BACK TO
TOP
Τρίμματα

Απαξίωση προσώπων

Η απόφαση των κοινοτικών αρχών να τεθεί υπό επιτήρηση ο ελληνικός Oργανισµός Πληρωµών, δηλαδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πέραν όλων των άλλων, έρχεται ως αποτέλεσµα της παράκαµψης των ευρωπαϊκών κανόνων και της υποβάθµισης του ρόλου στελεχών, µε αρµοδιότητα την περιφρούρηση αυτών των κανόνων και κατ’ επέκταση και του κοινοτικού χρήµατος.

965-trimmata

178
0
  • Κοστίζει το φύγε εσύ έλα εσύ

Οι ενδείξεις που είχαν οι Βρυξέλλες ότι κάτι δεν πάει καλά µε τη λειτουργία του ΟΣ∆Ε, µε τη γενικότερη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και µε τη δραστηριότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν και είναι πολλές. Ωστόσο, ανάµεσα σ’ αυτά που κινητοποίησαν τις αρµόδιες κοινοτικές αρχές και εν προκειµένω την DG AGRI, ήταν και η απαξίωση προσώπων σε νευραλγικά πόστα, άµεσα συνδεδεµένα µε τις κοινοτικές πολιτικές και το κοινοτικό χρήµα.

  • Λευτεριά στον Μπαγινέτα

Το γεγονός, για παράδειγµα, ότι ο καθ’ ύλην αρµόδιος για την Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη ∆ιαχείριση των Κοινοτικών Πόρων, γενικός γραµµατέας του υπουργείου, Κώστας Μπαγινέτας, δεν είχε επισκεφθεί ποτέ τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους τελευταίους µήνες έπαψε να συµµετέχει και στα Συµβούλια των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, είναι κάτι που δεν «χτύπησε καλά» στο ιερατείο των Βρυξελλών.

  • Κάλυψη στο Σηµανδράκο

Επίσης, το γεγονός ότι ένας πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιλεγµένος µε τις πιο αυστηρές διαδικασίες, όπως είναι οι κανόνες του ΑΣΕΠ, αποµακρύνθηκε από τη θέση του, εν µέσω µάλιστα καταγγελιών του ίδιου του υπουργού, περί ευθυνών… διαχείρισης, είναι κάτι το οποίο δεν θα µπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τις ευρωπαϊκές αρχές.

  • Λεφτά στα δασολίβαδα

Εξ όσων µαθαίνω και η αλλαγή πλεύσης έναντι διεκδικητών κοινοτικών ενισχύσεων, των οποίων τα ΑΦΜ είχαν «παγώσει» και των περιπτώσεών τους είχε επιληφθεί ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, είναι κάτι που «αναστάτωσε», καθώς φαίνεται, το κοινοτικό σύστηµα. Η «σπουδή» την οποία επέδειξαν ξαφνικά οι υπηρεσίες του Οργανισµού Πληρωµών και οι υποστηρικτικοί αυτών µηχανισµοί, να «ξεπαγώσουν» τα ΑΦΜ, να διενεργήσουν εν τάχει τον απαιτούµενο έλεγχο και να πληρώσουν στα γρήγορα τους υπό αµφισβήτηση δικαιούχους ενισχύσεων για δασολίβαδα, βγάζει µάτι!

  • Υπονόµευση του gov.gr 

Τέλος, αυτό που χτύπησε καµπάνες και όχι καµπανάκια για τους κοινοτικούς, ήταν ο ορατός κίνδυνος εκ νέου αποµάκρυνσης του ΟΣ∆Ε από το δηµόσιο νέφος, δηλαδή από το gov.gr. Είναι εκεί οι διαβολείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, είναι νωπά τα σηµάδια κατασυκοφάντησης της γενναίας µετάβασης (στο gov.gr) που επιχειρήθηκε προ διετίας και απ’ ό,τι φαίνεται, είχαµε φθάσει πολύ κοντά στο να επιστρέψει το ΟΣ∆Ε σε «σκοτεινά υπόγεια» τυχάρπαστων, οι οποίοι, κάποια χρόνια πριν, είχαν βγάλει στην αγορά τις λίστες µε τα προσωπικά δεδοµένα, αυτή της ιερής ηλεκτρονικής βάσης.   

  • Πασαδόροι

Όλα αυτά πάντως, κατά τη γνώµη µου, είναι επιµέρους ζητήµατα. Η καρδιά του προβλήµατος έχει να κάνει µε την ουσία της λειτουργίας ενός οργανισµού που εκ της συστάσεώς του οφείλει να έχει όλη την ευθύνη διαχείρισης του κοινοτικού χρήµατος και όχι να τη µοιράζεται µε ανεύθυνα ιδιωτικά µαγαζάκια.

  • ∆εν είναι µόνο τα λεφτά

Αυτό σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Το δεύτερο σηµαντικό είναι η αξιοποίηση της βάσης δεδοµένων του ΟΣ∆Ε για τη χάραξη πολιτικών. Τα στοιχεία που διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ µέσα από τη βάση του ΟΣ∆Ε, συνιστούν εργαλείο τεράστιας σηµασίας για την ευθυγραµµισµένη προσαρµογή των κανόνων της ΚΑΠ στις πραγµατικές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας. Όλα αυτά απαιτούν δηµιουργική φαντασία και πολιτικό ταπεραµέντο, προϋποθέτουν ωστόσο και χρήση των κατάλληλων εργαλείων που πολλές φορές είναι και οδηγός των αποφάσεων. 
 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία