Η τελευταία διετία ήταν µάλλον από τις καλύτερες, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις τιµές, που έχουν γνωρίσει οι παραγωγοί.
- Καίµε λίπος
ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ο φίλος µου, Γιάννης Βάγκος από τη Βοιωτία, «αυτά τα δύο χρόνια πήγαµε καλά, όµως το... λίπος καίγεται εύκολα». Και πράγµατι. Με τι ορίζοντα αγοράς προχωράει φέτος ένας καλλιεργητής τη σπορά στο σκληρό σιτάρι; Είναι η ερώτηση του ενός εκατοµµυρίου (που λένε).
- Μέχρι τ’ αλώνια
ΟΠΩΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ όλοι, µέσα στα αλώνια, το 2022, το σκληρό είχε 50 λεπτά το κιλό. Το καλοκαίρι που πέρασε, δηλαδη το 2023, ξεκίνησε από 25 λεπτά το κιλό για να φθάσει κάποια στιγµή µέχρι και 40 λεπτά το κιλό. Σήµερα, είµαστε στα 28 λεπτά. Μπορεί κάποιος να µας πει που θα βρίσκεται τον Ιούνιο του 2024; Και ποια είναι τελικά η τιµή, µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα, βάσει της οποίας αξίζει κανείς να καλλιεργεί;
- ΑργΟΣ∆Ε
ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, για παράδειγµα, το εκεί υπουργείο Γεωργίας (USDA) προβαίνει κάθε µήνα σε κάποιες αναλύσεις, οι οποίες δίνουν εικόνα τόσο της παρούσας κατάστασης όσο και των προοπτικών της αγοράς. Με βάση αυτές τις αναλύσεις, οι Αµερικανοί αγρότες αποφασίζουν τι θα σπείρουν και σε ποια έκταση. Στην Ελλάδα, τί ξέρουµε επ’ αυτού; Ακολουθούµε τις αναλύσεις του USDA; Γιατί το δικό µας ΟΣ∆Ε το υποβάλλουµε µετά τη συγκοµιδή. Ειδικά φέτος, µετά και την πώληση.
- Φανταχτερά
ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΑτα µικρά και µεγάλα funds που αποφάσισαν ξαφνικά και στην Ελλάδα να ασχοληθούν µε την «τεχνική υποστήριξη» της αγροτικής παραγωγής. Έρχονται να υποστηρίξουν τους υφιστάµενους αγρότες, έρχονται να διαλέξουν µε ποιους εξ αυτών θα συνεργασθούν ή έρχονται για να αναλάβουν τα ίδια όλη τη δουλειά, από την αρχή µέχρι το τέλος; Τι γνώµη έχει επ’ αυτού η κυβέρνηση;
- Όχι µόνο έργα
ΕΧΕΙ ΜΑΛΙΑΣΕΙ η γλώσσα µου να λέω (και να λέµε) ότι χρειάζεται, επιτέλους, ένας σχεδιασµός. Που επικεντρώνουµε ως χώρα την παραγωγή µας, πως την οριοθετούµε στις αντίστοιχες ζώνες, µε ποιο µοντέλο κινούµαστε, πως εξασφαλίζουµε την ανταγωνιστικότητα µε βάση τις συνθήκες των αγορών σε διεθνές επίπεδο. Το έχουµε ξαναπεί. Τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν τον περασµένο Σεπτέµβριο στη Θεσσαλία, δίνουν µια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για τον επαναπροσδιορισµό των προτεραιοτήτων. Όχι µόνο σε επίπεδο αρδευτικών έργων.
- Μαύρη Τουλίπα
ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΑΓΙΟΙ οι Ολλανδοί που ήρθαν να µας δώσουν τα φώτα τους, όµως το τι έργα θα γίνουν, έχει να κάνει µε το τι εµείς θέλουµε να κάνουµε. Αν για παράδειγµα, θέλουµε σε µια περιοχή, γιατί τα ζητάει η αγορά, ξερικά φασόλια και φακές, τότε δεν χρειαζόµαστε απαραίτητα σε ολόκληρο το θεσσαλικό κάµπο τα ίδια νερά. Ούτε, το ίδιο αρδευτικό δίκτυο.