BACK TO
TOP
Τρίμματα

«Βαρόνοι» του ΟΣΔΕ

Δεν έχει νόηµα να κοιτάµε πίσω, ωστόσο καλό είναι να ξέρουµε ότι κάποια χρόνια πριν, ευρωεκλογές και συζήτηση για τα αγροτικά θέµατα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, πήγαιναν µαζί. Άλλωστε είναι σε όλους γνωστό ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η πιο ολοκληρωµένη πολιτική της Ε.Ε. και δεσµεύει περί τα 60 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 50% του Κοινοτικού Προϋπολογισµού.

969-trimmata

152
0

∆ιασηµότητες

∆εν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα περήφανοι οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής και οι ντόπιοι υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο για τη συζήτηση που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό γύρω από τα αγροτικά θέµατα. Άλλωστε, το έχουµε πει κι άλλες φορές ότι τα ψηφοδέλτια των κοµµάτων για την Ευρωβουλή δεν απηχούν ιδιαίτερη βαρύτητα και φροντίδα για τον αγροτικό χώρο και τους συντελεστές του.

Νάτος ο Αυτιάς

Έτσι, πέρα από κάποιες σκόρπιες αναφορές στις αγροτικής κινητοποιήσεις του χειµώνα και στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα κρίσιµα ζητήµατα που αντιµετωπίζουν τον τελευταίο καιρό οι αγρότες, ουσιαστική συζήτηση δεν έγινε. Ούτε για το ανοικτό θέµα της πράσινης µετάβασης. Το επόµενο Ευρωκοινοβούλιο και η επόµενη Επιτροπή (µαζί µε το Συµβούλιο Υπουργών) θα κληθούν σε λίγο καιρό να αποφασίσουν αν προχωράει η πράσινη µετάβαση µε τις ειδικότερες οδηγίες για τον αγροτικό τοµέα, αν αλλάζουν ριζικά τα ευρωπαϊκά πλάνα επ’ αυτού ή αν γίνονται κάποιες ήπιες προσαρµογές στο εύρος και το χρόνο υλοποίησης αυτών των στόχων. Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές θα καταθέσουν γνώµη επ’ αυτού; Ο Αυτιάς;

Μόνο την κρέµα

Για να πάµε όµως και σε ειδικότερα ζητήµατα, εδώ και λίγες µέρες και για τους επόµενους 12 µήνες ο ελληνικός Οργανισµός Πληρωµών, δηλαδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει τεθεί σε επιτήρηση από τις ευρωπαϊκές αρχές. ∆εν είναι κάτι που συµβαίνει κάθε µέρα και δεν είναι απ’ αυτά που δεν θα έχουν κόστος για τους αγρότες και τον κρατικό προϋπολογισµό. Ποια συζήτηση έγινε αυτές τις µέρες για τις πραγµατικές αιτίες αυτής της επιτήρησης; Τι προτάσεις ακούσθηκαν για την αποκατάσταση της τάξης στον οργανισµό και την διαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων;

Για το βαλιτσάκι

Ποιος θα µεταφέρει την άποψη του αγροτικού κόσµου για τον τρόπο µε τον οποίο γίνονται οι πληρωµές των επιδοτήσεων στη χώρα µας; Όπως και για τις βασανιστικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται κάθε χρόνο οι αγρότες για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε; Ποιος θα εµβαθύνει στο θέµα; Όχι για να µεταφέρει ξανά τις θέσεις των γνωστών «Βαρόνων του ΟΣ∆Ε» αλλά για να απαλλάξει τους αγρότες από ένα αναίτιο οικονοµικό βάρος, µια επαναλαµβανόµενη αδικία και µια µεγάλη ταλαιπωρία.

Σε άλλη συχνότητα

Περιττό να πούµε ότι φέτος, Ιούνιος µήνας και το ΟΣ∆Ε επί της ουσίας δεν έχει ακόµα ανοίξει. Όχι γιατί αυτό εξυπηρετεί τους αγρότες, τουναντίον, έρχεται σε αντίθεση ακόµα και µε τις οδηγίες του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη. Γίνεται γιατί το θέλει, το απαιτεί και το επιβάλει… ο εξής ένας! Τα τελευταία νέα λένε ότι ο Αυγενάκης δίνει εντολές να ανοίξει το ΟΣ∆Ε και ο πρόεδρος του Οργανισµού Πληρωµών, Κυριάκος Μπαµπασίδης, κάνει πως δεν ακούει. Είναι λένε συντονισµένος σε άλλη συχνότητα!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία