Για να το πω µε απλά λόγια, αν το σύνολο των άµεσων ενισχύσεων είναι 1,5 δις ευρώ, φέτος οι αγρότες πληρώθηκαν κάτι λιγότερο από ένα δις, δηλαδή το 1/3 περίπου. Και έχουν λαµβάνειν περί τα 450 εκατ. ευρώ για οικοσχήµατα (eco-schemes), τα οποία όµως δεν αφορούν όλους τους αγρότες και άλλα 100 εκατ. ευρώ περίπου από περιπτώσεις υπό έλεγχο, τα οποία επίσης δεν αφορούν όλους τους αγρότες. Για τους περισσότερους ισχύει αυτό που λέµε… ότι πήρατε, πήρατε!
- Μουσικές καρέκλες
∆εν καταπίνεται εύκολα αυτή η εξέλιξη. Μακάρι να βγω ψεύτης, έχω όµως βαθιά την πεποίθηση ότι µε την εφαρµογή της ισχύουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αρχίζει ένα βίαιο ξεκαθάρισµα του ποιος µένει και ποιος φεύγει από τον τοµέα της γεωργίας. Η καινούργια χρονιά, βρίσκει την πλειοψηφία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων µε σηµαντικά χρεωστικά υπόλοιπα, µε υπολογισµούς για λιγότερες επιδοτήσεις, µε µικρότερα περιθώρια δανεισµού και µε προβλέψεις για χαµηλότερες τιµές στα κύρια αγροτικά προϊόντα. Αφήνω έξω τον µεγαλύτερο κίνδυνο για απώλειες παραγωγής, λόγω κλιµατικής αρρυθµίας και τα υψηλότερα κόστη για ασφάλιση παραγωγής, λόγω του νέου νοµοσχεδίου για τις εισφορές του ΕΛΓΑ.
- Στο γκρεµό
Απλοποιώντας ακόµα περισσότερο τα πράγµατα, αν τον τελευταίο χρόνο υποβλήθηκαν 600.000 δηλώσεις ΟΣ∆Ε, µπορούµε να κάνουµε µε ασφάλεια την υπόθεση ότι µετά βίας 100.000 εξ αυτών αφορούν βιώσιµες εκµεταλλεύσεις, µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα. Στην άλλη όχθη βρίσκονται περί τις 300.000 δηλώσεις, οι οποίες προέρχονται από εκµεταλλεύσεις που οδηγούνται µε µαθηµατική ακρίβεια σε οικονοµική κατάρρευση, εποµένως και σε αναπόφευκτη διακοπή λειτουργίας.
- Ο κακός λύκος
Κάπου ανάµεσα, σε µια γκρίζα θα έλεγα ζώνη, βρίσκονται περί τις 200.000 δηλώσεις, οι οποίες προέρχονται από εκµεταλλεύσεις που έχουν κάποια περιθώρια επιβίωσης µε πολλά εφόσον και κυρίως µε βάση την προοπτική της συγχώνευσης. Σε µια 5ετία από σήµερα πάντως, οι δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣ∆Ε) δεν θα είναι λιγότερες από τις µισές αυτών που υποβάλλονται σήµερα και πάλι, τα περιθώρια να µειωθούν περαιτέρω θα είναι πολύ σηµαντικά. Λένε ότι στις επιχειρήσεις, κερδισµένος είναι κι αυτός που ξέρει να χάνει. ∆ηλαδή να φεύγει από το παιχνίδι µε τη µικρότερη δυνατή ζηµιά. Καλό εποµένως το παραµύθι µε τον Σηµανδράκο, σε ρόλο, κάτι, σαν τον κακό τον λύκο, όµως, τ’ αρνιά βελάζουν!
- ΘΕΣγκαντώνια
Να θυµίσω εδώ ότι σήµερα οι αγρότες στην Ελλάδα, από πλευράς συλλογικής οργάνωσης, βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο µετά τον πόλεµο του ’40. ∆εν υπάρχει καµιά θεσµοθετηµένη τριτοβάθµια συνδικαλιστική οργάνωση και οι συνεταιρισµοί διακινούν το χαµηλότερο επίπεδο αγροτικής παραγωγής των τελευταίων δεκαετιών. Να αναφέρω µόνο ότι το πιο ενδιαφέρον νέο παράδειγµα οργάνωσης που είχε να παρουσιάσει την τελευταία 20ετία το συνεταιριστικό κίνηµα ήταν αυτό του ΘΕΣγάλα. Το οποίο, ως γνωστόν, πέρασε ολοκληρωτικά υπό ιδιωτικό έλεγχο και συγκεκριµένα υπό τον έλεγχο του επιχειρηµατικού οµίλου Γκαντώνια.