BACK TO
TOP
Τρίμματα

Τόσα δίνω, πόσα θες

Πριν σπεύσουν να ευχηθούν οι παραστάτες του Μαξίµου... του χρόνου πάλι, καλό είναι να µελετήσουν προσεκτικά τι κάνουν για τους αγρότες οι Γάλλοι.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_28

Γιάννης Πανάγος

8
0
  • Μια κουβέντα είναι δώσαµε

 «Εµείς δεν έχουµε να δώσουµε κάτι παραπάνω. Κατά συνέπεια νοµίζω ότι θα είναι µια κινητοποίηση, η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιµάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι µετά τα πράγµατα θα ξαναµπούν στο ρυθµό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εµείς θέλουµε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι µαζί µε τα ζώα τους». ∆ήλωση του πρωθυπουργού, ∆ευτέρα 19 Φεβρουαρίου, στην τηλεόραση του Star.

  • Ας αλλάξει την ατζέντα

Όσο η συζήτηση για το αγροτικό ζήτηµα γυρίζει γύρω από το πλαίσιο «…τόσα δίνω, πόσα θες», το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να βγει άκρη. Να δεχτώ ότι αυτό που λέγεται «κίνηµα των µπλόκων», αυτό ξέρει κι αυτό λέει! Η υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, που µελετάει τα οικονοµικά δεδοµένα, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και αντιλαµβάνεται την αδήριτη ανάγκη για ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, µε στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκµεταλλεύσεων, γιατί δεν ανοίγει µια διαφορετική ατζέντα;

  • Χρειάζεται και φαντασία

Μπορεί η διαιώνιση της µιζέριας να είναι εύκολη, το ζητούµενο όµως είναι ο επανασχεδιασµός της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε, κάποια στιγµή, οι Έλληνες αγρότες αλλά και η αγροτική οικονοµία στο σύνολό της να βγει µπροστά. Να υπάρχουν σταθερές δοµές, οι οποίες θα καθοδηγούν τους αγρότες (εδώ που φθάσαµε, κρατικές ή ιδιωτικές, ίσως να µην έχει και τόση σηµασία), να «τρέχουν» µε ταχύτητα τα αναπτυξιακά προγράµµατα και να αποδίδουν τα µέγιστα οι επενδύσεις, να επιστρέφει δίκαια η υπεραξία στους παραγωγούς, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επανεπενδύουν και να ενισχύουν τη θέση των εκµεταλλεύσεων. 

  • Κοινωνικό συµβόλαιο

Όσο οι αγρότες θέτουν τον όρο «επιβίωση» και η πολιτεία αντιλαµβάνεται την προσφορά της ως «ελεηµοσύνη», η στασιµότητα δίνει τη θέση της στην οπισθοδρόµηση. Όταν λέµε δοµές, εννοούµε την ανάγκη να υποστηρίζεται η δουλειά του γεωργού και του κτηνοτρόφου σε όλα τα επίπεδα. Να υπάρχει υπεύθυνη καθοδήγηση µε εµπεριστατωµένες µελέτες για κάθε προϊόν, να τρέχει µε συστηµατικό τρόπο η έρευνα για το πολλαπλασιαστικό υλικό (καταγραφή και ανάπτυξη ποικιλιών ή γενετική βελτίωση ζώων) και να είναι διαθέσιµα στους παραγωγούς όλα τα απαραίτητα στοιχεία προς διευκόλυνση των επιλογών τους.

  • Ουτοπία

Να υπάρχει έγκαιρη, διαρκής και συστηµατική ενηµέρωση για τα θέµατα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασµός για την προσαρµογή αυτής στα ελληνικά δεδοµένα, να µην υπάρχουν «σκουπίδια κάτω από το χαλί» στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, να τηρούνται µε ακρίβεια τα χρονοδιαγράµµατα των πληρωµών, να διευκολύνεται µε κάθε δόκιµο τρόπο ο σχεδιασµός του «χαρτοφυλακίου» κάθε αγροτικής εκµετάλλευσης για την επόµενη χρονιά.

  •  Κλειστό το µπλοκάκι

Να µπουν οι βάσεις για την αντιµετώπιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην αγορά γης, να διευκολυνθεί στο µέτρο του δυνατού η θέση του καλλιεργητή έναντι του κατόχου, να κατοχυρωθεί η σχέση του ενοικιαστή – παραγωγού µε θέσπιση κινήτρων για πολυετείς συµβάσεις (ενοικιαστήρια), όπως και να υποστηριχθεί η αγορά γης από νέους αγρότες, οι οποίοι είναι διατεθειµένοι να επενδύσουν για το σκοπό αυτό. Αυτή είναι η ατζέντα που δεν ανοίγει, ούτε πριν, ούτε µετά τα µπλόκα, κι αυτό είναι που κρατάει την ελληνική γεωργία και την κτηνοτροφία στην καθυστέρηση. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία