BACK TO
TOP
Τρίμματα

∆ύο φράγκα ένα σηµίτι, πέντε φράγκα ο χαλβάς

«Όταν υπάρχουν καταστροφικές πυρκαγιές και χάνονται σπίτια και περιουσίες… κάθε διαγωνισµός οργανισµού ή υπουργείου θα πρέπει να διακρίνεται από κρυστάλλινη διαύγεια!». σ.σ. Κι αυτό γιατί τα έργα πρέπει να τα παίρνει ο καµπούρης! Τον υπόλοιπο καιρό, εννοείται, τα έργα πρέπει να τα παίρνει πάλι ο καµπούρης!

panagos01

2
0

  Ουδείς πιο αχάριστος

Στα 40 χρόνια της δηµοσιογραφικής µου καριέρας έχουν δει πολλά τα µάτια µου κι έχουν ακούσει πολλά τ’ αυτιά µου. Ο λόγος για παράσιτα που σιτίζονται από το δηµόσιο χρήµα. Τέτοια βουλιµία όµως για τα κρατικά λεφτά και τόση αχαριστία, ακόµα και τους ευεργέτες του (υπουργούς και προέδρους), σαν κι αυτή που δείχνει ο καµπούρης, πραγµατικά είναι κάτι που δεν έχει προηγούµενο.

 

  Πέρασε η µπογιά του

Το γεγονός ότι τελευταία χάνει την ψυχραιµία του, πάντως, κάτι δείχνει. Θέλετε γιατί, το… φτυάρι του πήρε πολύ νερό, θέλετε γιατί τα σκουπίδια που κρύβει κάτω από το χαλί τείνουν να θάψουν και τους σπόνσορές του, θέλετε γιατί η θάλασσα έχει γίνει γιαούρτι και η τεχνολογία που πουλούσε πάει για ανακύκλωση, θέλετε γιατί η µόνη λύση να σωθεί αυτό το κράτος είναι το open.gov.gr, το άστρο του σβήνει! Τα υπόλοιπα, µπορεί να τα δει και ο εισαγγελέας!

 

  Όπως Περεστρόικα

Είναι πολλά που θα πρέπει να γίνουν για να σωθεί η ελληνική γεωργία. Σε κάθε περίπτωση όµως, όσο λιγότερες είναι οι διαρροές και όσο καλύτερα και χωρίς τυµπανοκρουσίες µοιράζονται οι κοινοτικές επιδοτήσεις, τόσο µένει χώρος και χρόνος στους εµπλεκόµενους να σκεφτούν και τα πιο παραγωγικά. Ειδικά στην περίπτωση της αιγοπροβατοτροφίας, ο κλάδος έχει ανάγκη από µια πραγµατική και εκ βάθρων ανασυγκρότηση (περεστρόικα).

 

  Νέτα σκέτα

Είναι άλλο η ορεινή κτηνοτροφία και τα κοπάδια ελεύθερης βοσκής, στα οποία η χώρα καλείται να επενδύσει, και είναι άλλο οι µεγάλες-κλειστές µονάδες εντατικής παραγωγής στις οποίες ήδη γίνεται δουλειά αλλά χωρίς ξεκάθαρο πλάνο. Είναι τελείως διαφορετική η πρώτη ύλη που προσφέρουν τα δύο µοντέλα, θα πρέπει να είναι διαφορετικά τα προϊόντα στα οποία αξιοποιείται και, φυσικά, θα πρέπει να είναι άλλη η τιµή την οποία απολαµβάνουν οι παραγωγοί. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν ακόµα και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι τόσο το καλύτερο για όλους.

 

  Θέλει τρόπο

Για να µπουν όλα αυτά σε δρόµο είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς και να σταµατήσει η νοθεία. Τρόποι υπάρχουν για να γίνεται και να είναι αποτελεσµατικός ο έλεγχος υπάρχουν. Η τεχνολογία (ιχνηλασιµότητα) προσφέρει πλέον τεράστιες δυνατότητες επ’ αυτού και είναι ο µόνος τρόπος για να αλλάξουν πλήρως τα δεδοµένα σε όλο το φάσµα της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

 

  Όλοι για όλους

Να το πω ακόµα πιο απλά; Παλιότερα µπορεί να έφταιγε και η πρώτη ύλη. Σήµερα τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της αγροτικής παραγωγής είναι θαυµάσια. Αυτό που χρειάζεται είναι η κατάλληλη αξιοποίησή της στα επόµενα στάδια της αλυσίδας αξίας, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και η ταυτοποίησή της. Με το σηµερινό ανακάτεµα κερδίζουν πολλά οι λίγοι, µετρηµένοι στα δάχτυλα, µε την παραγωγή προϊόντων ταυτότητας µπορούν να κερδίζουν όλοι και πολύ περισσότερο η εθνική οικονοµία. Είναι καιρός να γίνει κι εδώ, το αυτονόητο!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία