οι µεταβιβάσεις µε την προκαταβολή του τσεκ. Εκτός πια αν πάει τόσο πίσω η προκαταβολή και τις προλάβουν. Ποιο είναι χειρότερο, κανείς δεν ξέρει!
Πολύ δύσκολα τα πράγµατα για τον Αττικό αµπελώνα, που έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία. Οι ξηρικοί αµπελώνες σηµείωσαν, λένε οι παραγωγοί της περιοχής, µείωση σοδειάς από 50 έως 55% σε σχέση µε πέρυσι, που ήταν ούτως ή άλλως µικρότερη η σοδειά. ∆ηλαδή σε σύγκριση µε µια κανονική χρονιά, η µείωση της παραγωγής ξεπερνά το 65% φέτος. Επιπλέον, διαφαίνεται και απώλεια φυτικού κεφαλαίου λόγω της λειψυδρίας και των αυξηµένων θερµοκρασιών. Μιλάνε δηλαδή για οριστική καταστροφή των αµπελιών κατά 10 - 15%.
Αδύνατο µοιάζει -ως φάινεται- φέτος να πιάσουν οι καλλιεργητές καλαµποκιού στην Ανατολική Μακεδονία την ελάχιστη απόδοση των 900 κιλών ανά στρέµµα, προκειµένου να µη χάσουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση. Ο λόγος, οι έντονες ξηροθερµικές συνθήκες και η εξάντληση των υπόγειων υδάτων. Επ’ αυτού, το παράρτηµα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. της Ανατολικής Μακεδονίας ζητά να µην ισχύσουν φέτος οι προϋποθέσεις για τη λήψη της συνδεδεµένης στη ∆ράµα, την Καβάλα και τις Σέρρες. Επιπλέον, αν γίνεται, ζητά και αποζηµιώσεις για τους παραγωγούς λόγω απώλειας σοδειάς.
Πριν λίγες µέρες, στη ∆ιυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των µέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τοµέα, ο υπουργός της πλατείας µίλησε για σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δηµόσιων γαιών που ανήκουν στο ΥπΑΑΤ, µε στόχο την αξιοποίηση των εν λόγω εκτάσεων για την αύξηση της παραγωγής, µε την προϋπόθεση ότι θα γίνουν επενδύσεις. Βέβαια, κάπου στο τέλος, κάπως ψιθυριστά είπε «το µέτρο αυτό όσον αφορά τη διαδικασία θέλει ακόµα µια επεξεργασία». Μια ανακοίνωση δηλαδή και βλέπουµε!